REȚETE DE SEZON. Fazan umplut la cuptor în vas român pentru o masă cu adevărat regală | Actualitate
Astăzi 21 Septembrie 2020, Luni - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2020
Abonamente

Actualitate 18 Ianuarie 2020, ora 12:23

REȚETE DE SEZON. Fazan umplut la cuptor în vas român pentru o masă cu adevărat regală

Marime Font

Gătită la perfecţie, friptura de fazan umplut la cuptor în vas roman poate face cinste oricărei mese festive, de sărbători sau în familie. Este o friptură fină, ce se distinge prin carnea fragedă şi suculentă, având o piele crocantă şi o umplutură rafinată.

Iubit în egală măsură de regi şi aristocraţi, în trecut, fazanul se număra printre delicatesele tipice, fiind nelipsit din meniurile copioase ale acestora. În zilele noastre, fazanul este considerat printre cele mai gustoase păsări de vânat sau crescătorie.

Pe lângă faptul că este delicios, fazanul este şi o alegere sănătoasă! Carnea de fazan are un conţinut scăzut de calorii şi conţine mult mai puţine grăsimi decât alte cărnuri roşii. De exemplu, faţă de o cantitate egală de carne de vită, fazanul conţine aproape 50% mai puţină grăsime. Carnea de fazan este şi o sursă bună de fier şi conţine de două ori mai multă vitamina B12 în comparaţie cu carnea de pui sau curcan.

Fazanul crescut la fermă este mai cărnos şi mai mare în greutate decât fazanul sălbatic şi are o carne mai fragedă cu o aromă delicată.

Având mult mai puţină grăsime decât un pui sau o raţă, dacă nu e preparată cu grijă, friptura se poate arde iar carnea se poate usca şi deveni aţoasă. De aceea este foarte importat să se aplice câteva din trucurile vânătorilor sau bucătarilor profesionişti.

Cel dintâi truc, pentru o friptură fragedă şi zemoasă, este marinarea cărnii într-o saramură specială, timp în care carnea se va condimenta şi îşi va lua şi sarea necesară.

Al doilea truc recomandat este ca după ce pasărea se scoate din saramură e bine ca aceasta să se lase descoperită în cămara rece sau în frigider pentru a se usca pielea, ceea ce va ajuta la formarea crustei.

Loading...


Tot pentru formarea crustei, următorul truc, este alternarea temperaturii cuptorului în timpul preparării: se începe cu temperatură mare la început, urmând ca după 15-20 minute temperatura cuptorului să se reducă.

Fazanul se poate servi pe pat de legume cu piure de cartofi sau garnitura or salata preferată. Ca băutura, un vin alb sau roze demisec ar fi o alegere potrivită.

Ingrediente:

1 fazan mare (de crescătorie) de aprox 1.5 kg sau 2 fazani sălbatici fezandaţi în prealabil,

Pentru marinarea fazanului:

2 litri (8 căni) de apă,
1/2 cană de sare,
2 linguri zahăr/ miere,
2 -3 frunze de dafin,
1 linguriţă boabe de ienupăr zdrobite (opţional)
Ingredientele principale folosite la marinarea fazanului
Ingredientele principale folosite la marinarea fazanului (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pentru umplutură:

2 linguri de ulei,
ficatul de la fazan sau 3-4 ficăţei de pui,
150 g ciuperci mici,
1 legătură de ceapă verde,
o bucată de ardei,
5-6 castane decojite (opţional),
câteva fire de pătrunjel verde,
3-4 linguri de pesmet,
Sare şi piper după gust,
un măr

Ingredientele pentru prepararea umpluturii (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pentru patul de legume:

un morcov,
o ceapă,
o jumătate de ţelină,
un ardei,
10-12 castane decojite,
opţional câteva buchete de varză de Bruxelles,
un măr tăiat în şase,
puţină sare şi piper,
o cană de apă fierbinte

Pentru ungerea şi condimentarea fazanului:

2 linguri ulei de măsline sau unt înmuiat,
piper măcinat,
boia de ardei,
coriandru după gust
Modul de preparare:

Cu o zi înainte de prepararea fripturii se va proceda cu pregătirea saramurii şi marinarea fazanului.

Pregătirea saramurii

Pentru prepararea saramurii se pune mai întâi apă cu sare la fiert. Când începe să dea primele clocote se adaugă frunzele de dafin, boabele ienupăr zdrobite şi mierea (sau zahărul). Se lasă să clocotească un minut, după care saramura se ia de pe foc, se acoperă şi se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.

Fazanul se scufundă apoi în saramură, se acoperă cu o farfurie şi pune la frigider sau în cămara rece timp de 4 ore dacă e de crescătorie sau până la 8 ore dacă e sălbatic şi bătrân. Cu cât stă mai mult în saramură cu atât fazanul va trage mai multă sare şi va deveni mai sărat.

Fazanul se acoperă cu o farfurie şi pune la frigider timp de 4 ore 
Dacă doriţi cu adevărat o piele crocantă, scoateţi fazanul din saramură şi lăsaţi-l neacoperit în cămara rece sau în frigider timp de 8-10 ore. Pielea se va usca, însă nu şi carnea. Se poate trece peste pas, este opţional.

Cu o oră sau cel puţin 30 minute înainte de preparare, se scoate fazanul din frigider şi se lasă să stea la temperatura camerei.

Dacă vasul roman se foloseşte pentru prima dată, acesta se va pune în apă pentru câteva ore, sau cu o seară înainte. Dacă a mai fost folosit, este suficient ca înainte de a fi pus în cuptor, să fie ţinut în apă timp de 20-30 minute.

Prepararea umpluturii:

Ciupercile, ardeiul şi ceapa verde se spală bine, apoi se taie mărunt. Se iau 5-6 castane decojite şi se mărunţesc.

Ficatul se taie în bucăţele mai mici şi se pun într-o tigaie cu 2 linguri de ulei. După ce se rumenesc pe o parte, ficăţeii se întorc pe cealaltă parte.

Se adaugă ciupercile, ardeiul, ceapă şi castanele mărunţite, şi se continuă prepararea, pentru câteva minute.

Umplutura iese bună şi dacă amestecaţi ciupercile crude cu ceapa, ardeiul şi castanele.

Se pune apoi pesmetul, frunzele de pătrunjel mărunţite şi se presară sare şi piper după gust. Se amestecă bine până când toate ingredientele se încorporează.

În vasul roman se face un pat de legume din ceapa tăiată julien, morcovul tăiat rondele, ardeiul şi ţelina tăiate în cubuleţe.

Fazanul se umple cu compoziţia preparată mai sus, iar se pune un măr, după care deschiderea se închide cu scobitori ascuţite (sau se poate coase cu aţa alimentară).

Umplutura ajută pasărea să se coacă uniform. Dacă doriţi ceva mai puţin sofisticat, puteţi umple folosind doar o bucată de ceapă sau măr şi câteva ierburi proaspete şi lămâie.

Fazanul se umple cu compoziţia preparată, după care se închide folosind scobitori ascuţite
Pentru a preveni deformarea pasării în timpul gătirii cât şi pentru a evita rumenirea excesivă a extremităţilor de la picioare şi aripi, se aşază mai întâi pielea gâtului sub pasăre, apoi aripile se leagă cu aţă cât mai aproape de corpul păsării. Picioarele se leagă de asemenea cu aţă.

Pe lângă fazan, de jur împrejur se adaugă castanele şi buchetele de varză de Bruxelles
Fazanul se unge cu ulei sau cu unt la temperatura camerei şi se presară cu boia de ardei, piper şi puţin coriandru.

Fazanul se aşează în vasul roman pe mijloc. Pe lângă fazan, de jur împrejur se adaugă castanele, un măr tăiat în şase şi buchetele de varză de Bruxelles. Se adaugă o cană de apă fierbinte.

Se acoperă vasul roman şi se pune în cuptorul rece, pentru a evita un şoc termic ce ar putea duce la crăparea vasului.

Se acoperă vasul roman şi se pune în cuptorul rece
Se încălzeşte cuptorul la temperatura de cel puţin cel puţin 200 C, dar se poate ajunge până la 250 C. După ce s-a ajuns la temperatura ridicată, se lasă 15 minute, după care se reduce temperatura la 180 C.

Se deschide cuptorul pentru a ajuta la scăderea temperaturii, şi se scoate cu grijă capacul. Se continuă apoi coacerea timp de 30-45 minute. Este gata, când sucul lăsat de pasăre prin înţepare este clar.

Vasul se scoate din cuptor şi se lasă deoparte cam 10-15 minute pentru a lăsa friptura să se tempereze şi a permite sucului din carne să se redistribuie prin corpul fazanului. În principiu prepararea fripturii la cuptor durează cam două ore până este gata.

Vă dorim poftă bună!

http://epochtimes-romania.com/
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 20 Septembrie 2020, ora: 08:13

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 20 Septembrie 2020, ora: 08:10

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce/ sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)