Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 27 Februarie 2016, ora 09:16    Din editia print

Marime Font

Recomandări adolescenților

Am tot vorbit de literatura clasică sau contemporană, de filme și artiști plastici, de evenimente culturale și festivaluri, dar foarte rar am vorbit despre cărți pentru copii și tineri.

 
 
 

E și foarte dificil din mai multe motive. Mai întâi, nimeni nu poate recomanda - dacă e sincer - cărți pe care nu le-a citit. Ori mă îndoiesc că preadolescenții și adolescenții de astăzi ar fi la fel de încântați, cum eram eu, de cărțile lui Alexandre Dumas. Cred că mușchetarii nu mai pot fi prizați ca acum 25 de ani. Un alt motiv pentru care recomand astfel de cărți cu greutate e din pricina faptului că mi-e greu să mai citesc astăzi "povești". Și, în fine, nu se prea scrie la noi literatură complexă pentru copii și adolescenți.

Autorii noștri fie scriu pentru copii de vârstă fragedă, fie direct pentru maturi. Am observat în schimb că există numeroși autori englezi și americani, preocupați de fantasy, capabili să scrie povești fantastice de mii de pagini, despre lumi fantastice, despre lupta dintre bine și rău, despre victoria binelui. Așa cum putem observa, sunt scriitori de real succes ale căror cărți au fost traduse în întreaga lume și ecranizate.
Am citit de multă vreme Cronicile din Narnia, ale scriitorului C.S. Lewis. O interpretare fantastică a învățăturii creștine. O recomand în special celor care vin din familii credincioase. În Narnia citim evanghelia interpretată altfel, povestită în limbajul basmelor, atât de drag copiilor. Cronicile din Narnia mai au și marele (dez)avantaj de a nu fi atât de cunoscute de cititor prin ecranizare. Astfel pot stârni mai mult interesul pentru lectură decât cărțile lui J.R.R. Tolkien, unul dintre cei mai îndrăgiți autori de fantasy din întreaga lume.Am luat și am răsfoit atât Hobbitul, cât și trilogia Stăpânul inelelor. Și am văzut cu bucurie că aceste cărți ale lui Tolkien își păstrează savoarea, au mult umor și pot fi citite cu interes chiar dacă, așa cum spun astăzi tinerii, "am văzut filmul". Dacă filmul a exploatat mai mult partea dark, bătăliile și capcanele, în original putem să ne desfătăm cu imaginea raiului din pădurea Lothlorien, putem întâlni personaje minunate care lipsesc din film cum ar fi Beorn din Hobitul, episod la care am râs cu poftă, sau Tom Bombadil din Stăpânul Inelelor. Sunt multe povești care au rămas doar în carte. Ar fi trist ca un autor atât de fascinant, capabil să creeze o lume, să rămână cunoscut doar prin ecranizări. Și cred că adolescenților li s-ar părea și cartea la fel de captivantă ca filmul, dacă nu ceva mai mult.

Poate doar eu mă bucur și la vârsta aceasta de povești. Poate cei ca mine sunt puțini, dar dacă ținem cont de faptul că J.R.R. Tolkien e unul dintre cei mai traduși și vânduți autori din lume, cum e și autoarea romanelor Harry Potter (care pe mine mă încântă mai puțin), trag nădejdea că, indiferent de vârstă, copilul din noi va citi cu încântare Cronicile din Narnia și Stăpânul inelelor, iar un anunț lipit prin blocurile capitalei „cumpăr Hobitul, 200 lei” va fi pe deplin justificat.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul