Astăzi 12 Iulie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 11 Iulie 2020
Abonamente

Internațional 22 Noiembrie 2011, ora 05:47    Din editia print

analizăReacţiile anti-UE. Dincolo de limită

Marime Font

Creşterea numărului de populişti reprezintă o ameninţare atât pentru moneda euro, cât şi pentru UE în ansamblu.

Europa are o nouă voce disonantă - populiştii. Antimusulmani, antielite, antiglobalizare şi din ce în ce mai anti-Bruxelles, fie că sunt din ţările nordice, olandezi şi flamanzi, fie din Franţa, Italia şi Austria sau unele părţi din Europa de Est, populiştii reprezintă ceea ce Pierre Poujade, populistul postbelic originar din Franţa, numea „cel care se zbate pentru a minţi omuleţi”.

În ultimii ani, populiştii au găsit modalităţi de a se poziţiona în afara ideologiei neonaziste. Mulţi dintre ei sprijină homosexualii şi drepturile femeilor (totul pentru a blama musulmanii) şi sunt de cele mai multe ori pro-Israel. Populiştii din Europa nu sunt oamenii care formează guverne, nu au voturile necesare pentru aceasta şi sunt complet incompatibili cu munca de birou. Şi totuşi, politicienii nu ştiu cum să-i scoată din scenă. Obsesiile şi resentimentele lor s-au transformat în subiect de dezbatere, chiar şi pentru cei care nu ar vota pentru ei.

Loading...


Acest lucru se întâmplă din trei motive. În primul rând, pentru că moneda euro şi banca centrală sunt proiecte de elită prin excelenţă. Cele mai puternice voci ale clasei politice din Europa au insistat că Europa are nevoie de propria monedă. Ei au forţat economiile să conveargă pe parcursul anilor 1990 şi au creat complexe extravagante de locuri de muncă. Acum, că tehnocraţii au demonstrat incompetenţă, anti-tehnocraţii au avut de câştigat. În al doilea rând, populiştii sunt naţionalişti şi protecţionişti, ei resping atât ideea de a plăti pentru a salva periferia zbuciumată a Europei, cât şi tot felul de reforme structurale de care Europa are nevoie. Şi, în al treilea rând, populiştii sunt neîncrezători în Bruxelles şi în toate acţiunile sale, ceea ce va limita opţiunile disponibile pentru extinderea zonei euro.

Pentru a înţelege modul în care populismul a prins rădăcini, să vedem ce s-a întâmplat în Olanda. În studiul său despre uciderea lui Theo van Gogh de către un musulman radical olandez în 2004, regizorul de film Ian Buruma împrumută termenul regentă pentru a descrie elita modernă olandeză, care, în secolul 21 este interesată doar de ea însăşi şi neglijează problemele oamenilor simpli.
Ce legătură au toate acestea cu Europa? La prima vedere, niciuna. Dar, după moartea lui Fortuyn, de asemenea, ucis în 2002 (de către un activist pentru drepturile animalelor, nu de un musulman), un alt politician olandez, Geert Wilders, a preluat cauza acestuia şi a continuat să exploateze resentimentele populare împotriva proiectului regentei de integrare europeană.

Astfel, cum UE s-a extins de la şase la 27 de ţări, olandezii, care au fost printre membrii fondatori, au simţit că influenţa lor se diminuează. Ei au trecut de la beneficiarii de fonduri europene la contribuabili. Gradul de sentimente antieuropene a devenit mai evident în 2005, când olandezii au votat în cadrul unui referendum cu 62% respingerea Constituţiei UE nou-propusă. Pentru prima dată elita olandeză a binevoit să ceară opinia oamenilor obişnuiţi despre Europa când, cum spune André Krouwel, politolog la Universitatea din Amsterdam, chiar şi oameni care nu aveau nimic împotriva Europei au găsit ceva în Constituţie care să le displacă.

Cu Partidul Libertăţii pe de o parte, şi Partidul Socialist antiglobalizare pe de altă parte, mijlocul proeuropean, proglobalizare este exclus din politica olandeză. Dacă mai înainte, partidele de centru obţineau 80-90% din voturi, la cele mai recente alegeri au primit doar 54%. Între timp, Partidul Libertăţii care avea doar 16% în parlamentul olandez, reuşeşte să obţină 40%, ceea ce, potrivit lui Krouwel, „a distrus democraţia consensuală olandeză”.

O poveste similară este în curs de dezvoltare în întreaga Europă, deşi detaliile diferă. Finlandezii sunt mai mult eurosceptici decât antimusulmani, Partidul Poporului din Danemarca şi Democraţii din Suedia sunt obsedaţi de fenomenul imigraţiei; în Italia, Liga Nordului manifestă un mare dispreţ faţă de Napoli şi sudul ţării, precum şi faţă de imigranţi şi UE; partidul Vlaams Belang din Belgia militează pentru independenţa flamandă; în Franţa, Marine Le Pen a îndepărtat Frontul Naţional de trecutul fascist şi antisemit; Jobbik din Ungaria nici măcar nu a încercat să se conformeze normelor europene.

Heather Grabbe de la Open Society Institute din Bruxelles numeşte acest proces „politica resentimentelor împotriva elitelor". Astăzi, populiştii preferă să stea pe jumătate în guvern şi pe jumătate în afara acestuia. Aceasta a fost strategia lui Pia Kjærsgaard din Partidul Popular, cel care a decis politica de imigraţie în Danemarca, până când în vară la putere a venit stânga daneză. Aceste părţi şi-au disputat împreună strategiile şi astfel danezii au fost copiaţi de Geert Wilders, politicianul olandez care susţine un guvern minoritar olandez, dar nu face parte din el. Ministrul de Finanţe olandez, Jan Kees de Jager, spune că prin această abordare, Olanda demonstrează că face parte din Europa, dar fără să-ş piardă anumite particularităţi. Guvernul poate adopta legislaţia cu privire la UE cu sprijinul partidelor de centru din opoziţie, privându-l pe dl Wilders de influenţă. Această idee este susţinută de studiile care arată că nivelul de sprijin olandez pentru „Europa", în sensul general, nu a scăzut dramatic în ultimii ani.

Dar acest argument nu este pe deplin convingător. Atitudinile olandeze de suveranitate sunt din ce în ce mai puternice. Politicienii revin de la Bruxelles la Haga indignaţi că nu au putut obţine beneficiile pe care le doreau, iar ideea de a cheltui banii Olandei pentru a salva economia Greciei nu a fost susţinută.

Nu aştepta recunoştinţă

În plus, votul olandez împotriva Constituţiei Europene a fost parte dintr-o reacţie populară împotriva UE la nivel european. Constituţia trebuia să îmbunătăţească legislaţia UE, precum şi să apropie Bruxellesul de oameni. Dar aceştia, fie nu l-au înţeles, fie n-au fost interesaţi. După ce a fost respinsă în Franţa, precum şi în Olanda, Constituţia a fost refăcută prin Tratatul de la Lisabona şi respinsă din nou, de această dată prin referendumul din Irlanda. Tratatul a intrat în vigoare abia în 2009, după opt ani de lucru.

Mesajul este clar. Cu toate acestea, oricât de neplăcute ar fi unele opinii ale populiştilor, UE „trage în sus” ţările membre. Pentru europenii ordinari, Bruxellesul reprezintă o autoritate, o elită. Aşa cum se întâmplă de obicei, la început proiectul european a fost unul bun şi creat din motivele cele mai bune.

Dar să privim retrospectiv la fondarea Comunităţii Economice Europene, precursorul UE, în 1957. După al Doilea Război Mondial, mulţi europeni se temeau de un nou ciclu de depresiune economică, instabilitate şi război. Ei s-au trezit prinşi între oroarea revanşismului german şi coşmarul ocupaţiei comuniste. UE a fost antidotul la nebunia care aproape a distrus civilizaţia occidentală în cele două războaie mondiale, fiind administrată de către regenta zilei. Atunci nu s-a căutat să se exploateze entuziasmul popular, şi a fost atât de mult entuziasm încât a dus la fascism şi bolşevism.

Inspiraţi de preocupările lor pentru pace, designerii din Europa se aşteptau ca creaţia lor să fie justificată de ceea ce oficialii de la Bruxelles numeau „legitimitatea de ieşire" - altfel spus, că europenii vor accepta UE, deoarece funcţionează. Dar nu s-a întâmplat aşa. Europenii de astăzi iau pacea ca pe o normalitate. Ei sunt înclinaţi să măsoare UE prin prosperitatea pe care le-a adus-o.

UE nu a contribuit la propria ei cauză. Termeni ca „metoda comunitară" sau „codecizie" par aproape nişte concepte bune de speriat oamenii. Procesele sale sunt comico-obscure. Paul Magnette, un politician belgian, crede că există 22 de proceduri legislative diferite şi 30 de instrumente juridice de luare a deciziilor în cadrul UE.

Toate aceste lucruri au făcut criticii să se plângă de „deficitul democratic" al UE. Dar linia de atac este de fapt oprită. Comisia Europeană (care nu este aleasă, dar e aprobată de Parlamentul European) poate propune o nouă legislaţie şi ajută la punerea în practică a acesteia. Noile legi au nevoie însă de sprijinul miniştrilor din guvernele naţionale şi de susţinerea Parlamentului European, care este ales. Comparativ cu capitalele naţionale, Bruxellesul este mult mai accesibil, după ce îi înţelegi jargonul şi procedura.

Ce îi lipseşte UE nu este democraţia, ci angajamentul popular. Această problemă a fost şi va fi mereu. În ceea ce priveşte alegerea preşedintelui PE direct de către Comisie sau trimiterea de deputaţi naţionali cu jumătate de normă în Parlamentul European, niciunul dintre aceşti factori nu ar schimba faptul că UE este la distanţă, impenetrabilă şi elitistă. Cu toate aceste încercări grele, UE nu va fi iubită de către cetăţenii europeni, nici chiar de cei care sunt în mare parte proeuropeni. Cum spunea Anand Menon, un academic britanic, aceasta este „condamnată structural să inspire apatie”.

Opinia publică este un actor nou în UE, care limitează tehnocraţii", spune Charles Grant, director al Centrului pentru Reformă Europeană. Copleşită de populistul antielitist, pe de o parte, şi tehnocraţia impenetrabilă, pe de altă parte, soarta monedei euro, prin urmare, se află în mâinile guvernelor naţionale, dar cel mai mult în mâinile Franţei şi Germaniei.

(După „Beyond the fringe”, The Economist, 12 noiembrie, 2011)


Foto: Eurobarometru, 2011 „Vocea mea contează în UE”

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 10 Iulie 2020, ora: 09:06

necrolog Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Profirie Skramtai (10.02.1940-07.07.2020)

Asociația culturală lituaniană Dacia, care leagă și emigranții din Republica Moldova, anunță cu tristețe profundă că la 7 iulie 2020 Profirie Skramtai, cunoscut dirijor moldovean, membru al comunității active, creativ, a murit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Iulie 2020, ora: 09:27

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași va deschide extensiuni la Bălți și Chișinău

 Tinerii din Republica Moldova care doresc să urmeze programe de studii identice cu cele de la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), sub îndrumarea profesorilor din Iaşi, au posibilitatea de a studia la una dintre cele două Extensiuni ale UAIC de la Bălți...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)