Astăzi 25 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2020
Abonamente

Internațional 8 Septembrie 2020, ora 08:44

Războiul din umbră. Cum operează spionajul rus și chinez pentru a fura secretele vaccinului anti-Covid

Marime Font

 

Bătălia din lumea spionajului s-a intensificat în ultima vreme, în condițiile în care Rusia și China încearcă să fure secretele cercetărilor americane deopotrivă din institutele de cercetare și din companii, scrie New York Times.

“Hackerii chinezi au încercat să fure date despre vaccinul împotriva coronavirusului, așa că s-au orientat spre zonele pe care le consideră cel mai ușor de accesat: în loc să lovească pur și simplu companiile farmaceutice, au efectuat misiuni de recunoaștere digitală la Universitatea din Carolina de Nord și alte centre care fac cercetări de ultimă oră.

Loading...


Spionii chinezi nu au fost și singurii. SVR-ul rus a vizat rețelele de cercetare în vaccinuri din Statele Unite, Canada și Marea Britanie, eforturi de spionaj care au fost detectate pentru prima dată de o agenție britanică de spionaj care monitorizează comunicațiile internaționale prin fibră optică.

Și Iranul și-a intensificat drastic încercările de a fura informații despre cercetarea în vaccinul anti-Covid, iar Statele Unite și-au intensificat propriile eforturi de a urmări spionajul adversarilor săi și a se apăra.

Pe scurt, fiecare serviciu de spionaj important din întreaga lume încearcă să afle ce fac ceilalți.

Potrivit specialiștilor în spionaj, pandemia de coronavirus a dus la una dintre cele mai rapide schimbări de misiune pe timp de pace.

Aproape toți adversarii Statelor Unite și-au intensificat încercările de a fura rezultatele cercetărilor americane, în timp ce Washingtonul, la rândul său, s-a concentrat pe protejarea universităților și corporațiilor care fac cea mai avansată muncă. Sistemul de informații al NATO, preocupat în mod normal de mișcarea tancurilor rusești și a celulelor teroriste, și-a extins activitatea pentru a monitoriza eforturile Kremlinului de a fura și secretele vaccinului anti-Covid, potrivit unui oficial occidental informat pe această tem.

Competiția amintește de cursa spațială, în care Uniunea Sovietică și America s-au bazat pe serviciile lor de spionaj pentru a se ajunge din urmă atunci când una dintre ele părea să atingă o etapă importantă. Dar bătălia din timpul Războiului Rece pentru ajungerea pe orbita Pământului și pe Lună s-a desfășurat de-a lungul câtorva decenii, în timp ce calendarul pentru securizarea datelor cu privire la tratamentele anti-coronavirus este puternic comprimat.

„Ar fi surprinzător dacă nu ar încerca să fure cele mai valoroase cercetări biomedicale care se desfășoară în acest moment”, a declarat John C. Demers, un oficial de rang înalt al Departamentului Justiției, despre China, luna trecută, în cadrul unui eveniment organizat de Centrul pentru Strategie și Internațional Studii. „Valoroase din punct de vedere financiar și neprețuită din punct de vedere geopolitic.”

Tentativa Chinei este complexă. Agenții săi au folosit, de asemenea, pe ascuns, informații de la Organizația Mondială a Sănătății pentru a-și ghida eforturile de piratare a vaccinului, atât în ​​Statele Unite, cât și în Europa, potrivit unui fost și actual oficial familiarizat cu serviciile de informații.

Nu este clar cum anume și-a folosit China poziția influentă în OMS pentru a culege informații despre cercetarea în domeniul vaccinurilor în întreaga lume. Organizația colectează date despre vaccinurile aflate în curs de dezvoltare și, deși o mare parte din acestea sunt în cele din urmă făcute publice, hackerii chinezi ar fi putut beneficia de informațiile timpurii despre eforturile în chestiunea vaccinului anti-Covid considerat a fi cel mai promițător, potrivit unui fost oficial din serviciile de informații.

Oficialii americani din domeniu au aflat despre eforturile Chinei la începutul lunii februarie, când virusul începea să pună piciorul în SUA, potrivit unor actuali și foști oficiali americani. CIA și alte agenții urmăresc îndeaproape mișcările Chinei în interiorul agențiilor internaționale, inclusiv OMS.

Concluzia serviciilor de informații a contribuit la trecerea de către Casa Albă la abordarea dură pe care a adoptat-o, ​​în luna mai, față de OMS, potrivit fostului oficial de informații.

Pe lângă Universitatea din Carolina de Nord, hackerii chinezi au vizat și alte universități din țară și este posibil ca unora să le fi fost sparte rețelele, au spus oficialii americani. Dl Demers a declarat că China a efectuat „intruziuni multiple” dincolo de ceea ce a dezvăluit Departamentul de Justiție într-un act de acuzare din iulie, în care a acuzat doi hackeri că lucrează în numele serviciului de spionaj al Ministerului Securității Statului din China, pentru a obține informații despre vaccinuri și cercetările companiilor americane de biotehnologie.

În ultimele săptămâni, FBI i-a avertizat pe oficialii universității cu privire la tentativele respective, susțin două persoane familiarizate cu problema. Echipele de hacking din China au încercat să pătrundă în rețelele de calculatoare ale departamentului de epidemiologie al școlii, dar nu s-au infiltrat în ele.

O purtătoare de cuvânt a instituției, Leslie Minton, a declarat că școala „primește în mod regulat alerte de amenințări de la agențiile de securitate americane”.

Pe lângă hacking, China s-a implicat în universități și în alte moduri. Unii oficiali guvernamentali cred că încearcă să profite de parteneriatele de cercetare pe care universitățile americane le-au încheiat cu instituțiile chineze.

Alții au avertizat că agenții de informații chinezi din Statele Unite și din alte părți au încercat să colecteze ei înșiși informații despre cercetători. Administrația Trump a cerut Chinei, pe 22 iulie, să-și închidă consulatul din Houston, în parte, deoarece agenții chinezi îl folosiseră ca avanpost pentru a încerca să penetreze mediul experților medicali din oraș, potrivit FBI.

Responsabilii chinezi din informații se concentrează asupra universităților, deoarece consideră că protecția datelor acestor instituții este mai puțin robustă decât cea a companiilor farmaceutice. Dar munca de spionaj se intensifică pe măsură ce cercetătorii distribuie între ei mai mulți candidați la vaccin și tratamente antivirale pentru evaluarea inter pares, oferindu-le adversarilor o șansă mai mare de a avea acces la formule și strategii de dezvoltare a vaccinului.

Până în prezent, oficialii cred că spionii străini au obținut puține informații de la companiile americane de biotehnologie pe care le vizau: Gilead Sciences, Novavax și Moderna.

În același timp în care agenția britanică de supraveghere electronică, GCHQ, a aflat despre efortul rușilor, iar serviciile americane despre hacking-ul chinez, Departamentul pentru Securitate Internă și FBI au trimis echipe trimise care să colaboreze cu departamentele americane de biotehnologie în vederea consolidării apărării rețelelor de calculatoare.

Operațiunea rusă, anunțat de agențiile de informații britanice, americane și canadiene în iulie, a fost axată în primul rând pe culegerea de informații despre cercetarea făcută de Universitatea Oxford și partenerul său farmaceutic, AstraZeneca.

Rușii prinși încercând să obțină informații despre vaccin făceau parte din grupul cunoscut sub numele de Cosy Bear, un departament de hackeri afiliați SVR. Cosy Bear a fost unul dintre grupurile de hacking care, în 2016, au pătruns în serverele democraților.

Oficialii de securitate internă au avertizat companiile farmaceutice și universitățile despre atacuri și au ajutat instituțiile să își revizuiască securitatea. În cea mai mare parte, oficialii au observat că potențialii hackeri de vaccin utilizează vulnerabilități cunoscute care nu au fost încă remediate, nu arme cibernetice mai rafinate care vizează lacune necunoscute în securitatea computerului.

Nicio corporație sau universitate nu a anunțat furturi de date rezultate în urma eforturilor de hacking identificate public. Dar unele dintre încercările de piratare au reușit cel puțin să pătrundă în sistemul defensiv pentru a intra în rețelele de calculatoare, potrivit unui oficial al guvernului american. Iar hackerii care lucrează pentru China și Rusia testează punctele slabe în fiecare zi, potrivit oficialilor din SUA.

În timp ce, public, au fost identificate doar două echipe de hackeri, din Rusia și China, mai multe echipe de hacking din aproape toate serviciile de informații din aceste două țări au încercat să fure informații despre vaccinuri, potrivit responsabililor americani.

Rusia a anunțat, pe 11 august, că a aprobat un vaccin, o declarație care a trezit imediat suspiciunea că oamenii de știință au fost cel puțin ajutați de activitatea agențiilor sale de spionaj.

Oficialii americani insistă că eforturile propriilor servicii de spionaj sunt defensive și că agențiile de informații nu au primit ordin să fure rezultate ale cercetărilor în privința coronavirusului. Dar alți foști și actuali oficiali din servicii susțin că realitatea nu este chiar așa de alb-negru. În timp ce agențiile de informații americane încearcă să afle ce au furat Rusia, China și Iranul, acestea ar putea întâlni informații despre cercetările țărilor respective, pe care să le colecteze.

Oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că alte încercări de piratare ar putea afecta eforturile de dezvoltare a vaccinului. Hackerii care extrag date ar putea în mod involuntar – sau intenționat – deteriora sistemele de cercetare.

În timp ce unele acte de spionaj ale Rusiei și Chinei ar fi putut avea ca scop verificarea propriilor cercetări sau căutarea de scurtături, unele voci au ridicat și posibilitatea ca țările respective să încerce să semene neîncrederea într-un eventual vaccin dezvoltat de țările occidentale.

Atât Rusia, cât și China au răspândit deja dezinformări cu privire la virus, originile sale și răspunsul american. Serviciile de informații ruse, în special, pun bazele unui efort mai agresiv de escaladare a mișcării anti-vaccin în Occident și ar putea folosi acuzațiile de spionaj pentru a oferi narațiunii sale o tracțiune mai mare.

Rusia are o istorie lungă de tentative de amplificare a diviziunilor din societatea americană. Actualii și foștii oficiali ai securității naționale au declarat că se așteaptă ca Rusia să răspândească în cele din urmă dezinformarea cu privire la orice vaccin aprobat în Occident.

„Acest caz pare a fi o revenire la vechea Uniune Sovietică”, a declarat Fiona Hill, fost oficial în Consiliul de Securitate Națională și expert pe Rusia, care a depus mărturie în audierile din cadrul procedurii de destituire a președintelui Trump. „Rusia și chinezii au participat la campanii de dezinformare. Ce poate fi mai bun decât să folosești mișcarea antivax pentru a crea confuzie și a slăbi SUA? Dar te asiguri că toți băieții tăi sunt vaccinați”.” 

https://universul.net 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 15:02

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

FOTO / INCENDIUL de la Filarmonică ia AMPLOARE. A căzut tavanul sălii principale. Pompierii continuă să lupte cu flăcările

Incendiul de la Filarmonica Națională ia amploare. Potrivit informațiilor, a căzut tavanul de la sala principală a Filarmonicii, iar pompierii au fost retraşi de pe acoperişul clădirii, fiind pericol pentru viaţa lor. Deocamdată, incendiul nu a fost localizat, intervenţia este...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 24 Septembrie 2020, ora: 14:12

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

Cea mai sănătoasă REȚETĂ de pastă de roșii. Câtă sare trebuie să pui, de fapt

 Pasta de roșii este aproape nelipsită din gastronomia românească. Însă, dacă vrei să te bucuri de aroma curată, nemodificată de ingrediente adăugate în timpul fabricării în masă, trebuie să renunți la varianta din magazine. Cea mai sănătoasă rețetă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 09:33

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 08:59

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Fără comentarii: Dimitrie Cantemir despre islam

Din Precuvântarea la Sistemul sau întocmirea religiei Muhammedane:

( ) Citeşte tot articolul

Externe 24 Septembrie 2020, ora: 08:38

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

 O sută de mass-media publică miercuri în Franţa o scrisoare deschisă în care lansează un apel la mobilizare în favoarea libertăţii de expresie în sprijinul săptămânalului Charlie Hebdo, care a fost ameninţat din nou de Al Qaida după retipărirea...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Septembrie 2020, ora: 08:03

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

Filat ar fi furat 100 de milioane de euro; „O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și Africa”. „Plahotniuc îi organiza mese cu prieteni în penitenciar și îi trimitea cadouri de Crăciun”

„Filat a furat suma de 100 de milioane de euro din băncile moldovenești cu ajutorul lui Șor. O parte din acești bani sunt stocați acum în Europa și în Africa. O altă parte de bani au fost și în Turcia, însă după câte am înțeles sunt deja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 07:50

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

GALERIE FOTO/VIDEO. Bandiții lui Lukașenko i-au bătut și arestat pe protestatarii care au ieșit în stradă împotriva sângerosului dictator

După ce Lukașenko și-a organizat o inaugurație în secret, bielorușii au ieșit din nou în stradă. De această dată forțele de ordine au fost mai agresive decât de obicei.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 24 Septembrie 2020, ora: 07:48

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Alertă meteo: cod GALBEN de secetă hidrologică

Potrivit meteorologilor, astăzi, aerul se va încălzi până 23..26 de grade Celsius în nord, 24..27 de grade în centru și 25..28 de grade în sud. Presiunea atmosferică va fi ridicată. Vântul va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă....

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Septembrie 2020, ora: 07:04

Ce spune cafeaua preferată despre tine

Ce spune cafeaua preferată despre tine

 Chiar daca nu exista cifre oficiale, cafeaua este una dintre cele mai apreciate bauturi din intreaga lume. Cafeaua nu doar ca le ofera oamenilor plusul de energie necesar inceperii unei noi zile de munca, insa dezvaluie o multime de lucruri despre personalitatea celor care o consuma,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 06:13

investigație CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

CONTRABANDĂ DE MILIOANE / Transnistrenii de la Sheriff-ul au importat combustibil de 100 de milioane de dolari fără să plătească accize și impozite în R. Moldova

Separatiștii transnistreni a cumpărat combustibil din UE și l-au introdus în R. Moldova ilegal, fraudând bugetul cu sute de milioane.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 05:00

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

ISTORIE / TOP 3 victorii ale ARMATEI ROMÂNE

De la înfiinţarea statului naţional suveran şi independent România, Armata Română nu s-a implicat în multe conflicte regionale sau internaţionale. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Septembrie 2020, ora: 04:54

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

Horoscopul zilei de azi JOI 24 SEPTEMBRIE 2020. Cum acționezi acum?

 Mercur din Balanta face opozitie cu Marte retrograd in Berbec si iti deschide calea catre negociere. Patrarul de Luna in Capricorn iti arata ca o situatie de criza trebuie rezolvata. Cum actionezi?

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 24 Septembrie 2020, ora: 04:29

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Cum a fost ciopârţit şi batjocorit Nicolae Iorga de un grup de legionari

Istoricul botoşănean Nicolae Iorga a fost considerat un titan al culturii româneşti interbelice. Cu toate acestea, şi-a găsit sfârşitul la marginea unei păduri, batjocorit şi apoi ucis cu bestialitate. Vă prezintăm radiografia asasinatului celebru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:44

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Prima femeie care a murit pentru Hristos – Calendar creștin ortodox: 24 septembrie

Sfânta Întâia Muceniță Tecla, cea Întocmai cu Apostolii, s-a născut în Iconia (astăzi Konya, în Turcia) în prima jumătate a secolului I d.Hr.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2020, ora: 01:22

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Șeful OMV, Rainer Seele, e vizat de o plângere la parchetul anti-corupție din Austria. El e acuzat de abuz de încredere și acceptarea de foloase într-o tranzacție uriașă cu fondul de investiții Mubadala din Abu Dhabi

Rainer Seele, CEO-ul companiei austriece OMV, care controlează Petrom, este vizat de o plângere depusă de un whistleblower la parchetul anticorupție din Austria, transmite publicația locală Kurier. Plângerea a fost confirmată de un purtător de cuvânt al parchetului, care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:27

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Ceban, către Nagacevschi: Pute în sistemul judecătoresc

Lista agenților economici din Capitală care încalcă normele va fi făcută publică, pentru ca cetățenii să poată vedea cine se face vinovat pentru mirosul insuportabil.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 12:03

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

„Viitorul nicotinei”: Specialiști de talie internațională au discutat rolul nicotinei în reducerea bolilor asociate fumatului

Nicotina este unul dintre produsele nocive, eliminate prin fumul țigării în timpul arderii. În același timp, împreună cu nicotina, se elimină o serie de substanțe dăunătoare sănătății. Nicotina creează dependență, dar nu este direct responsabilă de provocarea...

( ) Citeşte tot articolul

Chișinău 23 Septembrie 2020, ora: 10:00

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House: Cel mai solicitat complex rezidențial din sectorul Buiucani anunță ridicarea prețurilor la ultimele apartamente

Newton House, proiectul care a spart tiparele cu metoda inovativă de achitare în rate, anunță ridicarea programată a prețurilor. Potrivit angajaților companiei de construcție, începând cu data de 29 septembrie m2 va costa mai mult cu 55 €.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2020, ora: 08:49

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali cer testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor

Transportatorii aerieni globali au cerut marţi testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinelor care, în opinia lor, amplifică scăderea traficului, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 23 Septembrie 2020, ora: 08:45

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

Botez cu 250 de persoane întrerupt de poliție. Organizatorul era un bărbat cercetat pentru proxenetism

 Un botez din Buzău a fost întrerupt de poliție aseară, pentru că parcicipanții nu respectau regulile impuse în contextul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 23 Septembrie 2020, ora: 08:42

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Reacția Simonei Halep după retragerile numeroase de la Roland Garros

Simona Halep a vorbit despre retragerile numeroase de la Roland Garros, după ce trei jucătoare din top 10 au decis să nu participe, la fel ca și alte sportive importante.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 23 Septembrie 2020, ora: 08:41

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

Xi Jinping îndeamnă la o recuperare „verde” a economiei mondiale, deși China este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii

 Preşedintele chinez Xi Jinping a îndemnat marţi statele lumii să susţină o recuperare "verde" a economiei mondiale în era post-COVID, în mesajul video transmis lucrărilor celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, relatează Xinhua.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)