Social

Raspundem crizei economice, investind in politicile de dezvoltare

Tematica Zilei Mondiale a Populatiei in anul 2009 a fost aleasa in contextul crizei economice globale ce se rasfrange tot mai acut asupra comunitatilor si afecteaza persoanele vulnerabile, in special, femeile, fetele tinere, migrantii. In timpul recesiunii economice, bugetele se reduc, investitiile in infrastructura sanatatii si calitatea serviciilor medicale se micsoreaza, astfel fiind afectate si serviciile de sanatate reproductiva si sexuala.

Ca urmare, sporeste riscul sarcinilor nedorite, iar femeile apeleaza mai frecvent la avort (deseori, chiar in conditii improprii, ce le pun in pericol viata).Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA) prognozeaza ca un deficit de $10 mln. USD in finantarea planificarii familiale va provoca alte 1,8 mln. de avorturi primejdioase si 19.000 de decese materne. Totodata, accesul universal la servicii de planificare familiala ar putea salva vietile a circa 175.000 de femei in fiecare an. In RM indicatorii sanatatii reproductive s-au imbunatatit in ultimii ani, insa criza ar putea afecta masurile luate in acest domeniu. Deja exista semnale ca recesiunea provoaca bariere de adresare la medic, tinerele sunt mai frecvent implicate in relatii intamplatoare, de sex comercial, tinerele familii amana nasterea primului copil sau se limiteaza doar la unul singur. Creste alarmant si rata infectarii cu HIV/SIDA, in special, la persoanele tinere, de varsta reproductiva. In acest context, UNFPA cheama factorii de decizie sa continue politicile de dezvoltare axate pe reducerea saraciei si a mortalitatii materne si infantile, pe protectia familiei, asigurarea accesului la educatie si la servicii de planificare familiala. Sunt necesare investitii importante in domeniul asistentei maternale, in dotarea maternitatilor cu echipamente si utilaje moderne.
Ziua Mondiala a Populatiei este marcata pe 11 iulie, fiind instituita de catre ONU in 1987, cand populatia lumii a atins pragul de cinci miliarde. Anul acesta, Ziua Mondiala a Populatiei e marcata pentru a 20-a oara si coincide cu cea de-a 15-a aniversare de la Conferinta Internationala pentru Populatie si Dezvoltare de la Cairo, unde au fost stabilite principiile de baza ale activitatii UNFPA. Pe moment, numarul populatiei globului depaseste 6,7 miliarde. Cu prilejul Zilei Mondiale a Populatiei, in Moldova, UNFPA, in colaborare cu fotograful profesionist Mihai Vengher, a inaugurat o expozitie fotografica in incinta Salii de expozitii a Agentiei Informationale de Stat „Moldpres”. Expozitia reflecta impactul crizei economice asupra comunitatilor rurale din RM si va fi deschisa timp de trei saptamani.

Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv UNFPA
„In aceste timpuri dificile, marcate de criza economica, mai mult ca niciodata ma adresez tuturor factorilor de decizie cu rugamintea de a spori resursele alocate pentru sanatatea reproductiva si planificarea familiala, pentru a proteja femeile si familiile. Nu exista o investitie mai reusita, cu beneficii economice si sociale mai mari, decat investitiile in sanatatea si drepturile femeilor si adolescentilor”.

Ban-Ki moon, Secretarul General ONU
„In mijlocul celei mai grave crize economice intalnite vreodata, trebuie sa gasim metodele cele mai eficiente pentru a continua progresul spre indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului. Nu exista o cale mai buna decat concentrarea pe tema din acest an a Zilei Mondiale a Populatiei: protectia drepturilor femeilor si ale fetelor si recunoasterea lor ca membri productivi ai societatii, capabili sa contribuie la redresarea si la cresterea economica”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *