Rețeta săptămânii: Compot de rubarbă cu mentă, benefic în sezonul rece

publicat în Culinar.md pe 7 August 2017, 17:26

Compotul de rubarbă cu mentă alungă răceala și gripa. De asemenea, vă prezentăm rețetă pentru dulceață de rubarbă și căpșuni, dar și rețata unei tarte cu rubarbă.

Ingrediente:

- 25 tije de rubarbă
- 2 litri de apă
- 10 linguri de zahăr invertit
- 1 lingură de mentă uscată
- 1 linguriță rasă de scorțișoară

Preparare:

Se curăță tijele, se spală bine sub un jet de apă, apoi se taie în bucăți de 4 cm. Într-un vas se fierbe apa cu zahărul și scorțișoara, iar când apa dă în clocot, în vas se pun bucățile de rubarbă. După ce tijele fierb trei minute, vasul se ia de pe aragaz. În acest moment se adaugă sucul de lămâie și menta fărâmițată. Acest desert este un tonic pentru organism în anotimpul rece.

Dulceaţă de rubarbă şi căpşuni


Ingrediente:


- 680 g rubarbă tăiată
- 680 g căpşuni
- 500 g zahăr
- 2 linguri suc proaspăt de lămâie

Preparare:

Spălaţi bine tijele de rubarbă şi tăiaţi partea de suc unde au fost tăiate frunzele. Şi cealaltă parte o tăiem. Luăm fiecare tijă şi o tăiem feliuţe potrivite.

Căpşunile le trecem rapid printr-un jet de apă rece şi le lăsăm la scurs. După ce s-au scurs de apă, le tăiem în două dacă sunt micuţe şi dacă sunt mari în felii.

Adăugăm rubarba şi căpşunile în oala în care fierbem dulceaţă, turnăm zahărul şi sucul proaspăt de lămâie. Amestecăm să-şi lase fructele zeama. În câteva minute își lasă sucul şi zahărul se topește de tot.

Aşezăm oala pe foc, la mic, şi lăsăm să fiarbă. Nu amestecaţi cu lingura în dulceaţă. Este regulă pentru toate felurile de dulceaţă să nu se amestece. Doar mişcaţi oala.

În circa 20 de minute dulceaţa este gata. Ştiţi deja cum vă daţi seama, dacă siropul se încheagă pe farfurie, dulceaţa e gata.

Tartă cu rubarbă


Ingrediente:

- 240 g zahăr
- 80 ml apă
- 1 plic zahăr vanilie
- 2 linguri apă caldă
- 1200 g rubarbă tăiată fâşii
- 480 g de firimituri de graham
- 60 g zahăr
- 80 g unt topit
- 1 lingură cacao
- 60 g cremă de brânză
- 60 g brânză mascarpone
- 3 linguri zahăr
- 1 lingură coajă lămâie
- 1 linguriţă vanilie

Preparare:

Se pun ingredientele pe foc, se toarnă peste fructe, se acoperă tava cu folie şi se dă 35-40 min la cuptor, apoi se lasă la răcit. Sosul din tavă se strecoară, se pune pe foc şi când începe să fiarbă, se adaugă o lingură de amidon dizolvat în două linguri de apă rece. În loc de amidon, punem jeleu roşu abia scos de la cuptor. Ținem 40 de min şi rubarba se înmoaie destul de mult.

Se amestecă şi se face un blat care se întinde şi se presează cu mâna în tava de tartă.

Se amestecă ingredientele şi se adaugă 300 ml frişcă, se amestecă bine. Crema se îngroaşă. Se toarnă peste blat şi se dă la rece două ore.
Punem rubarbă peste cremă, apoi turnăm jeleul făcut din sosul lăsat de rubarbă în cuptor, o lingură rasă de zahăr şi plicul de jeleu.

petitchef.ro