Actualitate

Răsuflarea dragonului, micul ardei care poate ucide

Cercetători de la mai multe universități, între care cea de la Nottingham Trent, din Anglia, studiază proprietățile spectaculoase ale acestui minuscul ardei iute roșu, cel mai puternic din lume. A fost creat de un horticultor din Țara Galilor, Mike Smith, în vârstă de 53 de ani. El a pus la punct această nouă varietate de ardei iute. A făcut-o din dorința de a participa la un târg de specialitate, Chelsea Flower Show, un festival-concurs al celor mai frumoase plante, care se desfășoară în luna mai. Scopul său a fost pur estetic, în niciun caz nu se gândea că va ajunge să creeze o plantă cu un fruct atât de iute.

Noul ardei ar putea fi înscris în Cartea Recordurilor ca cel mai puternic din lume. „Pișcă” mai tare ca oricare altul, au constatat oamenii de știință, care au folosit scara Scoville. Aceasta permite compararea senzațiilor de arsură provocate de iuțeala condimentelor. A fost inventată în 1912 de farmacologul american Wilbur Scoville și măsoară conținutul de capsaicină, molecula responsabilă pentru iuțeala ardeiului.

Pe această scară, Răsuflarea dragonului a obținut un redutabil scor de 2,48 milioane, devansând varietatea Carolina Reaper, care deținea până acum acest record, cu un scor de 2,2 milioane. În comparație, sosul de Tabasco, binecunoscut pentru iuțeala sa, are un scor cuprins între 7.000 și 8.000 pe scara Scoville. Iar spray-urile cu gaz iritant folosite de armata americană au un scor de 2 milioane.

Cu această nouă varietate de ardei, vă ia foc gâtul garantat. Puterea acestui minuscul fruct este atât de mare, încât ar putea ucide un om prin provocarea unui șoc anafilactic (o reacție alergică extremă, susceptibilă să pună viața în pericol). Pur și simplu arde căile aeriene și le închide.

Pe scurt, Răsuflarea dragonului nu e chiar condimentul ideal. Mai degrabă e de ocolit, pentru că e considerat periculos chiar și sub formă de ulei. O picătură de ulei e detectabilă în 2,8 milioane de picături de apă.

Însă cercetătorii sunt interesați de proprietățile sale pentru a le pune în beneficiul sănătății. Ardeii iuți conțin agenți fitochimici cunoscuți sub numele de capsaicinoide. Capsaicina, un alcaloid, stimulează mucoasa gurii, stomacului și a intestinelor. Medicina modernă folosește capsaicina pentru a trata durerea, problemele respiratorii, Zona Zoster, durerile dentare și artrita. Prin urmare, oamenii de știință se gândesc că Răsuflarea dragonului ar putea fi folosit ca anestezic pentru persoanele alergice la produsele clasice. În plus, costurile sale ar fi mult mai mici.

Horticultorul Mike Smith cultivă ardei iuți și legume de șapte ani. „N-am încercat să-l mestec, doar l-am pus pe vârful limbii și m-a ars cumplit. Am scuipat după vreo 10 secunde, dar intensitatea arsurii nu făcea decât să crească”, a povestit agricultorul pentru Daily Post.

Micul ardei este atât de puternic, încât trebuie păstrat într-un recipient special, bine închis. Dar în orice caz, anul acesta, la Chelsea Flower Show, a făcut senzație. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *