Actualitate

Recomandare pentru Guvernul Leancă: Dacă nu aveţi idei, uitaţi-vă la vecini cum fac

Declaraţia a fost făcută de co-președintele Partidului Popular din Republica Moldova, Valeriu Cosarciuc, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a venit cu un şir de recomandări şi paşi pe care trebuie să îi întreprindă Cabinetul de miniştri, în primele 100 de zile de activitate.

Potrivit co-președintelui Partidului Popular, din cauza inactivităţii guvernanţilor, cel mai mult au de suferit ţăranii: „Nu au dispărut problemele. În teritoriu, mulţi ţărani au spus că anul trecut au avut secetă şi pierderi de milioane de lei, anul acesta parcă este roadă, dar Guvernul va stabili preţuri mici şi iar vor fi pierderi. Ţăranul trebuie să ia credite foarte scumpe. În afară de aceasta, trebuie să plătească comisioane etc. În România nu plăteşte comisioane, la noi se plăteşte la tot pasul. Guvernul nu are idee ce se facă. Dacă nu aveţi idei, uitaţi-vă la vecini, ce fac ei. Ce au agricultorii de la Guvern ca finanţare este foarte puţin, 7 euro per locuitor şi 11 euro per hectar”.

O altă probemă o constituie barierele la export: „Cât trebuie să umble un exportator ca să obţină certificate, când ar trebui ca statul să umble din urma exportatorilor. La noi e mai convenabil să se susţină importurile. Cât priveşte Codul Fiscal, TVA să nu se aplice la importul de componente şi tehnologii pentru cei care exportă. De ce cei care exportă trebuie să plătească TVA, să crediteze statul pentru câteva luni, apoi să aştepte încă 45 de zile ca să primească banii de la export? Obligaţia să apară atunci când încasezi banii de la livrare, nu când faci livrarea”.

Una dintre reformele radicale pe care le propune Partidul Popular este înlocuirea sistemului de plăţi cu bani de hârtie prin sistemul tranzacţiilor electronice. „Propunem ca timp de 100 zile să vină cu un pachet de legi, ca de la 1 ianuarie să nu mai avem bani de hârtie în R. Moldova, plăţile să fie electronice. Atunci când vom avea doar tranzacţii electronice, se va vedea foarte clar, cât ai câştigat, cât ai cheltuit, nu va fi necesitatea de a avea bani la negru. A făcut-o România, dar prin modificări la legislaţie”, a precizat Valeriu Cosarciuc.

O altă recomandare vizează eliminarea plăţilor pentru serviciile acordate antreprenorilor de către stat: „1,5 miliarde acumulează statul. Eliminaţi aceste plăţi şi veţi vedea că vor dispărea multe licenţe, autorizaţii eliberate de organele de stat şi în Moldova vom avea competiţie loială”.

Valeriu Cosarciuc a enumerat acţiunile pe care trebuie să le întreprindă Guvernul, în primele 100 de zile. Iată care sunt acestea:

„Trebuie să relansăm în Moldova un program de instruire continuă pentru cei care lucrează în ţară, de la angajaţi la manageri şi ceilalţi.”

„În ceea ce priveşte plafonarea compensaţiilor, este necesară majorarea fondului de subvenţionare. Sunt bani, introduceţi sistemul de tranzacţii electronice şi veţi vedea că 10 miliarde de lei vor apărea imediat la bugetul de stat.”

„Trebuie să plafonăm fondul de garantare măcar până la 100 de milioane de lei.”

„Cota TVA în agricultură, ţăranii au fost din nou amăgiţi, acum plătesc mai mult decât anul trecut. Ce fel de reformă facem? Propunem revenirea înapoi la 8%.”

„Să susţinem întreprinderile mici şi mijlocii, avem o sumedenie de spaţii neutilizate, permiteţi-le oamenilor să activeze, asta au făcut ţările care au vrut să ajute cu adevărat oamenii.”

„Modificarea legii cu privire la piaţa produselor petroliere. Se doreşte ca oamenii să meargă în continuare la un intermediar. Cei care vând benzină, motorină sunt mai puternici, ei au mai mari geamantane decât ţăranul care nu poate să îşi încheie bilanţul.”

„Impozitul unic în agricultură, am cerut să fie simplificată procedura. Cei care sunt în Parlament numai de interesul lor se ocupă.”

În opinia lui Cosarciuc, Guvernul va reuşi să pună în aplicare toate recomandările, dacă acestea vor fi priorităţi la nivel de acţiune şi nu doar nişte idei expuse pe hârtie. „În 3 luni, dacă vrei, toate se implementează, 90 de zile e mult, dacă înmulţim cu 24 de ore şi dacă vedem cum lucrează cei din apus, la ei totul e planificat pe minute, iar noi lucrăm cu anii, cu zeci de ani”, a conchis sursa citată. 

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *