Actualitate

Războiul nervilor continuă

Liderul PLDM, Vlad Filat, a declarat, ieri, într-un briefing de presă, că partidele trebuie să ţină cont de votul cetăţenilor, care au optat pentru continuarea reformelor democratice şi parcursul european al Republicii Moldova. Totodată, Vlad Filat a spus că va contacta colegii din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană pentru a purcede, cât mai rapid posibil, la rundele de negocieri propriu-zise privind partajarea funcţiilor în cadrul coaliţiei de guvernare. Surse din interiorul acestor formaţiuni ne-au declarat că acest lucru se va întâmpla chiar astăzi.

Printre priorităţile pe care le propune PLDM pentru viitoarea guvernare sunt: dezvoltarea economiei, optimizarea instituţiilor democratice, descentralizarea puterii locale, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii R. Moldova, accelerarea integrării europene, precum şi semnarea Acordului de liber schimb aprofundat şi comprehensiv cu Uniunea Europeană care, conform liderului PLDM, va asigura R. Moldova o creştere economică foarte bună. Alte priorităţi enunţate de PLDM sunt combaterea sărăciei, eradicarea corupţiei şi lichidarea monopolului.

Viziunea „de sistem” a lui Marian Lupu

Liderul PD a calificat oferta PLDM ca pe o continuitate a ceea ce s-a discutat anul trecut. „Dar spre deosebire de anul trecut, noi avem o viziune foarte complexă, una de sistem. Pe noi nu ne tentează şi nu ne aranjează să discutăm cine şi în ce fotoliu se aşează”, a menţionat Lupu, ieri, după întâlnirea liderilor PD cu liderii PCRM. „Vrem un parteneriat real şi nu unul decorativ şi posibilitate pentru fiecare membru al coaliţiei să-şi pună în aplicare planurile şi promisiunile cu care a venit în faţa electoratului”, a precizat democratul. Deşi nu a constatat divergenţe de opinii cu comuniştii, Lupu a spus că va merge la discuţii cu PLDM, „dacă vom primi oficial invitaţia şi vom insista asupra aceloraşi principii”.

Liberalii au aşteptat oferta mai devreme

La rândul său, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că partidele necomuniste care au ajuns în parlament au întârziat cu decizia simplă de a se aşeza la masa de negocieri şi „chiar dacă azi am auzit o ofertă, acest fapt ne îngrijorează, deoarece PCRM a început deja tratativele cu PD”. În ceea ce priveşte funcţiile, Ghimpu a spus că „PL îi convine totul în cazul în care suntem o echipă. Printre altele, funcţia de spicher este şi cea mai grea funcţie, în care nu se poate face niciun pas pentru că în parlament totul se hotărăşte prin vot”.

PCRM vrea o coaliţie „pentru Moldova”

Ieri după masă, a avut loc plenara Comitetului Central a PCRM. Comitetul executiv al plenarei a fost împuternicit să continue negocierile cu PD în vederea creării Coaliţiei anticriză „Pentru Moldova” şi semnarea documentelor de coaliţie corespunzătoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *