Astăzi 13 Decembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Moldova 8 Iulie 2019, ora 07:39

Recordul „turkmen”al Găgăuziei. Ce se întîmplă cu succesul Irinei Vlah în alegerile bașkanului? (IPN)

Marime Font

„...Autonomia găgăuză nu este, fără doar și poate, o autocrație asiatică, dar recordul „turkmen”, înregistrat la alegerile bașkanului este un semnal de alarmă că e vorba nu numai despre un succes, dar și despre o apreciere a caracterului dubios al peisajului social-politic local...”

Mai mult de 91 la sută de voturi, date pentru Irina Vlah la alegeri, abundă de semnificații simbolice pentru a vorbi doar despre o victorie. În același timp, aceasta e și o sentință emisă opoziției găgăuze și o referință cu multiple semne de întrebare acordată sistemului politic din autonomie în întregime. Beneficiarul împrejurărilor constituite este chiar conducătorul reales al regiunii. Dânsa a pus mâna pe toți așii pentru a realiza reformatarea puterii pe verticală și aigurarea unui viitor politic pentru echipa sa. Cu toate acestea, lipsa oponenților și singurătatea Irinei Vlah pe Olimpul puterii din autonomie conține anumite riscuri, atât pentru persoana în cauză, cât și pentru regiune.

Recordul „turkmen”

Conform datelor CEC al Gagauz-Yeri, Irina Vlah a acumulat în alegerile bașkanului din 30 iunie 91,27 la sută din voturi. Peste câteva zile după publicarea rezultatelor, candidatul Serghei Cimpoeș, care ocupase locul doi, a înaintat în Curtea de Apel Comrat o contestație a rezultatelor alegerilor. El afirma că la alegeri nu a fost înregistrată o prezență suficientă de alegători și, deci, ele nu sunt valide. Această mișcare nu are șansa de a schimba ceva, deoarece chiar în cazul unor alegeri repetate, cu cerințe mai reduse pentru prezență la urne, scorul final o va evidenția pe Vlah.

Din punctul de vedere al statisticii electorale, rezultatul bașcanului reales este un succes incontestabil. Asemenea cifre nu i-au reușit nici chiar lui Alexandr Lukașenko și Ilham Aliev. Unicii din personalitățile statelor postsovietice care au obținut rezultate similare au fost „părinții” poporului turkmen Niiazov și Berdîmuhamedov.


Autonomia găgăuză nu este, fără doar și poate, o autocrație asiatică, dar recordul „turkmen”, înregistrat la alegerile bașkanului este un semnal de alarmă că e vorba nu numai despre un succes, dar și despre o apreciere a caracterului dubios al peisajului social-politic local. Se vede de la o poștă că politicul găgăuz duce o lipsă acută de concurență democratică și pluralism – fenomen de unicat pentru regiune.

Regiunii îi erau proprii pasiunea politică, uneori inacceptabilă ca formă, dar incontestabil pozitivă pentru procesul politic și constituirea elitei politice. Chiar actuala echipă de guvernământ este rezultatul unei confruntări politice din anii 2010 – 2015. În prezent, lipsa unei concurențe puternice poate marca începutul unei stagnări politice, cu toate consecințele de rigoare – de la abuzuri din partea puterii până la calitatea scăzută a deciziilor luate.

Loc vacant de „opozant”

Pe de altă parte, din punct de vedere legislativ și al regulilor formale, toți politicienii din autonomie dispun de posibilități egale. Opoziția locală dispune de resurse financiare sau de sponsori solizi, se poate contrapune propagandei din partea puterii și prin intermediul ziarelor proprii și a televiziunii publice ca să scoată în vileag greșelile puterii. De fapt, au făcut aceasta mereu. Și dacă, cu toate acestea, nouă din zece participanți la scrutin au preferat să-și exprime adeziunea față de puterea în exercițiu și au respins alternativa opozanților, înseamnă că problema se ascunde, mai întâi de toate, în respectivii opozanți.

După alegerile bașkanului, care au atestat pierderea zguduitoare a echipei lui Nicolae Dudoglo, care se pretindea a fi până atunci principalul opozant găgăuz, dar care nu s-a încumetat să participe în cursa electorală, e cazul să te întrebi: dar există, oare în genere, vreo opoziție actualului bașkan? Serghei Cimpoeș, care a luat în data de 30 iunie circa 7 la sută din sufragii, și-a atribuit, volens-nolens, titulatura de opozant principal al puterii. Pe viitor, el ar putea să-și consolideze această alură și să-și extindă influența. Deocamdată, însă, nu dispune nici de echipă, nici de capacitatea de a prezenta o alternativă pozitivă. Iată de ce locul opoziției sistemice, probabil, este vacant în Găgăuzia. Până la constituirea ei, Vlah trebuie „să se mulțumească” cu critici din partea activiștilor publici, bloggeri și persoane anonime din internet.

Lupta pentru noile generații

Din obișnuință, problema absenței unor concurenți ai actualului bașkan este legată de lipsa luptei politice instituționalizate în autonomie. Altfel spus, lipsa unor partide regionale limitează posibilitatea cultivării elitei politice locale. E un argument logic, dar nu decisiv. La urma urmei, încă cinci ani în urmă, grupările politice locale aveau succes în forma oarecum ascunsă a unor organizații obștești și în regiune exista barem o aparență a concurenței. În prezent, nu mai este nici aceasta.

În căutarea cauzei merită să ne adresăm factorului demografic. Marea majoritate a celor plecați în căutarea unui câștig peste hotare sunt persoane active tinere sau de vârstă medie. Anume din această categorie a populației apar, de obicei, lideri politici, dar în prezent anume ea este slab reprezentată, lăsând înainte generațiile de copii și cele de pensionari sau din pragul pensionării.

Cu majoritatea locuitorilor de vârstă înaintată, care constituie majoritatea electoratului, Vlah a stabilit o comunicare eficientă. Ea a obținut loialitatea lor și puțini s-ar apuca să-i facă concurență, mai ales dacă e condiționată de două momente: mai întâi de toate, grupul demografic care ar putea genera potențiali lideri este cea mai nereprezentativă. Într-al doilea rând, puținii politicieni tineri, care ar putea apărea în Găgăuzia, vor avea în față problemă foarte complicată de tehnologie politică – să găsească limbaj comun cu electoratul în vârstă, care are interese specifice și gândire inertă.

Cu toate acestea, încă nu a fost cucerită partea tânără a societății găgăuze. În cadrul ultimelor alegeri Irina Vlah a încercat să obțină susținerea noilor generații, acestui aspect fiindu-i consacrată o serie de acțiuni electorale. În general, însă, acest grup-țintă n-a fost principalul din strategia electorală. De aceea, dacă în Găgăuzia ar putea să apară o reală concurență pentru electorat, ea se va produce, mai degrabă, pe acest sector. Puțin probabil ca ea să developeze în timpul apropiat noi pretendenți la fotoliul de bașkan. Dar la nivel local poate să apară „sânge nou” în politicul găgăuz.

Veaceslav Craciun
https://www.ipn.md 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:48

Nuci crocante, scăldate în rom şi prinse în miez pufos de gălbenuş. Cozonacul umplut este o sărbătoare el însuşi! Ingrediente: Pentru aluat: 1 kg făină albă, de calitate 500 ml lapte esenţă de rom şi vanilie 200 g unt, plus 30 g pentru uns tăvile 3...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:48

BREAKING Victorie istorică pentru Boris Johnson și Partidul Conservator, pro-Brexit, în alegerile din Marea Britanie. Corbyn se retrage de la sefia laburiștilor după cea mai grea înfrângere din ultimul secol

BREAKING Victorie istorică pentru Boris Johnson și Partidul Conservator, pro-Brexit, în alegerile din Marea Britanie. Corbyn se retrage de la sefia laburiștilor după cea mai grea înfrângere din ultimul secol

Partidul Conservator, condus de premierul Boris Johnson, a câștigat categoric alegerile anticipate din Marea Britanie, potrivit numărătorii oficiale parțiale prezentate de presa britanică. Conservatorii pro-Brexit au obținut cel mai bun rezultat din 1987 până acum și sunt pe cale să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:47

Incendiu pe singurul portavion rusesc: Un om a murit, zece sunt răniți, iar doi sunt dați dispăruți

Incendiu pe singurul portavion rusesc: Un om a murit, zece sunt răniți, iar doi sunt dați dispăruți

Cel puțin o persoană a murit după ce singurul portavion din dotarea armatei Rusiei, Amiral Kuznețov, a luat foc joi dimineață în timpul lucrărilor de reparație efectuate în portul Murmansk de la Marea Arctică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:33

Vineri 13, unde puteți ieși oraș? Localuri și evenimente din Chisinau

E vineri, e vineri, ura! Așteptăm ziua de vineri cu mare drag, pentru că se sfârșește munca și învățatul și avem timp pentru odihnă sau distracție.   Dacă e vineri, atunci răsfoim cele mai frumoase cărți!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:27

Valeriu Munteanu este convins că Vlad Filat va reveni în politică

Valeriu Munteanu este convins că Vlad Filat va reveni în politică

Vlad Filat va reveni în politică. Cel puțin asta susține liderul Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Munteanu a precizat că revenirea lui Filat pe arena politică este doar o chestiune de timp....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:23

UTIL // Adresele din Chișinău unde vor fi amenajate 14 TÂRGURI de Crăciun

UTIL // Adresele din Chișinău unde vor fi amenajate 14 TÂRGURI de Crăciun

Autoritățile capitalei anunță târguri de Crăciun în fiecare sector din Chișinău, care vor funcționa între 19 decembrie curent și 14 ianuarie 2020. Cele mai multe dintre acestea, opt la număr, vor funcționa în sectorul Centru. Târgurile de Crăciun...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:16

Aureliu Ciocoi, despre întâlnirea cu omologul român: „Am rămas și eu un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”

Aureliu Ciocoi, despre întâlnirea cu omologul român: „Am rămas și eu un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”

Ministrul Afacerilor Externe Aureliu Ciocoi spune că a rămas „un pic mirat de tonalitatea comunicatului oficial emis de Ministerul Afacerilor Externe al României”, în urma întâlnirii cu omologul român, Bogdan Aurescu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:14

A DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată cu disperare

A DISPĂRUT FĂRĂ URMĂ. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată cu disperare

A dispărut fără urmă. O fetiţă de 14 ani din oraşul Strășeni este căutată de către oamenii legii. Minora a plecat din casă în data de 11 decembrie şi nu s-a mai întors.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 08:09

VIDEO// Bătăi în trafic, pe străzile din Chișinău. Doi șoferi, dar și două fete și un băiat s-au luat la pumni în mijlocul drumului

VIDEO// Bătăi în trafic, pe străzile din Chișinău. Doi șoferi, dar și două fete și un băiat s-au luat la pumni în mijlocul drumului

Atunci când cuvintele nu sunt de ajuns participanții la trafic trec la violență fizică. Totul mai des sunt surprinse situații în care șoferii sau chiar și pietonii se iau la pumni și picioare în plin trafic. Un astfel de incident a fost surprins pe strada Muncești...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Decembrie 2019, ora: 07:57

Într-un context deja tensionat, Senatul SUA recunoaşte genocidul otoman asupra poporului armean

Într-un context deja tensionat, Senatul SUA recunoaşte genocidul otoman asupra poporului armean

Senatul Statelor Unite a adoptat joi după-amiază, în unanimitate, o rezoluţie prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean, o decizie care va atrage reacţia vehementă a Turciei, informează site-ul Axios.com, citat de Mediafax. Alte trei tentative de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:48

Alegeri parlamentare în Marea Britanie. Ce planuri au Boris Johnson și Jeremy Corbyn cu românii

Alegeri parlamentare în Marea Britanie. Ce planuri au Boris Johnson și Jeremy Corbyn cu românii

Britanicii sunt chemați joi la urne, principala miză fiind legată de Brexit - iar pentru români, de viitorul lor în Regat. Boris Johnson, liderul conservatorilor speră să obţină o majoritate netă pentru a pune în aplicare acordul asupra Brexit negociat cu Bruxellesul....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:44

Warner Bros. a anunțat data lansării pentru filmul „The Matrix 4”

Warner Bros. a anunțat data lansării pentru filmul „The Matrix 4”

Warner Bros. a anunţat că cel de-al patrulea film din seria cinematografică "The Matrix" şi lungmetrajul "The Flash" vor fi lansate pe marile ecrane în 2021 respectiv 2022 şi a retras filmul "Akira" din calendarul său oficial de lansări, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:42

Fostă învățătoare din România, condamnată în Italia pentru că a forțat o minoră să se prostitueze

Fostă învățătoare din România, condamnată în Italia pentru că a forțat o minoră să se prostitueze

Numele femeii apare și într-un dosar de trafic cu țigări de contrabandă O fostă învățătoare din comuna vasluiană Tătărăni, condamnată în Italia la 6 ani și 6 luni de închisoare, pentru că ar fi forțat o minoră să se prostitueze, a fost reținută de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:40

Trump a ironizat-o din nou pe activista de mediu Greta Thunberg: "Să ia măsuri pentru a-şi gestiona furia"

Trump a ironizat-o din nou pe activista de mediu Greta Thunberg: "Să ia măsuri pentru a-şi gestiona furia"

Preşedintele american Donald Trump a ironizat-o din nou, joi, pe adolescenta de 16 ani Greta Thunberg declarând că desemnarea activistei suedeze Persoana Anului 2019 de revista americană Time este ''ridicolă''. Thunberg a devenit miercuri laureata acestei distincţii anuale onorifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:37

Cetățean din Moldova arestat la Iași. A fost prins cu o mașină plină cu țigări de contrabandă

Cetățean din Moldova arestat la Iași. A fost prins cu o mașină plină cu țigări de contrabandă

 Un cetățean al R.Moldova a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce a fost prins de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași și Poliției Municipiului Iași, la volanul unei mașini burdușite cu țigări. Polițiștii Serviciului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:35

Un șofer băut și-a incendiat mașina ca să nu fie luată de poliție

Un șofer băut și-a incendiat mașina ca să nu fie luată de poliție

Un cahulean la volanul unui automobil de model Opel a fost stopat azi, 12 decembrie, de către polițiștii din Cahul și documentat pentru conducere în stare de ebrietate. După ce a fost testat cu aparatul Drager și depistată încălcarea normei legale de alcool în aerul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:24

Horoscop. Cum stai cu banii în luna decembrie, în funcţie de zodia ta

Horoscop. Cum stai cu banii în luna decembrie, în funcţie de zodia ta

Descoperă ce îţi pregătesc astrele pentru luna decembrie pe plan financiar şi vezi ce poţi face ca să ai mai mulţi bani! Berbec(21 martie - 20 aprilie) Nu vor exista mari modificări ale situației tale financiare în această lună. Cu toate că vei avea parte de mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 17:15

Imagini incredibile în Pakistan: Peste 200 de avocați înarmați au atacat un spital. Trei pacienți au murit în timpul atacului// VIDEO

Imagini incredibile în Pakistan: Peste 200 de avocați înarmați au atacat un spital. Trei pacienți au murit în timpul atacului// VIDEO

De la ce a pornit scandalul medici-avocați Trei pacienți internați într-un spital din Pakistan au murit, după ce peste 200 de avocați au atacat un spital din orașul Lahore, informează BBC. Clipuri video postate pe rețelele de socializare arată avocați îmbrăcați la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 14:47

FOTO / Vladimir Putin are o statuie aurită în Kîrgîzstan, după ce a acordat un împrumut

FOTO / Vladimir Putin are o statuie aurită în Kîrgîzstan, după ce a acordat un împrumut

O stațiune de schi din Kîrgîzstan i-a ridicat o statuie lui Vladimir Putin. Fondatorul acesteia a vrut să-i mulțumească astfel președintelui rus, după ce a primit un împrumut în valoare de 1,2 milioane de dolari de la un fond de dezvoltare susținut de Rusia, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 13:45

Premierul Chicu afirmă că planul de acțiuni al Guvernului va determina creșterea PIB-ului cu 8% în 2023

Premierul Chicu afirmă că planul de acțiuni al Guvernului va determina creșterea PIB-ului cu 8% în 2023

Integrarea europeană, echilibrarea politicii externe, consolidarea statului de drept și dezvoltarea economiei naționale sunt obiective de bază în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, aprobat astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2019, ora: 10:38

Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”

Parlamentarii SUA încearcă să convingă executivul să declare Rusia ”sponsor al terorismului”

Comitetul pentru Relații Externe al Senatului din Congresul SUA a aprobat miercuri un proiect de lege care obligă secretarul de stat american să analizeze dacă Rusia este un sponsor al terorismului, relateaza TASS.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)