Actualitate

Recensământul ar putea avea loc în perioada 12-25 mai

„Recensământul a fost planificat pentru perioada 1-14 aprilie 2014, proiectul pe care-l propunem vine să schimbe data fiindcă 50 la sută din costurile lui sunt acoperite de surse externe, donatori. Din păcate aceste surse, majoritatea fiind oferite pentru instruirea personalului, format din 12 mii de persoane, care va fi antrenat în procesul recensământului, vor deveni accesibile abia la sfârșitul lunii martie”, explică Liliana Palihovici, una dintre autorii proiectului de lege.

Totuși, la baza acestui proiect se află datele colectate în urma recensământului provizoriu care a fost realizat în aprilie 2013. „În urma tuturor analizelor necesare, s-a constat că sunt anumite elemente din lege care trebuie completate. Astfel, am venit cu un proiect de lege care vine să completeze legea de bază”, explică autorul Palihovici.

Mai mult, conform vicepreședintelui parlamentului, Art. 3 al aceluiași proiect, unde sunt explicate toate noțiunile, se completează cu noțiunea de „spațiu colectiv de locuit”. „Noi avem studenți în cămine care, la momentul recensământului, nu vor fi cu familiile lor. Iar ei nu trebuie scăpați. De aceea am adăugat căminul, hotelul, azilul, centre de plasament și reabilitare, case de copii, etc. Și oamenii de acolo trebuie să fie în baza de date, iar ei nu se află la locul lor de trai așa cum era prevăzut. Aceste concluzii au apărut în urma recensământului provizoriu”, adaugă Liliana Palihovici.

De altfel, Palihovici asigură că modificările cu referire la etnie, realizate de BNS, rămân în vigoare, astfel încât acestea țin direct de chestionar, și nu de lege. „Aceste modificări nu sunt parte a proiectului nostru de lege, deoarece chestionarul nu este aprobat prin Legea cu privire la recensământ, ci de Comisia Națională”, explică vicepreședintele parlamentului.

Nici campania de informare nu este menționată în proiectul de lege care urmează a fi supus dezbaterii în parlament, astfel încât „acestea sunt acțiuni tehnice care vor fi întreprinse de guvern pentru informarea populației”.

Deși Liliana Palohivici nu știe, deocamdată, când va fi supus votului acest proiect de lege, ea speră că aceasta se va întâmpla în următoarele săptămâni, „fiindcă nu putem pune în pericol un exercițiu atât de important”. În același timp, Valeriu Streleț, vicepreședintele PLDM, crede că acesta va fi examinat de Comisie miercuri, 12 martie, iar până la sfârșitul săptămânii curente, va fi chiar votat în ambele lecturi. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *