Opinii și Editoriale

Rechinii ramn neatinsi?

Aflu ieri de la un amic din Orhei ca, in ajun, reprezentantii partidelor din Alianta si-au tras sireturile pe chestia candidaturilor la functiile de comisar raional de politie si sef al Penitenciarului Branesti… Nu ma voi adanci in aceasta chestiune pentru ca subiectul editorialului de astazi e altul, dar nu pot sa nu remarc urmatoarele.

Nu stiu cui apartine ideea de a discuta partajarea functiilor de comisar de politie si sef de puscarie conform algoritmului; admit ca ideea nu vine de la centru, ci e o initiativa locala, dar daca s-a ajuns, fie si la nivel raional, ca in politica de cadre sa existe o asemenea intelegere a lucrurilor, situatia e proasta.

Daca, de exemplu, ministrul de Interne (nu vorbesc despre ministrul Justitiei si lumea desteapta stie de ce) este obligat sa numeasca comisarii raionali potrivit listelor prezentate de cele patru partide din Alianta, vom avea in aceste functii actori, agricultori, medici, chelneri – si de ce nu? – fosti puscariasi, toti baieti din popor, unul ca unul, democrati, patrioti si – bineinteles! – anticomunisti convinsi! Si, prin analogie si extindere, daca se va proceda in mod similar si in directiile de invatamant, sanatate s.a.m.d., inseamna ca ne-am ars! Inteles si aplicat atat de primitiv, algoritmul poate deveni groparul Aliantei.

Acum sa trecem la subiectul propriu-zis. E vorba de tensiunile care au aparut in sanul politiei. Potrivit unor informatii care au ajuns si la urechea presei, mai multi colaboratori de politie i s-au plans ministrului de Interne ca ar fi presati de Procuratura in legatura cu elucidarea evenimentelor din 7 aprilie. Potrivit Procuraturii, au fost deschise 31 de dosare penale in care politistii sunt acuzati de aplicarea torturii. Ca sa calmeze spiritele, si ministrul V. Catana, si procurorul general V. Zubco ii asigura pe politisti ca nu se va comite nicio nedreptate, ca drepturile lor vor fi respectate si ii sfatuiesc sa lucreze linistit, daca nu se simt cu musca pe caciula.

Stie toata lumea ca politistii de rand nu sunt sfinti. Cei care au avut nenorocul sa nimereasca pe mainile lor povestesc cu lux de amanunte despre apucaturile lor interlope, musculatura lor dezlantuita, setea cu care te batjocoresc si-ti frang oasele. Astfel, nu ar exista parca niciun motiv ca sa devenim avocatii politistilor, daca nu ar fi „o mica problema”: se creeaza impresia ca „musca” a fost depistata numai pe caciulile unor simpli politisti, care au fost executantii ordinelor, dar nu si pe ale celor care au dat ordinele de a macelari niste copii nevinovati.

Opinia publica doreste sa afle cine sunt adevaratii criminali, acei care au stat in spatele executantilor – ministrul Papuc, viceministrii, comisarii, grangurii gradati, intr-un cuvant – „rechinii”. Figureaza acestia printre cei 31 de indivizi carora li s-au deschis dosare penale? Ma tem ca nu. In mod normal, insa, anume cu acestia trebuia de inceput, adica cu acei care au pus la cale crimele si faradelegile, abia apoi sa se treaca la executanti. Daca va fi pedepsita „plevusca”, iar „rechinii” vor ramane neatinsi, inseamna ca schimbarea promisa de Alianta se amana, fiindca din nou va birui Mafia, dar nu Justitia!

Daca vor fi pedepsiti numai executantii, se va comite inca o nedreptate, fiindca primii care urmeaza sa fie „luati la intrebari” in legatura cu crimele si torturile savarsite de politie sunt „rechinii” cu epoleti auriti – generalii de politie Voronin, Papuc, ?urcan, Zubic, Botnari si toata „cinstita companie”, care, in mod miraculos, supravietuieste sub toate regimurile…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *