Astăzi 7 Decembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la 6 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 29 Iunie 2019, ora 00:03    Din editia print

Război și pace (?)

Marime Font

În acest an, ziua de 9 mai a venit ca o încununare a unei lungi perioade, de aproape două săptămâni, în care sărbători de toate felurile s-au succedat, încercând să mai îmblânzească temperaturile de afară în această primăvară friguroasă.

Într-adevăr, de data aceasta, între cele două date importante pentru creștinii ortodocși din R. Moldova – Paștele și Paștele Blajinilor, s-a „strecurat” și ziua de 1 Mai, care este o dată trecută cu roșu în calendar chiar și în prezent, în 2019! Și, de parcă lucrurile nu erau deja destul de complicate, iată că joi a mai trecut o dată peste spațiul interriveran și ziua de 9 mai. O zi greu de calificat și de plasat într-o categorie anume, o zi care, în ultimii 10-15 ani, s-a transformat în încă o baricadă a fronturilor ideologice.
Pentru mulți dintre concetățeni, 9 mai a rămas ceea ce a fost timp de mai multe decenii, în perioada sovietică, și anume Ziua Victoriei, adică ziua în care, în anul 1945, Uniunea Sovietică și aliații săi occidentali au repurtat victoria asupra Germaniei naziste. Pentru alți locuitori ai spațiului pruto-nistrean, 9 Mai este înainte de toate Ziua Europei – momentul când se împlinește încă o aniversare a celebrului discurs pronunțat în aceeași zi, în anul 1950, de către Robert Schuman, prin care erau trasate cele mai importante aspecte ale construcției europene și care astăzi este considerat textul fondator al Uniunii Europene.

Ziua de joi nu s-a lăsat fără de tradiționalele controverse

În lipsa unor date statistice demne de încredere, nu știm care este coraportul de forțe în această încăierare politico-ideologică. Cu alte cuvinte, nu cunoaștem cu un grad de precizie suficient de bun care ar fi procentajul moldovenilor care au celebrat joi Ziua Victoriei URSS asupra nazismului, nici al celor care au marcat Ziua Europei. Un lucru însă poate fi lesne dedus de către oricine cunoaște, cât de cât, specificul moravurilor locuitorilor plaiurilor noastre mioritice: împăciuitori și harnici de felul lor, majoritatea moldovenilor au sărbătorit ambele ocazii la un loc. La fel cum un pahar bun de vin alb de Ziua Europei nu face niciun rău după un pahar bun de vin roșu de Ziua Victoriei, așa au procedat și oamenii de prin părțile noastre. De ce să se lase ei pradă unor antagonisme ieftine, dacă o ocazie nu o exclude pe alta...? Mai ales că, dacă e să respectăm întru totul adevărul istoric, ambele evenimente – și cel din 1945, și cel din 1950 – au avut loc cam în aceeași perioadă a istoriei și pe același continent... Și cu atât mai mult, cu cât una fără altă cele două ocazii nici nu ar fi existat. Fără o victorie categorică împotriva nazismului, o Europă unită, pe care o avem astăzi, nu ar fi fost posibilă. Și invers, victoria împotriva Germaniei naziste nu ar fi fost reală, dacă celelalte țări europene beligerante nu s-ar fi aliat împotriva urgiei naziste.

Și totuși... Și totuși, în pofida considerentelor în favoarea păcii și concordiei pe care le-am expus mai sus, ziua de joi nu s-a lăsat fără de tradiționalele controverse. Pe stradă, în mass-media, pe rețelele de socializare, practic peste tot în spațiul public, acea zi numai pașnică nu a fost. A devenit deja un soi de „tradiție” în ultimii ani, ca această dată să fie o ocazie de manifestare – de cele mai multe ori vulgară, violentă și lipsită de sens – a unor trăiri și sentiment, care nu mai au nimic în comun cu spiritul vreunei din cele două fațete ale lui 9 Mai. Înarmați până în dinți cu adevărul istoric și simțindu-se protejați de zalele impenetrabile ale memoriei strămoșești, fiii, nepoții și strănepoții celor care au trecut prin cel de-al doilea război mondial se simt în drept să facă și să desfacă istoria acelor ani de groază, de parcă ar discuta nu despre imensa tragedie, care a distrus viețile a zeci și sute de milioane de oameni, ci despre ultimul bestseller hollywood-ian.

„Soldații universali” ai frontului ideologic…

Bineînțeles, într-o lume liberă sau, cel puțin, în una care tinde spre mai multă libertate, fiecare este în drept să-și formeze propria sa opinie cu privire la cele mai importante perioade ale istoriei. Problema apare atunci când aceste opinii sunt formate pe baza unor informații trunchiate sau voit deformate, care ajunge la publicul larg. Nu vorbim aici doar de quasi-lipsa curiozității intelectuale, care este la originea ignoranței multor compatrioți, dar și de faptul că preț de mai multe decenii după război, în această regiune a lumii, istoria a fost substituită de o propagandă nu mai puțin agresivă și păguboasă decât cea a naziștilor. Așadar, avem astăzi o masă de oameni, care au puține cunoștințe, dar mult acces la internet de viteză înaltă și care nu ezită nicio clipă să se lanseze în cele mai aprige controverse ideologice. Firește, ei fac acest lucru, împinși de cele mai bune intenții și în numele unor idealuri supreme. Istoria nu este compatibilă cu modul condițional, dar e bine să ne întrebăm oare ce-ar fi făcut unii dintre contemporanii noștri, „soldații universali” ai frontului ideologic, dacă s-ar fi pomenit aievea în dimineața zilei de 28 iunie 1940 în stânga Prutului sau în zorii zilei de 22 iunie 1941 pe unul dintre malurile aceluiași râu? Cu toate că acest front a căpătat în ultimele decenii o nouă calitate, grație noilor tehnologii – de a fi și virtual, și de a procura anonimatul atât de necesar acestor soldați curajoși, cum și-ar fi apărat ei dreptul la opinie atunci, după trei sau patru săptămâni petrecute în vagoanele ticsite de oameni lipsiți de hrană și de apă, în drum spre taigaua siberiană? Sau după câteva luni de înfruntare a iernii din regiunile centrale ale Rusiei, mânați fiind spre cucerirea unor pământuri, care niciodată nu le-au aparținut nici lor și nici strămoșilor lor? Sau în condițiile în care rudele, vecinii sau colegii lor de serviciu ar fi dispărut fără urmă, de multe ori cu tot cu familiile lor, pentru o frază spusă de față cu un activist de partid sau pentru un banc „despre politică” povestit la beție, în compania unor presupuși prieteni?

Al Doilea Război Mondial încă nu s-a terminat

Mulți dintre cei care, în fiecare an, de 9 mai, se livrează cu vădită bucurie unor spectaculoase bătălii pe Facebook și se cred învingători în controverse încrâncenate de pe Odnoklassniki nu ar fi fost cu nimic mai buni decât cei de acum 75-80 de ani, din „tabăra adversă”, pe care îi atacă și îi critică astăzi cu atâta înverșunare. Existența însăși a acestei tabere adverse nu face decât să confirme un adevăr pe care îl simțim și îl înțelegem cu toții, chiar dacă mulți nu vor să-l recunoască: în această parte a lumii, cel de-al Doilea Război Mondial încă nu s-a terminat. A trecut dintr-o fază fierbinte, în care sunt utilizate armele de foc și mor oameni în fiecare zi, într-o fază „rece”, în care sunt lansate permanent bombe ideologice, iar asasinatul moral devine o banalitate. Poate e timpul ca mult stimaţii analiști politici, care fac de serviciu ziulica întreagă pe la toate posturile de radio și TV din acest colț de lume și varsă lacrimi de crocodil plângând de mila acestei țări năpăstuite, să înțeleagă și să accepte: cauza principală a „divizării societății” este anume faptul că, de aproape opt decenii, pe aceste pământuri hălăduiește un veritabil război, care în timp doar se transformă, își schimbă manifestările și aparențele, dar care nici nu are de gând să se sfârșească.


Se zice uneori că istoria este ca o femeie răutăcioasă, care are prostul obicei de a se răzbuna pe cei care o uită. Am putea adăuga că aceeași soartă îi așteaptă pe cei care nu vor să o înțeleagă, pe cei care nu pricep că în niciun război nu pot exista învingători, ci doar victime și suferință. Iar singura soluție pentru a pune capăt unui război este ca acesta să fie înlocuit cu o pace trainică. Simplu şi banal, un adevărat truism: singura alternativă a războiului este pacea. Iar pentru a găsi un model viabil în acest sens, nu e necesar să mergem prea departe, pentru că îl avem chiar lângă noi. Este un spațiu geografic care în ultimele șapte decenii s-a transformat într-un areal al valorilor comune, al prosperității și al păcii. El se numește Uniunea Europeană și încă își mai așteaptă fiii rătăciți prin meandrele istoriei.
 

Un articol de: Dorin Dusciac Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 6 Decembrie 2019, ora: 23:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:58

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

 Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, răspunde acuzațiilor care i-au fost aduse prin intermediul unei scrisori anonime, intitulată „Mafia Procurorilor”, menționând că are un sentiment de „deja vu”, după ce, în primăvara...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:47

Gândurile noastre aleargă întruna, dar anumite subiecte ocupă locul central în mintea noastră. Oricât am rătăci, în trecut sau în viitor, ne întoarcem mereu la anumite persoane sau preocupări, față de care avem sentimente profunde sau care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:37

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2019, numărul infracţiunilor înregistrate a constituit 7.552 cazuri şi s-a majorat cu 325 cazuri, în comparaţie cu ianuarie-septembrie 2018. Infracţiunile comise pe teritoriul municipiului Chişinău...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:31

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur „mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:28

Strămoşii oamenilor ar fi fost salvaţi de la extincţie de consumul de alcool, cred oamenii de ştiinţă care au studiat obiceiurile alimentare ale primatelor de acum milioane de ani, relatează The Independent. Evoluţia capacităţii de a metaboliza alcoolul e posibil să îi fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:17

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:02

Acordul de cooperare dintre Chișinău și Kiev, care de mult timp nu mai este funcțional, va fi actualizat în curând. Primarul Capitalei Ion Ceban a făcut această declarație după o întrevedere cu primarul de Kiev, Vitali Kliciko. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 12:00

Ministrul de Externe de la București: Sprijinul României, inclusiv financiar al R.Moldova va fi reevaluat și condiționat STRICT DE ACȚIUNILE REALE, demonstrate de Guvernul socialist

Ministrul de Externe de la București: Sprijinul României, inclusiv financiar al R.Moldova va fi reevaluat și condiționat STRICT DE ACȚIUNILE REALE, demonstrate de Guvernul socialist

Noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, nu a fost nici pe departe preferatul președintelui Igor Dodon și candidatul pe care șeful statului să și-l fi dorit în fruntea Procuraturii Generale.

( ) Citeşte tot articolul

Media 6 Decembrie 2019, ora: 12:00

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN Foto: colaj

1. Grăiesc moldovenește. 2. Al Doilea Război Mondial este Marele Război pentru apărarea Patriei. 3. 9 mai e ziua Biruinței asupra cotropitorilor fasciști. 4. Uniunea Sovietică a fost țara cu care mă mândresc cel mai mult. 5. Republica Moldova trebuie să intre în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:57

Ion Chicu: Executivul va intensifica dialogul cu autoritățile publice locale

Ion Chicu: Executivul va intensifica dialogul cu autoritățile publice locale

Premierul Ion Chicu a îndemnat reprezentanții adminstrațiilor locale să se concentreze pe soluționarea problemelor oamenilor și prioritizării acțiunilor pentru anul 2020. Declarația a fost făcută la Șoldănești, într-o ședință cu reprezentanții autorităților publice locale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:37

Unitatea asasinilor GRU din Europa avea baza în Alpii francezi

Unitatea asasinilor GRU din Europa avea baza în Alpii francezi

Cincisprezece spioni ruși au folosit Alpii francezi ani de zile ca bază pentru operațiuni în toată Europa, dezvăluie ziarul francez „Le Monde”, care precizează că agenții cu baza în departamentul Haute-Savoie din sud-estul Franței aparțineau unei unități de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:12

VIDEO/ Aproape 120 de copii, accidentași de automobile, în capitală. Majoritatea traversau neregulamentar

VIDEO/ Aproape 120 de copii, accidentași de automobile, în capitală. Majoritatea traversau neregulamentar

În Capitală, în anul 2019 au fost înregistrate 936 accidente rutiere cu vătămări corporale. Ca rezultat au avut de suferit 1109 persoane, dintre care 420 din accidentele produse, reprezintă accidentarea pietonilor. O mare parte dintre aceștia traversând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:07

Efectele uimitoare ale ceaiului de coji de portocale

Efectele uimitoare ale ceaiului de coji de portocale

Cojile de portocala sunt folosite cu scop medicinal de multi ani. De asemenea, sunt utilizate si in domeniul culinar, la supe, prajituri sau tocanite. Daca iti doresti un ceai aromat si in acelasi timp sanatos, ceaiul din coji de portocala este perfect, fiind o bautura delicioasa, in special...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:00

Câteva mostre amuzante de „limbî moldovenaskî” pe care ar trebui să le vezi

Câteva mostre amuzante de „limbî moldovenaskî” pe care ar trebui să le vezi

TIMPUL a selectat câteva mostre de scrieri în „limba moldovenească”, în speranța că dodoniștii din RM vor simți diferența și vor recunoaște că vorbesc limba română:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:59

Ion Chicu: Înţeleg costurile care le atrage educaţia muzicală şi problemele cu care se confruntă școala și părinții

Ion Chicu: Înţeleg costurile care le atrage educaţia muzicală şi problemele cu care se confruntă școala și părinții

Cultura are nevoie de o atenție mai mare din partea Executivului, a declarat premierul Ion Chicu, în cadrul unei întrevederi cu elevii și profesorii școlii de muzică din orașul Șoldănești. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:41

Klaus Iohannis: Tăierile ilegale de lemn trebuie stopate. Datele sunt de speriat: jumătate din masa lemnoasă se taie ilegal

Klaus Iohannis: Tăierile ilegale de lemn trebuie stopate. Datele sunt de speriat: jumătate din masa lemnoasă se taie ilegal

Președintele Klaus Iohannis a spus că a vorbit astăzi cu ministrul Mediului despre situația defrișărilor ilegale și că a cerut măsuri ca acestea să fie stopate. „Am cerut de la Ministerul Mediului date foarte concrete și am discutat destul de mult pe această temă. Personal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:34

A fost aleasă culoarea anului 2020

A fost aleasă culoarea anului 2020

Albastru clasic a fost declarat culoarea anului 2020 de către Pantone, o corporaţie celebră care stabileşte tendinţele în domeniu. Experții au ales-o, pentru că exprimă eleganţa prin simplitate, încredere şi profunzime în vremuri care necesită aceste calităţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:30

Marele secret al lui Ludovic Orban! Face asta de 20 de ani. Nimeni nu știa

Marele secret al lui Ludovic Orban! Face asta de 20 de ani. Nimeni nu știa

S-a aflat marele secret al premierului Ludovic Orban! De 20 de ani acesta nu mai face acest lucru și este convins de acest principiu pe care-l urmează.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:28

VIDEO/ Accidentul matinal din capitală. POLIȚIA: „Preliminar, vinovat s-ar face șoferul ambulanței”

VIDEO/ Accidentul matinal din capitală. POLIȚIA: „Preliminar, vinovat s-ar face șoferul ambulanței”

O ambulanță care aparține unei firme private și o mașină nu au putut împărți o intersecție din capitală. Cele două vehicule s-au tamponat violent la intersecţia străzilor Ismail şi Alexandru Hâjdeu din sectorul Centru, în jurul orei 10.00. Potrivit ofițerului...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:26

Accident de groază, în municipiul Chișinău. Un tren a tamponat un taxi. Șoferul și pasagera, la spital/ FOTO

Accident de groază, în municipiul Chișinău. Un tren a tamponat un taxi. Șoferul și pasagera, la spital/ FOTO

Accident d groază în localitatea Dobrogea din municipiul Chișinău. Un tren a tamponat un taxi. Șoferul și pasagera, la spital. Totul s-a întâmplat în seara de 05 decembrie, în jurul orei 19.30.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)