Astăzi 18 Iunie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 17 Iunie 2019
Abonamente

Istorie 9 Mai 2015, ora 12:14    Din editia print

Războiul prin ochii lui moș Gheorghe Copiimulți

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Istoricii au descris al Doilea Război Mondial în mii de tomuri. Regizorii l-au prezentat în filme, iar oamenii politici mai fac și astăzi speculații pe tema monstruasei conflagrații. 

Ziarul TIMPUL vă va povesti, în schimb, despre războiul văzut prin ochii lui moș Gheorghe Copiimulți din satul Chișcăreni. El a ajuns în 1945 până la Berlin și a văzut ceea ce nici o carte nu spune, nici un documentar nu atestă.

Moș Gheorghe Copiimulți a fost cercetaș în război. De-atâtea ori și-a văzut moartea cu ochii, încât acum, la 95 de ani, o așteaptă cu detașare. Echipa TIMPUL l-a găsit prinzându-și vioi medaliile la sacou. Fiecare dintre decorații este rezultatul unei fapte de vitejie, dar moș Gheorghe se oprește cu precădere asupra uneia dintre ele: „Steaua de aur”.


„Bine, oficial, mi-au înmânat Steaua de aur, dar, în realitate, m-am ales cu o tinichea”, spune pe ton glumeț moș Gheorghe. „În război, toți superiorii noștri erau ruși și nouă, soldaților moldoveni, n-avea cine să ne ia apărarea, așa că rușii procedau după bunul lor plac. Mie mi-au luat steaua cea de aur și mi-au dat alta în loc...”, explică bătrânul.

Chiar dacă a suferit mici nedreptăți, el se poate considera totuși un norocos: a ieșit din război fără să fi fost atins de vreo schijă.
„Mergeam în misiune cu moartea în ceafă. Dar am avut noroc și n-am fost rănit niciodată. Pantalonii, cămășile îmi erau ciuruite de gloanțe. Dar eu am rămas întreg. Uneori era așa de greu, că te rugai: poate îmi rup și eu o mână, un picior, ca să scap de front o vreme. Dar Dumnezeu, în înelepciunea lui, m-a păzit întreg până la sfârșit”, relatează moș Gheorghe.

„De frică, i-am luat prizonieri…”

Din toate amintirile de pe câmpul de luptă, pe una o retrăiește aievea ori de câte ori o povestește. Este vorba de o întâmplare din experiența sa de cercetaș pe frontul din Germania.

„Eram doi la o margine de pădure. Colegul meu stătea într-o parte, eu în alta. Auzeam cum trosnesc crengile uscate pe care călcau nemții, dar nu-i vedeam. În cele din urmă, au ieșit vreo 20 dintr-o văgăună chiar la 4-5 metri de mine, toți cu armele în spate. Eu am început a tremura. Mi-am zis: „Gata, mi-a sosit ceasul”. Dar așa s-a întâmplat că, de frică, i-am luat prizonieri, iar ei, tot de frică, s-au predat”, rememorează Gheorghe Copiimulți.

Colegul său de misiune reușise să fugă de acolo. Întors în unitate, el le-a spus tuturor că moldoveanul Gheorghe a rămas față în față cu 20 de nemți și că, cel mai probabi, fusese luat prizonier. Dar evenimentele au luat alt curs.

„Nemții mergeau și cercetau pe unde trece linia rusească. Unul dintre ei m-a zărit și atunci eu, de frică, am strigat „Alles kaputt!”. (Și acum parcă mă aud strigând…) Dar în sinea mea, tare mai tremuram. Iar unul dintre nemți mi-a răspuns: „Camarad, nix gut kaputt”. Adică nu-i bine să-i împușc. Și au depus armele jos. Ei ar fi putut nu neapărat să mă împuște, dar numai să se repeadă la mine, că eu m-aș fi fâstâcit în fața a 20 de soldați ai inamicului. Dar, dacă s-au predat, eu le-am arătat cu mâna direcția în care să meargă și am pornit cu arma alături de ei. Așa i-am dus la unitatea noastră. Soldatul care fusese cu mine nu-și putea crede ochilor”, își amintește, cu mândrie, Gheorghe Copiimulți.

„Războiul s-a terminat lângă o apă care se chema Elba”

După ofensiva majoră a armatei sovietice asupra Berlinului, războiul s-a încheiat. Dar și pe învinși, și pe învingători îi așteptau zile grele. Iar moș Gheorghe, se pare, știe cu precizia unui scenariu de film documentar cum au stat lucrurile.

„Războiul s-a terminat lângă o apă care se chema Elba. Am rămas timp de două săptămâni în acel loc, la frontiera dintre Germania de Est și cea de Vest. Apoi a venit ordin de sus și ne-am dus în Berlin. Aici rușii s-au apucat să demonteze fabricile și să trimită utilajele în Rusia. Iar nemții le-au transmis șefilor ce fac rușii, iar șefii nemților au vorbit cu șefii englezilor și ai americanilor „Iaca, uitați, ce fac rușii”. Aceștia l-au sunat pe Stalin…”, explică moș Gheorghe cum au decurs lucrurile…

Nici azi nu-și poate stăpâni indignarea: nemții trebuie că au muncit vreo treizeci de ani la construirea fiecăreia din acele fabrici, pe care rușii le-au demontat în două luni, le-au încărcat în vagoane și le-au trimis în Rusia.

„Miniștrii l-au întrebat pe Stalin: „De ce le-ai dat voie să strice fabricile?” Iar Stalin: „Nu le-am dat eu voie una ca asta!”. Și i-a certat pe șefii ruși din Berlin: „De ce v-ați apucat să demolați tot? Cine v-a pus? ”, îl citează moș Gheorghe pe Iosiv Visarionovici cu fidelitatea unei stenograme din zilele noastre.

Rușii se lăudaseră anterior că nu vor lăsa în Germania nici măcar o fabrică de nasturi, continuă el. „Dar imediat după ordinul lui Stalin, vagoanele plecate spre Rusia, pline de piese și utilaje, s-au oprit pe calea ferată, apoi au fost întoarse din drum, înapoi la nemți”, spune, cu convingere, moș Gheorghe Copiimulți.

Copiimulți nu se dezminte: nouă copii, 37 de nepoți…

În 1945 i s-a propus să rămână în Germania de Est, unde armata sovietică avea nevoie de forță de muncă. Dar soldatul Gheorghe Copiimulți a făcut tot posibilul ca să se întoarcă acasă. Aproape un an de zile nu primise nicio scrisoare de la familie, întrucât, așa cum a aflat mai târziu, secretarul de partid din sat îi restricționase corespondența, ca să nu poată afla de toate chinurile la care este supusă mama sa. Femeia avea trei fii pe front și rămăsese acasă doar cu o fiică. Astfel, reprezentantul puterii sovietice mergea nestingherit ca să le ia pâinea din pod, vitele din bătătură.

„Am venit de pe front și am găsit foamete, nevoi. În 1947 a început să se facă pâinea și m-am căsătorit. Dumnezeu să o ierte pe nevasta, că-i moartă, dar tare bine am trăit cu ea. Am făcut nouă copii. Un băiat și o fată mi-au murit, mi-au rămas șapte”, povestește Copiimulți.
În privința nepoților, moș Gheorghe ne spune că le-a pierdut socoteala, dar fiica sa, Anica, vine în ajutor cu precizarea: 37 de nepoți și strănepoți.

„Mă vizitează, au grijă de mine. Eu îi iubesc pe ei, ei mă iubesc pe mine”, mai spune moșul cu bucurie și cu nădejdea că va fi pace.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 17 Iunie 2019, ora: 20:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:38

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă surse citate de presa egipteană şi internaţională, relatează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 18:43

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 17:26

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, au inceput edificarea statului de drept. Liderul PPDA ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:33

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea reveni la forma inițială, de până la reforma administrației implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:26

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Partidul Democrat din Moldova condamnă, într-un comunicat de presă, modul în care exponenţii alianței PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:02

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:35

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Premierul Maia Sandu spune că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:27

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 17 Iunie 2019, ora: 15:20

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:13

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare, consideră comentatorii politici. Ei cred că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:44

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, unde întreprinde prima vizită în calitate de șef al diplomației moldovenești, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest ans / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)