Comentariu

Răspuns tovarăşului Stalin

Comentariul e semnat cu pseudonimul Stalin. În cele ce urmează voi încerca să-i răspund tovarăşului Stalin.

Îmi pare rău că v-aţi tras peste cap un pseudonim – şi încă ce pseudonim! – Stalin. Asta spune totul. Cu toate acestea, scrisoarea nu m-a supărat, ci m-a încurajat şi m-a întărit în convingerea că am dreptate.
Îmi pare rău, de asemenea, că multe constatări de-ale dumneavoastră sunt false. Să le luăm pe rând:

1. Dumneavoastră afirmaţi următoarele: „Problema principală a Dvs. este aceea că nu înţelegeţi şi nu recunoaşteţi dreptul poporului de a-şi alege liber în care stat doreşte să trăiască: în Moldova independentă sau în Moldova – judeţ al României”.
Răspuns: Fals! Eu recunosc independenţa RM, am votat pentru ea şi lucrez pentru consolidarea acestei independenţe, dar nu pe baza unor falsuri istorice, ci pe baza valorilor autentice ale moldovenilor care au la temelie românismul.

2. Dumneavoastră afirmaţi că „Altă problemă a Dvs. este că nu recunoaşteţi dreptul moldovenilor de a se numi moldoveni, dreptul acestora de a-şi numi Limba Moldovenească şi dreptul lor de a studia în şcoli Limba Moldovenească şi Istoria Moldovei”.
Răspuns: Fals! Eu recunosc dreptul moldovenilor de a se numi cum doresc şi de a-şi numi limba cum doresc ei, dar optez, explic de ce sunt etnici români şi de ce trebuie să adopte denumirea corectă a limbii noastre – limba română.

3. Dumneavoastră afirmaţi că eu „continui să ţin una şi bună – că moldovenii nu există”.
Răspuns: Fals! Vezi punctul 2.

4. Dumneavoastră mai afirmaţi că toate „eforturile mele au un rezultat invers, fac doar ca forţele stataliste să se manifeste şi mai puternic”.
Răspuns: Atunci de ce mă criticaţi? Dacă ar fi aşa, ar trebui să mă lăudaţi, că prin truda mea contribui la consolidarea statalitaţii.
……………………………………………………………………………………………………..
În continuare ofer cuvântul tovarăşului Stalin care răspunde la întrebările puse de mine în articolul menţionat. Nu le comentez. Cititorii o să înţeleagă de ce.

Acum o să Vă răspund la întrebările Dvs., adresate comentatorilor. Vreau să fiu succint că deja comentariul meu e prea mare:
1. Când se punea problema revenirii la grafia latină și declararea limbii moldovenești (române) drept limbă de stat, de ce nu ați fost de
partea noastră, a moldovenilor?
Răspuns: Noi nu am votat împotriva moldovenilor, noi am votat împotriva denumirii limbii moldoveneşti în limba română.

2. De ce ați creat Interfrontul și nu recunoșteați dreptul nostru la emancipare națională?
Răspuns: Interfrontul a fost creat nu pentru a împiedica drepturile cuiva, dar pentru a împiedica anexarea Moldovei la România.

3. De ce deputații rusofoni din primul Parlament au votat împotriva declarării independenței RM?
Răspuns: Pentru că se dorea menţinerea Uniunii Sovietice, după care mulţi regretă şi astăzi.

4. De ce Moscova a creat peste Nistru RMN?
Răspuns: Nu numai RMN, dar şi Găgăuzia, şi armata rusească în RMN, pentru ca unioniştii să nu poată anexa Moldova la România.

5. De ce și după 22 de ani de la declararea independenței comunitatea rusă nu s-a integrat şi continuă să rămână o enclavă lingvistică și politică?
Răspuns: Pentru că ruşii nu au probleme să discute cu moldovenii, se descurcă ei aşa cum doresc. Probleme de felul ăsta le fac doar unii naţionalişti şi unionişti. Ce Vă doare pe Dvs. în ce limbă vorbesc eu?

6. De ce întotdeauna votați cu comuniștii, dar nu cu partidele proeuropene?
Răspuns: Nu votăm atât cu comuniştii, cât pentru partide STATALISTE. Pur şi simplu altele nu au fost până acum.

7. De ce nu v-am auzit niciodată că cereți retragerea armatei ruse?
Răspuns: Vom cere doar atunci când va dispărea pericolul anexării Republicii Moldova la România, doar v-am spus mai sus că RMN şi armata au fost formate acolo pentru a împiedica anexarea Moldovei de către România şi va sta acolo cât va trebui: 20-100 de ani, cât va fi necesar. Aşa că unele strigăte ale unora de a retrage armata seamănă cu hămăitul câinelui care se ascunde după gard, sau „câinii hămăie, dar caii merg".

8. De ce, cu ce drept – dacă nu ați învățat limba acestei țări – vă pronunțați asupra denumirii limbii noastre?
Răspuns: Iată acest răspuns cred că nu o să vă placă deloc.
Dacă chiar şi nu am învăţat limba acestei Ţări, totuşi oricine are dreptul de a-şi spune poziţia şi nu o să le închideţi Dvs. gura. Astfel, repet, Limba Moldovenească este limba vorbită de acest popor – poporul care se numeşte ca fiind Moldoveni. Voi, unioniştii români, călcaţi în picioare valorile naţionale ale moldovenilor, de aceea noi şi ruşii, şi moldovenii suntem uniţi pentru a proteja cultura şi istoria neamului MOLDOVENESC.

Iată dacă Dvs. şi unioniştii pro-români vor înţelege aceste răspunsuri sincere, doar atunci toţi împreună vom găsi o idee națională care să ne unească – şi această idee este STATALITATEA REPUBLICII MOLDOVA, PATRIOTISMUL ŞI PRIETENIA ÎNTRE ETNII. Regret mult că nu doriţi să înţelegeţi aceste lucruri.
……………………………………………………………………………………………………..
Acestea sunt răspunsurile tovarăşului Stalin. Îi mulţumesc pentru sinceritate. Nu pot însă să pun punct înainte de a-i mai adresa o întrebare: de ce, totuşi, vă este frică de români? Nu admiteţi că această frică (fobie) miroase puternic nu pur şi simplu a românofobie, ci a xenofobie? Să fie oare xenofobia o ideologie a lumii civilizate?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *