Opinii și Editoriale

Răsăritul cel de Sus

Mai întâi se aud păsărelele, apoi se colorează și se luminează cerul în locul din care soarele se va arăta la început plăpând, apoi din ce în ce mai sus și mai puternic, stăpân peste viață. Oamenii care așteaptă în frig să vină răsăritul încep deja să simtă bucurie și speranță.

Așa s-a petrecut și Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, pe care biserica Îl numește Răsăritul cel de Sus, Soarele dreptății. Da, într-o vreme în care omul nu știa că pământul orbitează în jurul soarelui, Iisus e numit Soarele dreptății. Fiindcă toți înțelegeau că din soare vine viața. Acum însă, când știm că centrul galaxiei noastre e soarele și nu pământul, această denumire dată lui Iisus e și mai încărcată de sens.
Iisus, Răsăritul cel de Sus, ne umple de speranță când zorile îi anunță sosirea. De aceea Postul Crăciunului e un post al bucuriei, cu dezlegări la pește, cu minunatele colinde, cu multe sărbători care ne bucură, cu Sfântul Nicolae care vine cu daruri.

Aceste dezlegări, sărbători, colinde, sunt zorile care anunță că în curând pe cer se va arăta Soarele dreptății. Dar frigul (păcatul) e încă în oase, așa că oamenii încep să spere, însă doar fiindcă se apropie răsăritul. Iar acesta e motivul pentru care, deși unul de bucurie, avem totuși un post. Vederea zorilor are sens doar prin ceea ce va urma: apariția soarelui deasupra pământului.

E important să gândim Nașterea Domnului în corelație cu acest post al bucuriei, care ne pregătește de marea sărbătoare, dar care ne și dăruiește zorile premergătoare răsăritului. Pentru ca bucuria noastră să fie deplină.

Practic, de la sărbătoarea Sfântului Nicolae se pune deja început sărbătorilor de iarnă, fiindcă lumina începe să se facă simțită. Dar până la răsărit, mai avem totuși de așteptat. Și ar fi bine să ne prindă pregătiți. Cu sufletul curat și îndreptat spre Soarele dreptății, nu spre supermarketuri și mall-uri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *