Astăzi 2 Aprilie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 19:01
Abonamente

Ultima oră 15 Mai 2014, ora 10:42

Recensământ 2014: Joaca de-a moldovenii

Marime Font

Numărătoarea inversă a început. Din 12 mai în R. Moldova se desfășoară Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor pe o perioadă de 2 săptămâni. 

Organizat o dată la 10 ani, ultimul recensământ de după Independenţă a avut loc în 2004, când s-a înregistrat o schimbare a raportului numeric între etnia majoritară şi celelalte minorităţi (80%/20%). Acest raport a adus în dezbatere şi problema identității comunității românești devenită, treptat, și mai spinoasă datorită interpretării de către regimul Voronin a art. 13 din Constituție. Astfel, populația etnicilor români a ajus să fie reprezentată de doar 2,1% din populație. Dincolo de greșelile (ne)intenționate care s-au strecurat în urma procesului de colectare a datelor, observăm totuși că cea mai mare parte a cetățenilor s-a definit atunci ca fiind moldoveni, nu români. Cauzele sunt multiple și merită a fi analizate.

În altă ordine de idei, trebuie să precizăm că recensământul este un instrument statistic ce urmăreşte doar „înregistrarea populaţiei la un moment dat împreună cu o serie de caracteristici demografice şi socioeconomice”, însă ceea ce ne interesează este miza identitară a acestuia – o dezbatere pe atât de controversată, cât și actuală dincolo de Prut.

Loading...


Etnie și națiune

Dacă formularul recensământului din 2004 oferea rubrici separate pentru „cetățenie” și „naționalitate”, de data aceasta, în secțiunea a doua a chestionarului de recensământ: CARACTERISTICI ETNO-CULTURALE, conceptele „naționalitate” și „apartenență etnică” (etnie) sunt despărțite prin simbolul „/”. În acest caz, persistența cu care se insistă asupra distincției dintre „naționalitate” și „cetățenie” ne trimite la teoriile națiunii și ale naționalismului. Ori, „națiunea” nu poate fi definită cu precizie: aceasta reprezintă o constelație complexă și variată de diferite forme de comunități, de limbi, de grupuri etnice, sau de religii, însă apartenența unei persoane la o anumită națiune se identifică, cel mai ușor, prin intermediul cetățeniei. „Poporul Republicii Moldova”, așa cum apare în preambulul Constituției (1994), constituie comunitatea compusă din moldoveni (etnie) și „cetățeni de altă origine etnică”. În cazul dat, legătura contingentă a etnicității cu naționalitatea poate fi explicată prin accesul etniei majoritare la resursele statului, gestionând astfel miturile fondatoare, simbolistica identitară, profilul lingvistic oficial etc. Cu alte cuvinte, nu orice etnie poate duce la nașterea unei națiuni, dar, pentru ca o națiune să se constituie și să reziste, aceasta ar trebui să se bazeze pe un nucleu etnic (viziunea etno-simbolistă) – o logică destul de răspândită în spațiul ex-sovietic, mai ales dacă ne referim la dihotomia „naționalism vestic” versus „naționalism estic”.
 
Moldovenismul ca „naționalism al majorității”

Se pare că nici după aproape 23 ani de independenţă a R. Moldova, societatea nu a ajuns la un numitor comun privind propria identitate, mai mult decât atât, dosarul identitar seamănă din ce în ce mai mult cu o „cutie a Pandorei” prea periculos să o deschizi și, în același timp, prea prețioasă pentru a abandona. Se pornește de la asumpția că anume identificarea etnică a cetăţenilor moldoveni este în măsură să legitimeze sau nu continuitatea „poporului Republicii Moldova”, ceea ce în termenii lui Renan am putea numi „un plebiscit de fiecare zi”. Iată de ce fostul regim comunist, pe parcursul guvernării, a recurs la diverse tertipuri sistematice, cum ar fi: „istoria integrată”, „dicţionarul moldo-român”, „limba moldovenească din constituţie”, care au avut un scop bine determinat – instrumentalizarea politică a discursului identitar.

Mai concret, adoptarea „moldovenismului” ca proiect național a avut loc odată cu organizarea Congresului „Casa Noastră – R. Moldova” (1994), când s-a argumentat existenţa unui „popor român” şi a unui „popor moldovean”. Odată cu schimbarea elitei politice din legislativul de la Chişinău, pe steagul R. Moldova s-a adăugat un cap de bour, în preambulul Constituţiei noului stat se menţiona „statalitatea poporului moldovenesc în contextul istoric şi etnic al devenirii lui ca naţiune”, Art. 13 consemna „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” drept limbă de stat, menţinându-se, în acelaşi timp, bilingvismul caracteristic din perioada sovietică. Pe lângă aceasta, o bună parte a legislaţiei sovietice rămăsese în vigoare o lungă perioadă după independenţă, iar vechile acte de identitate, unde se specifica naţionalitatea de „moldovean”/„moldoveancă” (în chirilică), erau folosite în R. Moldova în paralel cu cele noi pe toată perioada independenţei, şi în baza lor, se putea, de asemenea, vota. Contextul „re-moldovenizării” regiunii poate fi înţeles mai bine dacă luăm în calcul şi una dintre slăbiciunile statului moldovenesc – etniile stabilite pe teritoriul R. Moldova atât în perioada Rusiei Ţariste, cât şi a Uniunii Sovietice. Multietnicitatea „poporului moldovenesc” a constituit formula agreată de Chişinău pentru a diminua revendicări de autonomii teritoriale pe baze etnice (vezi dosarul UTA Găgăuzia şi Transnistria). Perioada a fost marcată de eliminarea treptată a sintagmei „limba română” şi înlocuirea acesteia cu „limba de stat”, „limba oficială” sau „limba noastră” cu trimitere la titlul noului imn pe versurile poetului Alexei Mateevici, aceasta în condiţiile în care Constituţia o numea „limba moldovenească”.

0,,16133135_303,00Însă vârful aisbergului acestei bătălii identitare va fi atins după 2001, anul venirii la putere a comuniştilor moldoveni conduşi de Vladimir Voronin, când proiectul de lege numit Concepţia politicii naţionale de stat a R. Moldova, aflat și cum în vigoare, este aprobat de Parlamentul de la Chişinău (decembrie 2003). Potrivit documentului, se urmărea „promovarea politicilor social-economice şi culturale în domeniul dezvoltării şi consolidării independenţei şi suveranităţii ţării, a poporului multietnic, multicultural şi multilingv al Moldovei”. Textul trebuie privit dintr-o perspectivă politică a unui proces mai amplu de „nation building” de tip modernist, potrivit căruia statul capătă un rol principal în scenariul construcției națiunii, iar prin instituțiile sale specifice reușește să transforme societățile în națiuni. Mai concret, de acum încolo formula „națiunii” aplicată de elitele locale devine una mai complexă: vorbim de un naționalism civic, ce pivotează în jurul conceptului de cetățenie, dar care rămâne alimentat mai mult sau mai puțin de un naționalism etnic al majorității. Anume așa ar trebui să descifrăm deruta creată prin utilizarea sintagmelor „naționalitate/apartenență etnică” în actualul recensământ.

Eu (cu) cine sunt?

Cum niciuna dintre discursurile identitare și istorice nu a reușit să învingă până astăzi, iar statul moldovenesc încearcă să mențină soluția de „compromis identitar”, cetățenii moldoveni, și mai ales tinerii sunt confruntați cu o realitate mixtă și cel puțin derutantă: un stat unde se învață la școală în limba română și se predă o Istorie a Românilor ce denunță raptul Basarabiei, în timp ce autoritățile celebrează simultan pe 9 mai atât „Ziua Victoriei Uniunii Sovietice”, cât și „Ziua Europei” și unde limba de stat este în continuare moldovenească, deşi pe site-urile instituţiilor oficiale denumirea limbii se schimbă în funcţie de rezultatele alegerilor. Interogați de cei 12 000 de recenzori referitor la naționalitate/apartenența etnică, cetățenii vor fi puși în situația de a depăși dilema identitară prin apelul la actele oficiale, unde naționalitatea capătă două aspecte diferite prin intermediul sintagmelor „Republica Moldova” (pașaport) și „moldovean(că)” (certificat de naștere). Tertium non datur.

Deruta identitară poate fi ușor depistată și în cadrul recentelor sondaje: 61% din moldoveni nu sunt de acord cu afirmația că „cine vorbește limba română este român” (Barometrului Social Politic din Republica Moldova, martie 2014), iar 60% consideră că denumirea corectă a limbii oficiale în R. Moldova este „limba moldovenească” (Barometrul Opiniei Publice – aprilie 2014). Totuși, în ciuda acestor date, etnicitatea națiunii moldovenești rămâne a fi în continuare una ambiguă și controversată. Mai mult decât atât, există şi o variantă-soft a moldovenismului pe care sociologul Dan Dungaciu o numește moldovenism europenist, devenit din ce în ce mai popular în mediul politic, mai ales după alegerile legislative din noiembrie 2010. Distingem câteva caracteristici esențiale ale acestuia:

Naţiunea moldovenească este formată din cetăţeni de origine etnică română, rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară etc. Se evită orice discuţii pe tema relaţiilor identitare cu România;

Limba oficială/de comunicare este limba română;

O perspectivă istorică „localistă”, unde „certificatul de naştere” al R. Moldova apare sub forma Declaraţiei de independenţă (27 august 1991) citită prin grila „atât faţă de România, cât şi faţă de Uniunea Sovietică”. Deşi preia unele repere istorice ale moldovenismului etnic (mai puţin sovietic), nu cade în extrema existenței unui „etnos” moldovenesc distinct de cel românesc;

Republica Moldova este stat independent „nici gubernie rusească, nici provincie românească” (1994, PDAM), mizând tactic şi pe ideea unei „singure naţiuni în două state”;

Discursul geopolitic predilect este cel în favoarea integrării statului în Uniunea Europeană, iar tăcerea faţă de subiectul unionismului (R. Moldova-România) este însoţită de o retorică în favoarea „relaţiilor firești” cu România. Expresia „ne vom regăsi în componența Uniunii Europene!” a devenit un laitmotiv;

Promovează cea de a treia „soluție” – autocefalia Bisericii Ortodoxe din R. Moldova.

Chestiunea e interesantă, căci într-o primă instanță, pare că moldovenismul europenist încorporează ambele naționalisme „etnic și civic”. Ținta este însă discursul identitar, care poate căpăta diferite valențe în funcție de raportul civic-etnic, iar recensământul din anul acesta ar putea marca înclinarea balanței spre componenta etnică a națiunii. Deocamdată proiectul moldovenist se vrea a fi validat prin intermediul „majorității”, însă după procesarea rezultatelor finale ale recensământului, oricare ar fi acestea, ecoul etnicist ar putea fi resimțit din ce în ce mai mult în spațiul public dintre Prut și Nistru. Semnalele sunt evidente, în condițiile în care actuala guvernare manifestă o sublimă tăcere asupra oricărei perspective de anulare a „Concepţiei politicii naţionale de stat” ce consacră regulile de bază ale „jocului de-a moldovenii”.

Sursa: http://fumn.eu/en/recensamant-2014-joaca-de-a-moldovenii/
Nicolae Țibrigan

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 19:01

„Mama mea este medic în Ștefan Vodă. Mai toți lucrătorii din spitalul raional sunt infectati cu covid-19, inclusiv mama. Lucrătorii infectați au fost internați la Căușeni, după care peste 1 zi au fost întorși toți la Ștefan Vodă în secția de boli...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 18:28

Cât costă o zi în staționar și una în terapie intensivă vs. Cât ne costă o zi din Președinția lui Dodon

Cât costă o zi în staționar și una în terapie intensivă vs. Cât ne costă o zi din Președinția lui Dodon

„Costul mediu al unei zile de tratament în staționar este de 2 255 lei, iar în terapie intensivă – 5 300 de lei. Pacienții stau nu o zi în spitale. Am văzut multe dezbateri dacă trebuie să procurăm polița sau nu. Toți care locuiesc în R. Moldova și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:12

UN NOU RECORD / O persoană a decedat azi (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

UN NOU RECORD / O persoană a decedat azi (șase în total) / + 82 de persoane testate pozitiv ASTĂZI / Bilanțul total a ajuns la 505 de infectați

82 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirusul de tip nou în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore. Anunțul a fost făcut de către ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Centrului Unic de Comandă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:07

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

VIDEO / Accident rutier ȘOCANT în centrul CHIȘINĂULUI

Accident cumplit în centrul capitalei. O mașină a fost făcută țăndări iar pasagerul care se afla în vehicul a zburat peste geamul mașinii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 17:05

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit / 569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

BILANȚ NEGRU în Marea Britanie. Numărul deceselor crește vertiginos în Regatul Unit /  569 de morți de CORONAVIRUS în ultimele 24 de ore

Bilanțul epidemiei de coronavirus în Marea Britanie se apropie de 3.000 de morți, după ce autoritățile au anunțat 569 de morți în ultimele 24 de ore, informează The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:32

PRIORITĂȚI SOCIALISTE / Dodon și Chicu ARUNCĂ peste MILIOANE pentru a repara un monument sovietic

PRIORITĂȚI SOCIALISTE /  Dodon și Chicu ARUNCĂ peste MILIOANE pentru a repara un monument sovietic

Se pare că nici pandemia și nici starea de urgență nu sunt motive suficient de puternice pentru a le determina pe autorități să renunțe la ideea de a repara Complexul Memorial Eternitate. După ce pe 20 ianuarie premierul Ion Chicu declara că până la 9 mai 2020 Complexul va fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 16:27

Rețete de salate pentru Paști 2020

Rețete de salate pentru Paști 2020

 Chiar daca de pe masa de Pasti a romanilor nu lipsesc preparatele traditionale de miel si salatele au inceput incet, incet sa-si faca aparitia. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

Coronavirus în lume: Peste 26% din cei morți în Spania din cauza coronavirusului sunt bătrâni din aziluri

950 de oameni au murit într-o singură zi de Covid-19 în Spania. Este cel mai mare număr de decese înregistrat într-o singură zi, la nivel mondial. Cel puțin 2.170 de bătrâni aflați într-un azil din Spania au murit din cauza virusului, scrie El...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 15:42

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

RUȘINOS / Batrîncea: „Prin lipsa majorității s-a demonstrat voința deputaților și legile au intrat automat în vigoare”

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova își exprimă întreaga susținere pentru pachetul de legi pentru care Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea, informează TRIBUNA. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:58

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Guvernul și-a angajat răspunderea pe câteva inițiative CARE NU AU LEGĂTURA cu pandemia: Duty-free, țigări și resurse minerale

Potrivit deputatului Deputații PAS au declarat că în prevederile proiectului de lege, pe care Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului sunt mai multe decizii  care nu au legătură cu răspândire viruslui în Republica Moldova. Igor Grosu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:35

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Cele mai dubioase feluri de mâncare pe care le-au făcut oamenii în izolare

Restaurantele sunt închise, iar supermarketurile sunt aprovizionate constant. Ți-ar plăcea să iei ceva la pachet, dar de când cu carantina, nu e recomandat. „Lasă că fac eu un orez cu legume care să mă țină trei zile.” După două săptămâni în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:34

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

Coronavirus. Comuniștii din China au aprobat un tratament cu bilă de urs pentru Covid-19

China a aprobat folosirea bilei de urs pentru a trata pacienții critici cu coronavirus, în timp ce asociațiile pentru ocrotirea mediului și a animalelor critică operațiunea care prevede imobilizarea animalelor în cuști, pentru ca oamenii să perforeze cu ajutorul unui cateter...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:30

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

Patru pași de bun simț pe care să-i urmezi în carantina de coronavirus

 Mâncare și apă La fel ca în orice situație critică, e important să îți faci provizii de mâncare și apă. În caz de epidemii, experții sugerează să ne facem rezerve pentru două săptămâni, ceea ce înseamnă aproximativ 3,7 litri de apă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 14:12

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

COVID-19 / Contaminări grave în cartierele ultra-ortodoxe din Israel

 În Israel, sunt înregistrate în mod oficial în jur de 5600 de cazuri de contaminare cu Covid-19 şi 21 de decese. Premierul Benjamin Netaniahu anunţă punerea în carantină pentru două săptămîni, în hoteluri rechiziţionate pentru acest scop, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:59

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

Ședința extraordinară a Parlamentului programată pentru azi, 2 aprilie, nu va fi, pentru că nu a avut cvorum. Deputații PSRM și PDM nu s-au prezentat în plen, fiind doar deputații din fracțiunile PPDA și PAS, și reprezentanții grupului parlamentar „Pro Moldova”. Urma...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:58

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

Peste 13.000 de persoane au murit în Italia din cauza pandemiei de coronavirus. În același timp, însă, aproape 17.000 de persoane s-au vindecat. În lupta cu noua boală, medicii caută și experimentează noi tratamente de multe ori cu rezultate încurajatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:41

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

PSIHOZĂ SOCIALISTĂ / Consilierul lui Dodon sugerează că cei din diaspora INTENȚIONAT vor să mărească numărul infecțiilor cu coronavirus

 Unul dintre consilierii lui Igor Dodon a explicat de ce sunt nevoie de obstacole față de revenirea cetățenilor moldoveni acasă. Potrivit lui Ernest Vardanian, statul trebuie să pună obstacole în calea revenirii moldovenilor acasă pentru a nu permite infectarea populației cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:33

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

ALERTĂ /// Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost ÎNCHISĂ, iar angajații - plasați în CARANTINĂ

Secţia pulmunologie a Spitalului Raional din Edineţ a fost închisă, iar 16 cadre medicale au fost plasate în carantină. Asta după ce medicii au intrat în contact cu pacientul, care a murit acum două zile, din cauza COVID-19.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:25

Asistentă hărţuită de vecini pentru că lucrează la Boli Infecţioase: „Mi-au aruncat clor pe uşa apartamentului”

Asistentă hărţuită de vecini pentru că lucrează la Boli Infecţioase: „Mi-au aruncat clor pe uşa apartamentului”

Mihaela Moga Pal (44 ani) lucrează la cel mai important spital din Galaţi în care sunt trataţi bolnavii cu COVID-19 şi spune că vecinii ei, din blocul unde locuieşte de circa 20 de ani, au o atitudine ostilă de neimaginat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 13:08

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

”Pregătiți-vă, urmează noi schimbări majore!” 30 de experți, 30 de previziuni despre cum coronavirus va schimba lumea

Pentru foarte mulți americani, dar și pentru întreaga lume, dimensiunea crizei provocate de coronavirus este similară celor provocate de atentatele din 9 septembrie 2001 sau de criza financiară din 2008; evenimente care au schimbat fundamental societățile, de la modul în care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 2 Aprilie 2020, ora: 12:56

Țara care va fi MĂTURATĂ de coronavirus. Va fi mai RĂU decât în Italia

Țara care va fi MĂTURATĂ de coronavirus. Va fi mai RĂU decât în Italia

Statele Unite ale Americii au raportat deja un număr de persoane infectate cu noul coronavirus care reprezintă dublul situației din oricare altă țară de pe glob. Iar un grafic realizat pe baza statisticilor oficiale arată nefericita realitate că, la nivel global, rata de creștere a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)