Criza

Rata şomajului în Statele Unite a urcat în aprilie la 9,9 la sută

Angajarea de către guvern a 66.000 de angajaţi cu contract temporar de muncă, pentru realizarea recensământului, a ajutat la creşterea numărului de noi locuri de muncă în aprilie. Şi angajatorii privaţi, pilonul de bază al economiei, au creat noi locuri de muncă – 231.000, cel mai ridicat număr din martie 2006, a anunţat vineri Departamentul american al Muncii.

Rata şomajului a crescut de la 9,7 la sută în martie la 9,9 la sută în aprilie, deoarece 805.000 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi-au reluat căutările pentru o slujbă. În octombrie 2009, rata şomajului în Statele Unite a atins la 10,1 la sută, cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani.

Îmbunătăţirea situaţiei pe piaţa muncii din SUA a avut loc înainte de declinul burselor din această săptămână, pe fondul temerilor extinderii crizei din Grecia spre alte state din zona euro. Economiştii avertizează că, în acest context, există temeri că firmele ar putea fi mai prudente în a face angajări în viitor.

Pentru ca firmele să-şi crească semnificativ numărul de angajaţi, este nevoie ca economia SUA să crească la o rată anuală între şase şi opt la sută, faţă de 3,2 la sută cât s-a înregistrat în primul trimestru din 2010, susţin economiştii.

Extinderea crizei în Europa va reduce cererea pentru exporturile americane şi va afecta în continuare pieţele financiare din întreaga lume. Mulţi economişti cred că va fi nevoie de cel puţin zece ani pentru reducerea ratei şomajului la aproximativ şase la sută.

Sursa: agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *