Economie

Rata dobânzii la credite în lei a COBORÂT la un MINIM istoric

Rata medie a dobânzii la finanţările acordate de bănci a coborât la un nou minim istoric, de 11,49 la sută, în luna aprilie 2014, atestă datele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) făcute publice astăzi.

În primele patru luni ale acestui an împrumuturile bancare s-au ieftinit cu 6,5 la sută, rata medie a dobânzii la creditele noi acordate pe sistemul bancar s-a micşorat de la 12,29 la sută în ianuarie la 11,49 la sută în aprilie.

Potrivit BNM, cele mai mici rate ale dobânzii sunt solicitate de instituţiile financiare la creditele pentru persoanele juridice. Întreprinderile s-au împrumutat de la bănci în aprilie la o dobândă medie de 11,13 la sută, în timp ce rata medie la finanţările bancare pentru populaţie este cu peste un punct procentual mai înaltă.

Datele băncii centrale relevă că persoanelor juridice le-au revenit în aprilie 71.1 la sută din volumul total al creditelor acordate în moneda naţională.

Şi rata dobânzii la creditele bancare în valută străină este în descreştere, a treia lună consecutiv. În aprilie, dobânda a coborât la 7,41 la sută, faţă de 8,39 la sută în februarie.

Potrivit Moldpres, cererea la creditele în lei moldoveneşti a scăzut însă în luna aprilie comparativ cu martie, cu 16,7 la sută, în pofida reducerii dobânzii. Pe de altă parte, băncile au acordat în luna trecută cu 7,6 la sută mai multe finanţări în valută străină decât în martie. Suma creditelor în lei moldoveneşti în aprilie s-a cifrat la 1,5 miliarde de lei, iar în valută străină a depăşit o cifră echivalentă cu 690 de milioane de lei.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *