Opinii și Editoriale

Răspuns la “Declaraţia Partidului Liberal Democrat”: Filat e una, PLDM e alta…

"Declaraţia” de astăzi a PLDM este croită după acelaşi calapod şi trădează aceeaşi lipsă de respect faţă de opinia publică, dar şi faţă de Publicaţia TIMPUL. Astfel, autorii „Declaraţiei” „constată cu îngrijorare amplificarea atacurilor împotriva sa prin intermediul unor mijloace de informare în masă controlate de politicieni din Partidul Democrat”. În primul rând, PLDM, mă refer la membrii acestui partid, presupun că habar nu au de ceea ce face liderul său; Filat e prea mare şi prea mândru ca să coboare la aceea ca să-i consulte şi pe membrii de rând ai PLDM în privinţa acţiunilor sale, din care motiv, autorii „Declaraţiei” nu au dreptul să vorbească în numele PLDM. „Declaraţia” este semnată “Partidul Liberal Democrat din Moldova”. În acest context, am o întrebare către dl Filat: ce organ al partidului a adoptat această „Declaraţie”? Consiliul Politic Naţional, Biroul Permanent Central? În al doilea rând, insinuarea că TIMPUL ar face parte din „presa controlată de unul dintre reprezentanţii PDM”, demonstrează elocvent cum se poate prăbuşi moral o „elită de partid” atacată de virusul oportunismului care-şi manipulează cu obrăznicie colegii şi-şi trădează fără scrupule alegătorii. 

Opinia publică trebuie să înţeleagă că PLDM e una, iar V. Filat e alta, el nu mai exprimă voinţa şi aspiraţiile tuturor membrilor simpli de partid. Eu, ca votant al PLDM, demult nu mă mai regăsesc în acţiunile lui V. Filat, iar ca mine sunt mii de oameni. Presa a remarcat în repetate rânduri intoleranţa lui Filat faţă de presă, stilul său profund original de a „lucra” cu presa şi ziariştii, iată de ce atacul lui de astăzi la adresa TIMPULUI nu mă miră. (Relaţia lui Filat cu presa este una tipică pentru un preşedinte de colhoz: cine-l lauda e bun, cine nu, este vândut. La fel ca şi Filat au fost şi alţii care “nu comentau” ce scria “presa glabenă şi mafiotizată” dar Filat nu comentează ce scrie “presa de partid"). În loc să calomnieze un ziar şi să-i lipească etichete pe frunte, Filat ar face mai bine dacă ar explica opiniei publice, alegătorilor săi de ce nu îşi respecte angajamentele şi promisiunile electorale: Moldova fără comunişti, Moldova fără Voronin. Moldova fără sărăcie ş.a.m.d., de ce s-a înglodat integrarea europeană, unde-s călătoriile fără vize, de ce nu se reformează poliţia, procuratura, de ce ţara este cuprinsă de un val de crime odioase ş.a.m.d. Acestea ar trebui să fie preocupările fundamentale, cotidiene ale unui premier şi ale unui partid de guvernământ, dar nu identificarea surselor unei ştiri de presă.

A declara că TIMPUL e controlat de PD e totuna cu a afirma că Filat e un politician independent sau că e controlat de Băsescu, nu de ruşi. Da, TIMPUL e controlat de un „partid”, acesta se numeşte „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti” Se vede că titulatura va trebui modificată, mai adăugând în ea încă un nume…

În loc de P.S.

Prin întreg comportamentul său politic V. Filat demonstrează că e un om fricos. El a ştiut doar să lanseze acuzaţii, să spună fraze pe jumătate, ca să lase să planeze suspiciuni în privinţa celor care nu-i ciugulesc puful de pe rever apelând la bloggeri anonimi, articole semnate cu nume false, plasate pe site-uri dubioase. El niciodată nu a venit cu o abordare tranşantă nici a unei probleme, niciodată nu a apărut într-o dezbatere publică să dezbată deschis o problema sau alta. Mereu a ieşit singur, a turnat zoi în capul celorlalţi actori politici, iar când venea replica – declara că “nu comentează”. Şi de această data Filat a procedat în stilul ce-l caracterizează. Când i s-a cerut să comenteze ştirea din TIMPUL a declarat ca “nu comentează ce scrie presa de partid”, fiindu-i frica să spună clar despre ce partid e vorba şi ce argumente are pentru asemenea acuzaţii, ca peste câteva ore să se acopere cu o „Declaraţie” a propriului partid, lansând noi minciuni şi insinuări.

Dacă s-a ajuns la un asemenea „apel” din partea PLDM, fac şi eu un apel către Vladimir Voronin şi Mark Tkaciuc că să-l influenţeze pe Vlad Filat să se ocupe de problemele statului, dar să nu se războiască cu presa. Fac apel către viitori parteneri de coaliţie a lui Filat (pardon, PLDM) Mark Tkaciuc şi Vladimir Voronin să-i amintească lui Filat că au mai rămas 10 luni până când moldovenii, potrivit promisiunilor lui Filat, vor circula liber în statele UE. (În campania din noiembrie 2010 Filat a promis că in 18 luni va elimina regimul de vize pentru cetăţenii RM). Mă adresez lui Vladimir Voronin să fie conştient de riscurile inerente aventurii de a-l face pe haiducul de la Hâncesti şef de stat. Mă adresez membrilor de rând ai PLDM să-l forţeze pe Filat să-şi respecte promisiunea de a renunţa la sistemul alegerilor „pe spisok de partid” şi de a introduce sistemul electoral mixt. Mă adresez, de asemenea, şi lui Ig. Smirnov de la Tiraspol, ca la următorul meci de fotbal să-l roage pe V. Filat să nu admită federalizarea R. Moldova… Mă adresez către preşedintele Băsescu să ne spună ce a discutat cu Filat în timpul „vizitei private” a acestui de pe 21 iunie a.c. – ba nu, nu mă adresez, las acest subiect pentru altă dată…

Deocamdată, atât. Mai revin. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *