Actualitate

Rechinii din Galapagos, pe cale de dispariţie, sunt marcaţi cu cipuri

"Încercăm să determinăm unde se află principalele zone de reproducere a rechinilor", explică pentru AFP Eduardo Espinoza, în timp ce aruncă o plasă de 3 metri pe 100 în golful insulei San Cristobal, în cursul unui control de rutină, scrie Agerpres.

Acest biolog marin de la Parcul Naţional Galapagos (PNG) caută locurile unde rechinii îşi petrec primele etape ale vieţii. Puietul de rechin capturat primeşte un microcip prin care poate fi localizat în această rezervaţie naturală situată în Oceanul Pacific la 1.000 de kilometri de coasta Ecuadorului.

Primele rezultate nu întârzie să apară. Trei rechini, dintre care două femele, sunt prinşi în plasă. Este suficientă o privire pentru ca biologul marin să recunoască rechinii din specia Carcharhinus melanopterus – rechinul de recif cu vârfurile înotătoarelor negre.

"Rechin, atenţie rechin!", strigă Espinoza, în timp ce membrii echipei sale se apropie de plasă. Specialiştii examinează puietul capturat, rechinii sunt cântăriţi, măsuraţi, li se identifică sexul şi li se fixează câte un cip electronic pe aripioara dorsală. Cercetătorii prelevează şi o mostră de ţesut din aripa dorsală, ţesut ce va fi folosit pentru examene genetice.

Întreaga operaţiune de examinare şi marcare a unui rechin nu durează mai mult de 2 minute, după care exemplarul este eliberat, nu înainte ca un membru al echipei să-l "resusciteze" – peştele este mişcat în aşa fel încât apa să-i circule prin branhii, o etapă necesară pentru a se asigura că acesta îşi revine odată ce este eliberat.

În ultimii 7 ani studiile realizate indică existenţa unei populaţii "încă abundente" de rechini în apele arhipelagului Galapagos. În aceste ape au fost identificate 33 de specii de rechini, printre care uriaşul paşnic rechin balenă şi rechinul ciocan, specii aflate pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.

Prezenţa acestor animale migratoare în apele arhipelagului Galapagos "demonstrează sănătatea bună a ecosistemului", subliniază Espinoza.

"În Ecuador rechinii sunt protejaţi prin lege, dar ei rămân în continuare braconaţi pentru preţioasele înotătoare dorsale", care se vând cu până la 150 de dolari bucata pe piaţa neagră, fiind considerate o delicatesă în bucătăria asiatică.

Biologii ecuadorieni speră să poată modifica şi felul în care sunt percepuţi rechinii de către oameni, animale considerate pe nedrept "cele mai agresive din natură". "În pofida tuturor acestor prejudecăţi, rechinii sunt printre cele mai timide animale", subliniază Espinoza, reamintind că în Galapagos, scufundările alături de rechini se numără printre principalele atracţii turistice.

Sursa: rtv.net 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *