Bună Dimineața

Răstigniţi pe interese

…Am alergat pe la toate mitingurile anilor ’90, am votat şi am tot votat democraţi, am pierdut servicii, apărând principii, am crezut în lideri şi i-am ajutat să ajungă pe culmile puterii. Ne-am ales cu douăzeci de ani de gafe, cu oameni de conducere care au jonglat cu interesul nostru naţional, care şi l-au însuşit, l-au privatizat şi l-au discreditat. Cu părere de rău, unii dintre ei nici până azi nu şi-au înţeles vina.

Azi afară e 2010. Este un an al speranţelor, al unui sprijin nemaipomenit din partea UE, SUA şi al tuturor celor care vor ca RM să se debaraseze de facto de influenţa Rusiei. Azi avem un singur obiectiv – Uniunea Europeană – şi era firesc să ne mobilizăm la maximum şi să nu mai gafăm, ca să nu ratăm această unică şansă. Să nu sărim peste trei trepte, că am putea din nou să ne împiedicăm… De aceea, era foarte important să ne verificăm toate acţiunile prin prisma agendei europene şi să parcurgem pragmatic, etapă cu etapă, calea pe care am trasat-o: condamnarea regimului comunist, desfăşurarea referendumului constituţional şi a alegerilor parlamentare şi prezidenţiale anticipate, obţinerea unei victorii categorice a forţelor pro-europene în aceste alegeri, reconsolidarea societăţii şi reabilitarea adevărului istoric în baza recomandărilor Parlamentului European, rezolvarea problemei transnistrene. Era bine să urmăm o logică a lucrurilor, să nu anticipăm unele evenimente aşa cum o făcuserăm în anii ’90 şi din care nu a ieşit absolut nimic.

Dar se vede că nu ni-i dat nouă să avem norocul acesta, căci suntem răstigniţi pe interese, inclusiv cele electorale… De aceea, astăzi, când toţi se întreabă dacă ne trebuia sau nu „decretul lui Ghimpu”, întrebarea mea e: de ce anume acum a fost semnat acest decret? Adevărul ista istoric – pe care pare să-l şi privatizat Ghimpu – putea să mai aştepte jumătate de an nespus oficial? Ar avea oare nevoie de acest adevăr, spus aşa cum s-a spus, buneii mei, dacă ar şti că această grabă i-ar închide pe nepoţii lor pentru încă vreo douăzeci de ani în imperiul din care încă nu au ieşit?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *