Opinii și Editoriale

Razboiul dintre avocati si avtoritet

Opozitia nu are ragaz sa se bucure de performanta sa de la 3 iunie. Trebuie sa se pregateasca pentru a incasa lovituri interzise.Numai ca nu e cazul sa se infierbante si sa se arunce in lupta cu arme la intamplare, cum a mai facut-o. Poate ati remarcat ca unul din trucurile campaniilor electorale ale comunistilor este ca, in prima faza, ei stau pititi ca partizanii si asteapta ca oponentii sa-si dezvaluie armele si procedeele (intre timp, actioneaza pe ascuns, in surdina).

Le studiaza mesajele, clipurile, modul de a actiona, dupa care lovesc acolo unde li se pare ca e mai slab. De aceea, i-as recomanda Opozitiei una din doua: fie sa nu-si dezvaluie din start toata tactica, fie sa lase de aceasta data initiativa comunistilor. O campanie electorala nu este o schema batuta in cuie, ci un proces viu, cu schimbari de scenarii si de situatii.
Lucrul cel mai important, insa, de care trebuie sa se tina cont este ca, in persoana lui Voronin si a Partidului Comunistilor, Opozitia are de-a face cu o grupare care, in chip patologic, nu poate functiona cu procedee cinstite, legale. Mintea acestor oameni este construita astfel, incat primul lucru care le vine in cap este cum sa minta. Numai ca ei stiu sa faca lucrul acesta cu mai mult talent, decat stie Opozitia sa apere adevarul.
 

Si Voronin, si ?urcan, si Misin, si Papuc au functionat ani buni in organele de militie. Acolo ei au avut de-a face nu doar cu hoti marunti si violatori, dar si cu interlopi de talent sau chiar cu banditi de geniu. Stiti foarte bine ca pentru toti acestia lumea nu se imparte in buni si rai, ci in cei care pot insela si in cei care pot fi inselati. Minciuna, manipularea, fraudarea sunt ratiunea lor de a exista. Alde Voronin s-au convins ca, actionand cu astfel de mijloace, oamenii acestia aveau putere asupra multimilor, erau respectati de masa de banditi, suscitand chiar stima militienilor.
 

Este scoala vietii pe care au facut-o fruntasii PCRM. Dar asta si pentru ca au in ei aceasta fibra de criminali. Primul lucru la care se gandeste banditul, recidivistul este cum sa insele oamenii. Al doilea lucru, este cum sa-si camufleze astfel minciuna, incat ea sa para mai convingatoare decat adevarul adversarului.Am scris o piesa despre coruptia de la noi cu titlul „Made in Moldova”, in care personajul principal este un student, care intermediaza mita intre studenti si profesori. Un tanar spectator mi-a marturisit ca a avut si el un astfel de coleg la facultate, numai ca, daca personajul meu moare din cauza ca nu a fost destul de cinic ca sa se adapteze, colegul acelui tanar ocupa astazi o functie importanta in Centrul de Combatere a Coruptiei.
Ideea este ca Opozitia nu are de-a face cu un adversar politic si nu participa la un joc democratic, ci se confrunta cu o grupare de tip mafiot.
 

Legile vietii din puscarie pot fi aplicate usor in viata normala, mai ales intr-o societate imatura, ca a noastra. Avem aici masa de puscariasi (citeste: pensionari) supusa si fara voce, avem intermediarii si avem marele avtoritet. Acesta din urma poate pedepsi masa, dar o poate si recompensa cu tot felul de daruri. Si masa il adora.
Ceea ce vor face Voronin and Co. in aceasta campanie este ca vor mai reedita o data aceasta schema de puscarie.
Este bine ca in cadrul Opozitiei exista destui avocati, numai ca ei trebuie sa stie ca se vor infrunta cu avtoritetul pentru castigarea voturilor nu a alegatorilor, ci a… masei de puscariasi infricosati.
Intr-un cuvant, Opozitia trebuie sa stie cum sa vorbeasca si sa se poarte cu un bandit de talent. Sau mai bine zis – cum sa le deschida alegatorilor ochii ca sarmantul avtoritet este, de fapt, un bandit.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *