Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:58
Abonamente

Istorie 9 Mai 2015, ora 12:14    Din editia print

Războiul prin ochii lui moș Gheorghe Copiimulți

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Istoricii au descris al Doilea Război Mondial în mii de tomuri. Regizorii l-au prezentat în filme, iar oamenii politici mai fac și astăzi speculații pe tema monstruasei conflagrații. 

Ziarul TIMPUL vă va povesti, în schimb, despre războiul văzut prin ochii lui moș Gheorghe Copiimulți din satul Chișcăreni. El a ajuns în 1945 până la Berlin și a văzut ceea ce nici o carte nu spune, nici un documentar nu atestă.

Moș Gheorghe Copiimulți a fost cercetaș în război. De-atâtea ori și-a văzut moartea cu ochii, încât acum, la 95 de ani, o așteaptă cu detașare. Echipa TIMPUL l-a găsit prinzându-și vioi medaliile la sacou. Fiecare dintre decorații este rezultatul unei fapte de vitejie, dar moș Gheorghe se oprește cu precădere asupra uneia dintre ele: „Steaua de aur”.


„Bine, oficial, mi-au înmânat Steaua de aur, dar, în realitate, m-am ales cu o tinichea”, spune pe ton glumeț moș Gheorghe. „În război, toți superiorii noștri erau ruși și nouă, soldaților moldoveni, n-avea cine să ne ia apărarea, așa că rușii procedau după bunul lor plac. Mie mi-au luat steaua cea de aur și mi-au dat alta în loc...”, explică bătrânul.

Chiar dacă a suferit mici nedreptăți, el se poate considera totuși un norocos: a ieșit din război fără să fi fost atins de vreo schijă.
„Mergeam în misiune cu moartea în ceafă. Dar am avut noroc și n-am fost rănit niciodată. Pantalonii, cămășile îmi erau ciuruite de gloanțe. Dar eu am rămas întreg. Uneori era așa de greu, că te rugai: poate îmi rup și eu o mână, un picior, ca să scap de front o vreme. Dar Dumnezeu, în înelepciunea lui, m-a păzit întreg până la sfârșit”, relatează moș Gheorghe.

„De frică, i-am luat prizonieri…”

Din toate amintirile de pe câmpul de luptă, pe una o retrăiește aievea ori de câte ori o povestește. Este vorba de o întâmplare din experiența sa de cercetaș pe frontul din Germania.

„Eram doi la o margine de pădure. Colegul meu stătea într-o parte, eu în alta. Auzeam cum trosnesc crengile uscate pe care călcau nemții, dar nu-i vedeam. În cele din urmă, au ieșit vreo 20 dintr-o văgăună chiar la 4-5 metri de mine, toți cu armele în spate. Eu am început a tremura. Mi-am zis: „Gata, mi-a sosit ceasul”. Dar așa s-a întâmplat că, de frică, i-am luat prizonieri, iar ei, tot de frică, s-au predat”, rememorează Gheorghe Copiimulți.

Colegul său de misiune reușise să fugă de acolo. Întors în unitate, el le-a spus tuturor că moldoveanul Gheorghe a rămas față în față cu 20 de nemți și că, cel mai probabi, fusese luat prizonier. Dar evenimentele au luat alt curs.

„Nemții mergeau și cercetau pe unde trece linia rusească. Unul dintre ei m-a zărit și atunci eu, de frică, am strigat „Alles kaputt!”. (Și acum parcă mă aud strigând…) Dar în sinea mea, tare mai tremuram. Iar unul dintre nemți mi-a răspuns: „Camarad, nix gut kaputt”. Adică nu-i bine să-i împușc. Și au depus armele jos. Ei ar fi putut nu neapărat să mă împuște, dar numai să se repeadă la mine, că eu m-aș fi fâstâcit în fața a 20 de soldați ai inamicului. Dar, dacă s-au predat, eu le-am arătat cu mâna direcția în care să meargă și am pornit cu arma alături de ei. Așa i-am dus la unitatea noastră. Soldatul care fusese cu mine nu-și putea crede ochilor”, își amintește, cu mândrie, Gheorghe Copiimulți.

„Războiul s-a terminat lângă o apă care se chema Elba”

După ofensiva majoră a armatei sovietice asupra Berlinului, războiul s-a încheiat. Dar și pe învinși, și pe învingători îi așteptau zile grele. Iar moș Gheorghe, se pare, știe cu precizia unui scenariu de film documentar cum au stat lucrurile.

„Războiul s-a terminat lângă o apă care se chema Elba. Am rămas timp de două săptămâni în acel loc, la frontiera dintre Germania de Est și cea de Vest. Apoi a venit ordin de sus și ne-am dus în Berlin. Aici rușii s-au apucat să demonteze fabricile și să trimită utilajele în Rusia. Iar nemții le-au transmis șefilor ce fac rușii, iar șefii nemților au vorbit cu șefii englezilor și ai americanilor „Iaca, uitați, ce fac rușii”. Aceștia l-au sunat pe Stalin…”, explică moș Gheorghe cum au decurs lucrurile…

Nici azi nu-și poate stăpâni indignarea: nemții trebuie că au muncit vreo treizeci de ani la construirea fiecăreia din acele fabrici, pe care rușii le-au demontat în două luni, le-au încărcat în vagoane și le-au trimis în Rusia.

„Miniștrii l-au întrebat pe Stalin: „De ce le-ai dat voie să strice fabricile?” Iar Stalin: „Nu le-am dat eu voie una ca asta!”. Și i-a certat pe șefii ruși din Berlin: „De ce v-ați apucat să demolați tot? Cine v-a pus? ”, îl citează moș Gheorghe pe Iosiv Visarionovici cu fidelitatea unei stenograme din zilele noastre.

Rușii se lăudaseră anterior că nu vor lăsa în Germania nici măcar o fabrică de nasturi, continuă el. „Dar imediat după ordinul lui Stalin, vagoanele plecate spre Rusia, pline de piese și utilaje, s-au oprit pe calea ferată, apoi au fost întoarse din drum, înapoi la nemți”, spune, cu convingere, moș Gheorghe Copiimulți.

Copiimulți nu se dezminte: nouă copii, 37 de nepoți…

În 1945 i s-a propus să rămână în Germania de Est, unde armata sovietică avea nevoie de forță de muncă. Dar soldatul Gheorghe Copiimulți a făcut tot posibilul ca să se întoarcă acasă. Aproape un an de zile nu primise nicio scrisoare de la familie, întrucât, așa cum a aflat mai târziu, secretarul de partid din sat îi restricționase corespondența, ca să nu poată afla de toate chinurile la care este supusă mama sa. Femeia avea trei fii pe front și rămăsese acasă doar cu o fiică. Astfel, reprezentantul puterii sovietice mergea nestingherit ca să le ia pâinea din pod, vitele din bătătură.

„Am venit de pe front și am găsit foamete, nevoi. În 1947 a început să se facă pâinea și m-am căsătorit. Dumnezeu să o ierte pe nevasta, că-i moartă, dar tare bine am trăit cu ea. Am făcut nouă copii. Un băiat și o fată mi-au murit, mi-au rămas șapte”, povestește Copiimulți.
În privința nepoților, moș Gheorghe ne spune că le-a pierdut socoteala, dar fiica sa, Anica, vine în ajutor cu precizarea: 37 de nepoți și strănepoți.

„Mă vizitează, au grijă de mine. Eu îi iubesc pe ei, ei mă iubesc pe mine”, mai spune moșul cu bucurie și cu nădejdea că va fi pace.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Februarie 2019, ora: 07:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)