Timpul Local

„Referendumul ar putea scinda societatea”

„Unele partidele politice speculează tema introducerii religiei în şcoli pentru a câştiga dividende politice”, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Sergiu Ostaf, director al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului CreDO. Alături de el, un grup de 17 ONG-uri din RM, dar şi cetăţeni de rând, care au constituit Grupul de iniţiativă pentru promovarea statului secular, şi-au exprimat indignarea faţă de intenţia Mitropoliei Moldovei de a organiza un referendum privind introducerea cursului „Bazele Ortodoxiei” ca obiect de studiu obligatoriu în şcoală. „Constituţia prevede două lucruri: separarea religiei de stat şi libertate de a alege apartenenţa religioasă. Iniţiativa de a organiza un referendum nu convine acestor două principii. Astfel, din start, iniţiativa e neconstituţională”, a declarat Sergiu Ostaf. „Credem că iniţiativa de organizare a referendumului ar putea scinda societatea, chiar dacă nu se va ajunge la introducerea acestui curs ca obiect de studiu în învăţământ. De asemenea, considerăm că acest pas ar afecta grav libertăţile individuale ale cetăţenilor”, a declarat Arcadie Barbăroşie, unul dintre membrii grupului. El a sugerat că este mai binevenită crearea şcolilor duminicale pe lângă biserici, care ar putea fi frecventate de copii în zilele de odihnă. De asemenea, membrii grupului consideră că atragerea comunităţii spre Biserica Ortodoxă ar trebui făcută prin mai multe activităţi caritabile, mai multă grijă pentru enoriaşi, pentru cei săraci şi copii orfani, nu prin obligativitatea unor studii.

„Îmi doresc o şcoală duminicală unde copiii mei să poată comunica cu Dumnezeu pe înţelesul lor. Introducerea cursului de religie va diviza copiii după apartenenţa la una sau altă confesiune religioasă. Părinţii trebuie să decidă religia copilului lor, iar impozitele achitate de ei trebuie să meargă la soluţionarea problemelor stringente, nu la surparea relaţiilor”, a spus Antoniţa Fonari, una dintre semnatarele Declaraţiei. Şi o altă semnatară, Galina Precup, consideră că, odată cu introducerea obiectului ce va favoriza ortodoxia, va începe o divizare a colectivelor şi o luptă între copii, deoarece în fiecare sat sunt reprezentanţi a cel puţin trei confesiuni”. Entuziaştii acestei iniţiative ar putea culege rezultate neaşteptate, inverse celor scontate. Vreau ca biserica să ne unească, dar nu să ne disperseze”, a mai spus Galina Precup.

Arcadie Barbăroşie susţine că „există o confuzie majoră şi în ceea ce se discută”. Potrivit lui, iniţial, Mitropolia Moldovei a solicitat ca obiectul „Bazele Ortodoxiei” să fie obligatoriu. Apoi a vorbit despre un curs opţional. „Însă în R. Moldova opţional nu înseamnă că vine la ore cine vrea, ci doar că acest obiect intră în lista celor opţionale, aprobate printr-un ordin de către ministrul Educaţiei. Şi, până la urmă, copiii vor fi obligaţi să meargă la acest curs. Nici ministerul nu are o idee clară despre ce se vrea. Ba se spune că acest obiect se va numi „Bazele Ortodoxiei”, ba „Istoria religiei”, ba „Religia” – şi sunt lucruri diferite…”, susţine expertul, care e convins că statul nu poate admite protejarea unei religii în mod special, ingerinţele în treburile interne ale cultelor sau finanţarea activităţilor religioase din banii publici.

La rândul său, Pavel Borşevschi, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru” din capitală, susţine că, indiferent care din aceste trei denumiri va fi aleasă, se vor studia aceleaşi lucruri. „Nu este altceva decât ştiinţa prin care copiii să-l cunoască pe Dumnezeu”. Clericul consideră că pentru introducerea obiectului religia în şcoli nu este nevoie de a fi organizat un referendum, căci acesta a fost eliminat fără vreun referendum. Iar referindu-se la faptul că unele partide ar putea specula acest subiect, Pavel Borşevschi ne-a spus că „problema introducerii religiei în şcoală nu poate fi ideea unui partid politic, a unui om sau a unui sistem. Poporul acesta este ortodox. Iar cei care îndrăznesc să vorbească contra religiei sunt, de fapt, contra acestui popor băştinaş. Noi nu vrem pe nimeni să obligăm să studieze „religia”, căci va fi obiect opţional”.

Secularismul promovat de Grupul de Iniţiativă nu înseamnă ateism, ci presupune obligativitatea de separare a bisericii de stat. Declaraţia Grupului de Iniţiativă pentru Promovarea Statului Secular, semnată de mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, a fost remisă Parlamentului RM, Guvernului, Mitropoliei Moldovei, Mitropoliei Basarabiei, partidelor politice, organizaţiilor internaţionale acreditate la Chişinău.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *