Reacția lui Poroşenko la avertizarea lui Zelenski despre lustrație

publicat în Externe pe 14 Iulie 2019, 08:20

Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroshenko, a reacționat critic la inițiativa președintelui actual al Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a extinde legea lustrației către un număr mare de funcționari care au deținut funcții în perioada 2014-2019, transmite Korrespondent.net. 

„Astăzi a apărut o inițiativă fantastică: de a-i supune lustraţiei pe toţi cei care au deţinut puterea executivă sau legislativă din 2014 până în 2019, adică pe toţi cei care au apărat și au construit statul”, a subliniat Poroșenko.

Potrivit fostului şef de stat, ideea unei lustrații noi poate demonstra intențiile actualei puteri de a-i pedepsi pe cei care au apărat Ucraina și i-au dat un impuls european. În acest sens, Petro Poroşenko a prezentat mai multe nume de demnitari care pot fi supuşi lustraţiei în cazul în care legea propusă de Zelenski ar fi adoptată. „O astfel de inițiativă a fost inspirată de forțe antiucrainene și este o dovadă a unei răzbunări proruse, pentru că se vrea înlocuirea politicienilor patrioți cu păpuși care vor îndeplini ordinele Kremlinului”, a adăugat fostul președinte ucrainean.
Amintim că Volodimir Zelenski intenționează să extindă Legea privind lustrația în Ucraina.