Opinii și Editoriale

Reactii la sedinta din 3 iunie a parlamentului

Viorel Badea: „O lectie de curaj, demnitate si civism”

Astfel califica, printr-o declaratie, vicepresedintele Comisiei pentru Politica Externa, senatorul PD-L pentru romanii din Europa si Asia, Viorel Badea, actul Opozitiei parlamentare din R. Moldova de a nu alege presedintele si de a purcede la alegeri anticipate. Potrivit lui, aceasta a dat dovada de caracter si viziune europeana

„Prin asumarea constienta si responsabila a rolului european pe care il are, Opozitia a mai dat o sansa Europei la Chisinau, intr-un moment in care orientarea spre Est a republicii devenise periculos de evidenta. Sa speram ca aceasta sansa va fi fructificata cu ocazia viitoarelor alegeri anticipate de toti cei care doresc apropierea si integrarea R. Moldova in comunitatea statelor prospere si democratice, alaturi de Romania, afirma senatorul roman. El a facut un apel catre toate institutiile politice si diplomatice de la Bucuresti, publice sau oficiale, pentru a-si asuma, la cel mai inalt nivel, problema R. Moldova care, in perspectiva alegerilor anticipate, schimba datele dosarului rasaritean. Totodata, felicitand presa libera de la Chisinau pentru curajul si probitatea de care a dat dovada, el a indemnat tinerii romani din Basarabia sa participe la vot, pentru ca li se ofera o noua sansa in batalia pentru Europa.

„Parlamentul-90” saluta gestul Opozitiei

Prezidiul Asociatiei „Parlamentul-90” a salutat neparticiparea partidelor de opozitie la alegerea sefului statului propus de catre comunisti, astfel confirmand atitudinea principiala fata de fraudarea alegerilor parlamentare si fata de incapacitatea comunistilor de a actiona in spiritul dialogului si consensului. Asociatia „Parlamentul-90” isi reitereaza convingerea ca numai un legislativ ales in urma unui scrutin liber si corect poate oferi legitimitate viitoarei guvernari si poate readuce tara pe fagasul democratiei si integrarii europene.
In viitoarele alegeri parlamentare, aceasta va sprijini fortele care „vor demonstra un real atasament pentru democratie si respect pentru ideile si valorile care au stat la baza Declaratiei de Independenta a R. Moldova din 27 august 1991”.

Felicitari de la Bruxelles

Comunitatea Basarabenilor din Belgia felicita partidele de opozitie pentru verticalitatea si curajul politic fara precedent de care au dat dovada in perioada postelectorala, in pofida presiunilor politice extrem de puternice din partea partidului de guvernamant. „Cerem depolitizarea iminenta a radioteleviziunii nationale aservita puterii si platita de contribuabili pentru ca aceasta sa serveasca exclusiv interesele democratice ale tarii in campania electorala pentru alegerile anticipate”, se spune intr-o declaratie difuzata ieri de membrii comunitatii.
Semnatarii scrisorii propun ca, in scopul participarii masive la scrutin, votul de peste hotare sa fie autorizat in baza pasaportului sau a cartii de identitate, ca la alegerile din 2005.

MAE… reaminteste de „lista comuna”

Intr-o declaratie difuzata ieri, Miscarea Actiunea Europeana (care a acumulat doar 1 procent in alegerile din 5 aprilie curent) saluta faptul ca Opozitia nu a participat la alegerea unui presedinte comunist. Totodata, MAE face apel catre reprezentantii tuturor fortelor democratice din R. Moldova „sa dea dovada de maturitate, alegand in continuare calea responsabila: participarea la alegerile anticipate pe o lista nationala comuna. In acest sens, MAE ii invita de urgenta pe reprezentantii partidelor democratice la o dezbatere onesta, impreuna cu societatea civila, privind sansa pe care o va avea o Opozitie unita in fata PCRM, la alegerile din aceasta vara”.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *