Astăzi 25 Februarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:49
Abonamente

Actualitate 21 Decembrie 2019, ora 08:19

Războiul pentru ”sufletul macedonean”: armatele cibernetice de pe rețelele sociale

Marime Font

De la utilizatori fantomă, zombi și până la „boți cyborg”, naționaliștii din Macedonia de Nord, Grecia și de aiurea dezlănțuie în media socială adevărate armate cibernetice pentru a câștiga simpatizanți, arată o investigație BIRN, citată de Sinopsis.

Soarele apunea peste acoperișurile orașului nord-macedonean Bitolia, de lângă granița cu Grecia, iar bărbatul poreclit „Cheese” sorbea liniștit dintr-o bere, la o terasă din zona pietonală Sirok Sokak.

Apusul soarelui se potrivea perfect cu vremurile. Era 12 august, ziua în care Macedonia de Nord a scos în afara legii utilizarea Soarelui de la Vergina – simbol național grecesc – în cărți, pe monumente și în spațiile publice.

Loading...


Pentru Cheese, interdicția asupra „însușirii” emblemei clasice elene, cu razele ei ascuțite distinctive, reprezenta ultimul act de predare din apriga luptă pentru identitatea macedoneană.

Este vorba de acordul istoric cu Grecia, care punea punct unei dispute de 30 de ani asupra utilizării numelui „Macedonia”- pe care Atena îl percepe ca implicând pretenții teritoriale asupra provinciei din nordul Greciei cu același nume și a moștenirii istorice a lui Alexandru cel Mare.

Înțelegerea semnată în iulie 2018 prevede ca fosta republică iugoslavă să își schimbe hărțile și manualele, să renunțe la orice utilizare a Soarelui de la Vergina și – trădarea supremă, după Cheese – să se reboteze „Macedonia de Nord”.

Odată ce ultimele raze ale soarelui se sting pe terasa cafenelei, Cheese se jură să nu-și pângărească niciodată buzele rostind noul nume al țării. „Sunt patriot, tot ce-mi doresc e ca patria mea să nu-și schimbe numele”, a declarat el pentru BIRN.

Puțini cunosc identitatea reală a lui Cheese, deși mulți cunosc ideile lui naționaliste. Este Goran Kostovski, 38 de ani, angajat al unei companii de marketing din capitala Skopje.

Cu aproape 10.000 de fani de pe trei continente pe Twitter, Kostovski a dus în 2018 o campanie în media socială pentru a-i convinge pe macedoneni să boicoteze referendumul pentru implementarea acordului de schimbare a numelui țării – acordul Prespa, după lacul pe malul căruia a fost semnat.

În timp ce acordul de la Prespa promite să deblocheze opoziția Greciei la aspirațiile fostului stat iugoslav de a deveni membră în NATO și UE, criticii îl percep drept un compromis exagerat. Și au sperat să asiste la o prezență redusă la referendumul din septembrie 2018, ceea ce ar fi invalidat rezultatul.

„Nu avea nici un sens să le cerem oamenilor să voteze Nu la referendum, deoarece ne temem că guvernul va distorsiona rezultatele”, a spus Kostovski. „Trebuie să-l boicotăm”.

Chemând la proteste de stradă acasă și adunând dolarii diasporei în afara țării, campania #boicot a avut un succes fulminant.

Dacă 95% dintre cei care au venit la vot au fost de acord cu noul nume, prezența a fost de doar 37% – cu mult sub pragul de 50%, necesar pentru validare.

Deși Parlamentul a ratificat ulterior acordul de la Prespa, experții afirmă că victoria celor care au susținut abținerea de la vot s-a datorat în bună parte noului război informațional ce a cuprins cercurile naționaliste.

Cunoscut drept „propagandă computațională”, el este definit de Oxford Internet Institute de la Universitatea Oxford drept „interacțiunea dintre algoritmi, automatizare și politică”.

Sunt puțini cei care stăpânesc această artă mai bine decât Kostovski. Care este discret în ce privește metodele utilizate. „Poți spune că suntem boți, dar asta nu înseamnă că este adevărat”, a spus el, referindu-se la cei mai noi soldați intrați în lupta de propagandă online: conturi false de twitter, programate să se comporte ca un om. „V-am zăpăcit, nu aveți cum să știți de unde pornește campania noastră, nu știți de unde să ne luați”.

Dacă despre fermele de trolli și fabricile de fake news din Balcani s-a vorbit deja, se știu puține lucruri despre impactul propagandei computaționale asupra mersului democrației în regiune.

Investigația BIRN despre rețelele naționaliste de ambele părți ale disputei Prespa dezvăluie trucurile online utilizate pentru a amplifica efectul mesajelor politice și a distorsiona opinia publică.

Este o călătorie într-o lume subterană a codurilor informatice și a teoriei conspirației, unde utilizatori fantomă – „zombi” – și boți Twitter întâlnesc extremismul de dreapta într-un labirint de oglinzi virtual.

În aceeași măsură fake buzz și fake news, această activitate este organizată pentru a crea falsa impresie a unei gigantice conversații online, astfel încât jurnaliștii și activiștii să se oprească și să intre în joc. Astfel, un grup de câțiva tocilari cu laptopuri pot exercita o influență incredibil de mare, cu implicații îngrijorătoare pentru discursul democratic.

Ciclul dezinformării
Sediul guvernului din Skopje își întâmpină vizitatorii cu noul nume oficial – Republica Macedonia de Nord – de cum se apropie de coloanele ionice ale clădirii renovate cu cinci ani în urmă după modelul Casei Albe din Washington, DC.

Suntem la o aruncătură de piatră de piața principală a capitalei, dominată de o statuie a lui Alexandru cel Mare, călare pe armăsar, și o fântână clasică. Este rezultatul unei reamenajări finanțate de contribuabili ce și-a dorit să creeze o atmosferă mai antică în Skopje.

Mulți au văzut schimbările anunțate în 2010 drept un gest sfidător al guvernului Nikola Gruevski la adresa Greciei, după ce aderarea la NATO s-a lovit, în 2008, de vetoul Atenei.

În sediul guvernului, expertul social media Demijan Hadzi-Angelovski, 28 de ani, își amintește cum mai multe conturi Twitter influente – aproximativ 10 – se luptau să domine agenda zilei înaintea referendumului Prespa.

În fiecare zi, de trei ori, un utilizator diferit trimitea unul sau două tweet-uri provocatoare, care primeau like și erau retransmise de o armată de conturi automatizate, spune angajatul Ministerului Informațiilor.

Ideea era de a intra în „trend” pe Twitter, pentru a fi preluat de mari agregatori de știri precum Time.mk.

„Scopul lor era ca site-urile de știri să observe și să preia postarea, pentru ca informația să devină mai credibilă”, explică Demijan Hadzi-Angelovski. „Apoi o reluau ei, într-un ciclu ca la o mașină de spălat știri”.
Potrivit ministrului Damjan Manchevski, care a supravegheat campania guvernamentală pro referendum, mare parte din conținutul reciclat era reprezentată de știri false, create pentru a discredita acordul Prespa.

„Mai mult de 10% dintre articolele din acea perioadă erau pură dezinformare”, a declarat ministrul Informațiilor pentru BIRN. „Boții de pe Twitter erau principala sursă de fake news.”

Una dintre postări susținea în mod fals că locuitorii de lângă cea mai mare bază militară din țară, din regiunea centrală Krivolak, se vor otrăvi din cauza uraniului sărăcit folosit pentru pregătirea militarilor, dacă guvernul ratifică acordul Prespa și țara aderă la NATO.

O investigație a Organised Crime and Corruption Reporting Project, împreună cu Investigative Reporting Lab Macedonia (IRL), a urmărit sursa informației până la macedoneanul Zlatko Kovac, 50 de ani, care lucrează de la Washington pentru agenția rusească de știri Sputnik.

Kovac nu a răspuns la întrebările BIRN.

„Kovac colaborează cu mai multe site-uri din Macedonia [de Nord] care fac parte din mecanismul de propagandă împotriva acordului Prespa”, afirmă Saska Cvetkovska, redactorul șef al IRL, aprinzându-și încă o țigară. „Informația a fost lansată de Kovac pe Facebook, a fost imediat postată pe Twitter, zeci de boți au reprodus-o și apoi mai multe site-uri de știri conservatoare… au preluat-o și au postat-o drept știre de presă.”

Ca urmare, ministrul Apărării, Radmila Sekerinska, a trebuit să pledeze frenetic o săptămână întreagă pentru a-i asigura pe locuitori că povestea era neadevărată. Iar Cvetkovska spune că înaintea referendumului au fost și alte povești care s-au strecurat în paginile presei generaliste.

Mass media a transmis că oamenii pot fi dați în judecată dacă nu sunt de acord cu Prespa, că nevoia de a tipări monedă nouă va provoca o inflație masivă sau că Grecia va primi un cec în alb să reacționeze cum dorește. Nici una dintre ele nu a apărut accidental.

„Cyborg bots”
În perioada premergătoare referendumului, Comisia transatlantică pentru integritatea alegerilor, o inițiativă a Fundației daneze Alianța Democrațiilor, a observat o creștere bruscă a activității boților (programe de automatizare a computerelor – n. trad.). Comisia monitorizează social media cu instrumente specifice.

„Este evident că există un efort concertat pentru a împiedica drepturile democratice ale macedonenilor și a delegitima votul la referendum”, se afirmă într-un comunicat.

Cu două săptămâni înaintea referendumului, Digital Forensic Research Lab (DFRLab), parte a think tank-ului american Consiliul Atlantic, a publicat un studiu pe baza monitorizării propagandei informatice care arată cum conturile Twitter de extremă dreapta susțin masiv campania de boicotare.

Într-un interval de nouă zile, cercetătorii au analizat toate tweet-urile cu hashtag-uri ca “#Бојкотирам” și “#bojkotiram” (#boicot) – aproximativ 23.800.

Ei au descoperit că peste 80% dintre ele erau de fapt reluări ale altor tweet-uri, o cotă de 4:1 față de original care sugerează un proces de automatizare.

„A existat o activitate bine coordonată, non-autentică, care a distrus orice discuție normală pe Twitter”, a declarat pentru BIRN cercetătorul Kanishk Karan de la DFRLab. „În loc să discute cu aceste conturi, au transmis postări către altele și le-au bombardat cu mii de mențiuni și rettweet-uri.”

DFRLab a identificat cele mai active nouă conturi de Twitter care au susținut campania pentru a deveni virală – iar contul „Cheese” al lui Kostovski era printre ele.

Potrivit lui Kostovski, campania a avut trei instigatori principali: el însuși, un prieten blogger pe nume Igor Pipovski (al cărui indicativ de Twitter “@m0rban twitter” îl omagiază pe premierul populist Viktor Orban al Ungarie) și Zarko Hristovski, un web developer macedonean care locuiește în Norvegia și a construit site-ul campaniei.

„#Бојкотирам aparține poporului macedonean”, a transmis Popovski prin Twitter către BIRN, ca răspuns la rolul său în campanie. „Nimeni nu trebuie să-și asume merite.”

BIRN nu a reușit să îl contacteze pe Hristovski, dar Kostovski a prezentat viziunea asupra lumii care i-a motivat pe toți trei.

„Ne aflăm în plin război digital”, a explicat el pentru BIRN. „Noi, naționaliștii și patrioții, de o parte, iar internaționaliștii, comuniștii și foștii comuniști și social-democrații, de cealaltă.”
Contul lui Cheese – care este urmărit de unul din trei utilizatori de Twitter din Macedonia de Nord, potrivit unei analize realizate pe baza instrumentelor de monitorizare online Statcounter – nu se sfiește să-și declare obiectivele.

Un tweet menținut în capul listei sale afirmă: „Un loc unde vei găsi o mulțime de bannere, gif-uri, meme-uri și alte materiale de propagandă care vor fi utile într-o campanie socială de succes. Rețea împotriva referendumului fatal de schimbare a identității noastre.”

Kostovski are, în multe privințe, destule în comun atât cu cei care susțin supremația albă în Statele Unite, cât are cu naționaliștii macedoneni. Postările lui pe Twitter sunt doldora de simboluri de extremă dreapta și teorii ale conspirației.

Imaginea lui de profil a fost o vreme personajul de desene animate Pepe the Frog, o emblemă favorită a extremei drepte. Mai recent, are un “Q” impresionant, referință la o cunoscută teorie a conspirației numită „QAnon”, care susține că exită un complot al statului paralel împotriva președintelui american Donald Trump.

Cu ocazia uneia din puținele apariții în public, Kostovski a vorbit la un miting la Skopje cu două zile înaintea referendumului. Avea o șapcă marcată „Q” și un tricou cu “Make America Great Again” .

„Toți luptăm împotriva statului paralel și globalizării”, a declarat Kostovski pentru BIRN. „Avem aceiași inamici și ideologii similare.”

Lista lui cu lideri populiști care îl inspiră: Trump, Orban, lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen și fondatorul partidului britanic pro-Brexit Nigel Farage. Multe dintre postările lui pe Twitter reiau informații de la fostul strateg al lui Trump, Steve Bannon.

„Am fost impresionați de campania electorală a lui Trump și am încercat să copiem metodele și simbolurile lui”, detaliază Kostovski. „Și voiam foarte mult ca oamenii să creadă că Steve Bannon era implicat în campanie [#boicot].”

Într-un tweet din august 2018, a sugerat că guvernul „ilegal și trădător” al premierului Zoran Zaev este cumpărat de miliardarul american George Soros — o acuzație predilectă în rândul grupurilor de extremă dreapta.

„Boicotați #Referendum-ul ilegal pentru #acordul nazist”, a adăugat.

Citește tot articolul pe Sinopsis.info

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:49

Începutul primăverii este momentul prielnic pentru tăierile de optimizare ale trandafirlor. Tăierea trandafirilor ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea abundentă a acestora. Dar puțini sunt cei care știum cum se face corect, pentru a nu vătăma arbustul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:31

O persoana a murit, iar masina pe care o conducea a ajuns un bot de fiare dupa ce s-a ciocnit violent cu un alt autoturism, la Bacioi. Potrivit politiei, totul s-a intamplat, in aceasta seara, in jurul orei 20:00 la intrare in satul Bacioi, Ialoveni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:29

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

CORONAVIRUS: China anunţă 71 de noi decese, un bilanţ în scădere

 China a anunţat marţi 71 de noi decese cauzate de coronavirus, fiind cel mai scăzut bilanţ prezentat zilnic de mai bine de două săptămâni, numărul de decese la nivel naţional fiind de 2.663, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:24

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Italieni jefuiţi în case de persoane deghizate în paramedici, care spuneau că îi testează pentru coronavirus

Autorităţile italiene atrag atenţia cetăţenilor aflaţi în zonele de carantină pentru coronavirus că s-au primit rapoarte despre anumite persoane care umblă deghizate în paramedici, bat la uşile oamenilor, apoi se oferă să le facă un test pentru coronavirus,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Februarie 2020, ora: 07:08 de Mihaela Culcinschi

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

OPERAȚIUNEA FILIP? Trei tineri au adus 1,5 mln. de euro din Moscova și București pentru a cumpăra Casa Presei și cantina Guvernului

La începutul anului trecut, înainte de alegerile parlamentare în urma cărora Partidul Democrat a pierdut puterea în R. Moldova, fosta cantină a Cancelariei de Stat a fost înstrăinată din proprietatea statului cu numai 9 mln. lei, iar 2000 de metri pătrați din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 19:19

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

IURIE RENIȚĂ: Dodon, incurabil de sindromul Stockholm

Cel mai antinațional, cel mai fariseic, cel mai corupt, cel mai demagogic, cel mai petrecăreț, dar și cel mai trădător președinte din istoria Republicii Moldova elogiază (pentru a câtă oară!) toate sărbătorile sovietice și rusești, dar mai ales pe cele militare. Acest individ,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 19:06

Horoscop DRAGOSTE săptămânal 24 februarie – 1 martie 2020. Un nou început!

Horoscop DRAGOSTE săptămânal 24 februarie – 1 martie 2020. Un nou început!

Horoscop dragoste. Iata horoscop saptamanal dragoste pentru 24 februarie – 1 martie 2020. Aceasta saptamana contine celebra zi de 29 februarie cu care ne intalnim doar o data la 4 ani si este sambata, fiind urmata si de martisor si de debutul calendaristic al primaverii, deci ne asteapta un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 18:13

Peste 40% din respondenţii unui sondaj consideră că înfiinţarea Blocului electoral Unirea este o idee bună

Peste 40% din respondenţii unui sondaj consideră că înfiinţarea Blocului electoral Unirea este o idee bună

Peste 40% din cetăţeni consideră că ideea înfiinţării Blocului electoral Unirea ar fi o idee bună. De cealaltă parte, circa 33% consideră că ideea este una proastă. Este rezultatul unui sondaj realizat de Compania sociologică IMAS.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 18:07

Uniunea Europeană oferă un grant de 1.2 milioane de euro pentru ca Bălțiul lui Usatîii să poate cumpăra troleibuze noi / De ce nu-i dau bani „frații ruși”?

Uniunea Europeană oferă un grant de 1.2 milioane de euro pentru ca Bălțiul lui Usatîii să poate cumpăra troleibuze noi / De ce nu-i dau bani „frații ruși”? Foto: Usatîi și UE

Locuitorii municipiului Bălți vor beneficia de transport public mai bun și mai prietenos mediului grație achiziției planificate a aproximativ zece troleibuze noi, finanțate de BERD și Fondul „Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est” (E5P)....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 17:26

ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova

ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova

 Sâmbătă, 14 martie, ZIPhouse și Artcor te invită la o nouă ediție de Trendsetting Event cu Polina Stepanova, profesoară și expertă de la cel mai cotat institut de modă din Italia și parte din top 10 instituții de modă din lume - POLIMODA (Florența), președintele căruia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 17:00

Pentru aderarea Moldovei în UE pledează 60% dintre cetățenii. Pentru Igor Dodon ar vota DOAR 35%

Pentru aderarea Moldovei în UE pledează 60% dintre cetățenii. Pentru Igor Dodon ar vota DOAR 35% Foto: foto simbol

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, actualul președinte Igor Dodon ar lua 35% din voturi, iar liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu ar acumula 25 la sută, arată datele unui sondaj realizat de IMAS la comanda companiei „Public Media”. Cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 16:39

INVESTIGAȚIE / Mitul calității apei din Nistru. Beneficiarii poluării

INVESTIGAȚIE / Mitul calității apei din Nistru. Beneficiarii poluării

● Nistrul este foarte poluat și prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor; conține droguri, pesticide, preparate farmaceutice și substanțe chimice.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 24 Februarie 2020, ora: 15:31

BREAKING NEWS /// CCR a decis: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

BREAKING NEWS /// CCR a decis: Desemnarea lui Ludovic Orban nu e constituţională

Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:27

FOTO // Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul

FOTO // Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul

Un cerb nobil inclus în Cartea Roșie a Republicii Moldova ar fi fost vânat aseară de braconieri în localitatea Lozova din raionul Strășeni. Potrivit unor informații, care urmează a fi verificate, responsabili din cadrul Inspectoratului de Poliție Strășeni ar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 14:24

Crimă la STRĂȘENI. Un bărbat și-ar fi înjunghiat soția, cu care se află în proces de divorț și a lăsat-o să zacă într-un șopron

Crimă la STRĂȘENI. Un bărbat și-ar fi înjunghiat soția, cu care se află în proces de divorț și a lăsat-o să zacă într-un șopron

 Ofițerul de presă de la IP Strășeni, Silvia Vetcu, a declarat că la 23.02.2020, ora 16:22 poliția din Strășeni a fost sesizată prin intermediul serviciului 112, de un locuitor al s. Dolna r. Strășeni în vârstă de 43 ani, care a comunicat că soția sa, s-a tăiat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 13:23

ULTIMA ORĂ /// COD GALBEN la nivel național privind noul coronavirus

ULTIMA ORĂ /// COD GALBEN la nivel național privind noul coronavirus

„Se contată gradul de alertă Cod galben la nivel național referitor la situația epidemiologică prin infecția cu COVID -19 existând riscul posibil de declanșare a urgenței de sănătate”, se arată în proiectul de hotărâre al Comisiei pentru sănătate publică, întrunită astăzi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 13:13

opinie Este cazul unificării Irlandei relevant pentru o posibilă reunificare a României cu Republica Moldova?

Este cazul unificării Irlandei relevant pentru o posibilă reunificare a României cu Republica Moldova?

Fine Gael avea toate datele pentru a câştiga alegerile din Irlanda organizate pe data de 9 februarie. Liderul său, Leo Varadkar, a devenit cel mai tânăr prim - ministru al Irlandei, la 38 de ani, cu trei ani în urmă. Negocierile UE cu Marea Britanie legate de Brexit au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:48

Conducere de vârf a CHEFUIT la Ambasada Rusă alături de reprezentanții regimului marionetă de la Tiraspol

Conducere de vârf a CHEFUIT la Ambasada Rusă alături de reprezentanții regimului marionetă de la Tiraspol

Mai mulți oficiali moldoveni, inclusiv președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și unii miniștri din Guvernul Chicu, au participat ieri, 23 februarie, la „primirea solemnă” organizată de Ambasada Federației Ruse la Chișinău cu ocazia zilei armatei sovietice de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:42

CORONAVIRUS /// Pieţele internaţionale sunt în CĂDERE LIBERĂ

CORONAVIRUS /// Pieţele internaţionale sunt în CĂDERE LIBERĂ

Bursa de la Bucureşti a deschis luni dimineaţă în scădere cu 3%, pe fondul informaţiilor legate de extinderea coronavirus, acţiunile Banca Transilvania marcând un minus de 3,12%, cele ale BRD cu -2,9%, Purcari Wineries -5,9% şi Romgaz -3,8%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Februarie 2020, ora: 12:36

SONDAJ /// 65% din cetățeni SUNT ÎMPOTRIVA unei „guvernări” pd-psrm

SONDAJ /// 65% din cetățeni SUNT ÎMPOTRIVA unei „guvernări” pd-psrm

Întrebați, care este cea mai bună soluție pentru Republica Moldova, doar 35% din respondenți ar fi spus că ar fi Colaborarea/coaliţia PSRM cu PDM. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)