Actualitate

Recensământul din 2014 nu este valid

„Sursele noastre, precum şi monitorizarea din teren, prin numărătoarea paralelă, arată că diminuarea procentului de etnici declaraţi români s-a efectuat în prima etapă prin nerecenzarea tuturor locuitorilor, completarea altor date la efectuarea recenzării, completarea chestionarelor cu creionul. Toate aceste nereguli au fost prezentate opiniei publice în 2014. În anii 2016 şi 2017, fraudarea deliberată s-a petrecut în timpul introducerii şi centralizării în sistemul electronic a formularelor de recenzare”, susține reprezentanții organizației.
 
„Gravele erori care au avut loc au dus la rezultate nevalide, de la numărătoarea reală a cetăţenilor până la apartenenţa etnică, sunt demonstrate prin toate cazurile făcute publice şi prin numărătoarea noastră paralelă: 30% din cetăţeni s-au declarat etnici români, pe portalul special creat de internet şi la punctele de informare sau deţin cetăţenie română. Numai numărul celor care deţin cetăţenie română este de peste 600 000 de persoane”.

Mişcarea Civică Tinerii Moldovei consideră că fraudarea rezultatelor privind apartenenţa etnică este un atac direct asupra României şi asupra persoanelor care se autoidentifică ca fiind români. Pe parcursul următoarelor săptămâni vom compara datele pe care le deţinem cu rezultatele prezentate şi le vom da publicităţii. Apelul nostru este ca opinia specialiştilor din sociologie, a instituţiilor ştiinţifice şi a societăţii civile să fie auzită, iar „moldovenii” şi „românii” să fie prezentaţi în aceeaşi rubrică.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *