Economie

Recolta de floarea-soarelui din această toamnă este cea mai mică din ultimii trei ani

Se preconizează o recoltă de aproape 300.000 de tone de seminţe, cu 60 la sută mai puţin faţă de anul trecut.

Deși recoltarea este în toi, agricultorii spun că nu prea mai au ce să strângă. Estimările arată că recolta de floarea-soarelui va fi cam în jumătate în comparație cu cea din anul trecut. În lipsa unor sisteme de irigații, seceta a pârjolit practic toate culturile. Fermierii preconizează să strângă puţin peste o tonă de semințe de pe un hectar, în timp ce anul trecut producţia depășea trei tone la hectar.

„Am fost afectați foarte mult de condițiile nefavorabile. Dacă anul trecut obțineam peste trei tone, anul acesta avem la o tonă. Am investit mulți bani în această cultură, care este una convenabilă pentru Moldova, însă nu știu dacă o să scoatem măcar ceea ce am investit”, a declarat, pentru Mesager, Ion Dascăl, agent economic din Drochia.

În total, în raionul Drochia au fost semnate 15 mii hectare de floarea-soarelui. Deocamdată, producătorii de ulei nu vorbesc depsre o scumpire a producției. Ca să facă faţă cheltuielilor, agenții economici spun că preţul pentru un kilogram de floarea-soarelui ar putea să fie majorat de la 6,50 lei, cât este în prezent, până la opt lei.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *