Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 17:26
Abonamente

Economie 17 Ianuarie 2018, ora 08:51

Reacția BERD la tranzacția Banca Transilvania - Victoriabank

Marime Font

Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) salută achiziționarea de către Banca Transilvania a unei cote de 39,2% din acțiunile Victoriabank. Henry Russell, directorul BERD pentru Balcanii de Vest, Belarus, Moldova și Ucraina spune că instituția financiară poate lua în considerare reluarea programului de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova, scrie deschide.md

Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al BERD se spune că este pentru prima dată din 2007 când un investitor al unei bănci străine a intrat pe piața Republicii Moldova.

Ca urmare a tranzacției, care a avut loc la Chișinău, Banca Transilvania a devenit cel mai mare acționar la Victoriabank. BERD este un acționar minoritar, însă împreună dețin acum un pachet majoritar de 66,7% în banca moldovenească. În același comunicat se mai spune că în conformitate cu legea din Republica Moldova, BERD și BT vor veni cu oferta de a cumpăra și restul acțiunilor de la Victoriabank.„Suntem foarte mândri că am reușit să atragem un partener strategic puternic, cum ar fi Banca Transilvania, în calitate de acționar la Victoriabank. În continuare, BERD poate lua în considerare reluarea programului de creditare pentru întreprinderile mici și mijlocii din R. Moldova, prin acordarea de împrumuturi băncii Victoriabank, care vor permite acordarea de împrumuturi pe termen lung IMM-urilor, contribuind astfel la dezvoltarea lor, crearea de locuri de muncă și creșterea economică a țării. Vedem că decizia Băncii Transilvania de a veni pe piața moldovenească reprezintă un pas important spre restructurarea și modernizarea sectorului financiar al R. Moldova”, a declarat Henry Russell, directorul BERD, pentru Balcanii de Vest, Belarus, Moldova și Ucraina.

Potrivit deschide.md, BERD, care anterior a fost un creditor major al sistemului bancar din Moldova, a trebuit să reducă volumul total al creditelor acordate sectorului financiar și să se concentreze asupra celor câteva bănci active la nivel local, care sunt deținute de acționari transparenți și care respectă standardele ce se referă la guvernanța corporativă, integritate și performanțe financiare solide. Acum, BERD este pregătită să reia afacerile cu băncile care îndeplinesc aceste standarde înalte.

În 2017, BERD a investit în economia țării o sumă record de 130 milioane de euro. De la începutul operațiunilor, investițiile BERD în R. Moldova au depășit un miliard de euro în sectoare precum infrastructura, energia, banca, industria, comerțul și agricultura.

Amintim că ieri, Banca Transilvania a devenit acționar al Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, după ce a cumpărat aproximativ 66% din acțiunile BERD, transmite deschide.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md