Astăzi 18 Ianuarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 11:48
Abonamente

Editorial 7 Octombrie 2017, ora 05:13    Din editia print

Marime Font

REFERENDUMUL SOCIALIST ANTI-CHRTOACĂ: 1 mln 800 de mii de pâini pentru mofturile lui Dodon

Duminică, în trei orașe ale țării: Cahul, Bălți și Anenii Noi, socialiștii au organizat acțiuni de protest, exprimându-și susținerea pentru Igor Dodon și venind cu inițiativa de a organiza un referendum pentru ca RM să revină la forma prezidențială de guvernământ.  

Faptul că președintele a decis să-și trimită echipa doar în trei localităţi, unde PSRM se bucură de susţinere, a fost interpretat în mod diferit. Unii consideră că Dodon a hotărât să nu protesteze în Capitală din frică de a nu se face de ruşine cu un număr prea neînsemnat de susţinători, mai ales în preajma referendumului anti-Chirtoacă. Iar gurile rele presupun că astfel el pregăteşte o lovitură de stat şi mizează în această privință pe cetăţenii din toate raioanele ţării, conduse de către adepţii săi.

Scriam săptămâna trecută şi rămân la aceeaşi părere, că Igor Dodon va fugi de Chișinău ca de duhul necurat până la referendumul din 19 noiembrie, care, după cum visează el, îl va face stăpân pe principalul oraş al statului. Capul socialiștilor a investit prea multe speranțe în acest scop, pentru ca acum să piardă rezultatul din mâini. A pierdut şi bani pentru a lupta în ultimele campanii electorale locale atât el, cât şi Zinaida Greceanâi, împotriva lui Dorin Chirtoacă, însă n-au fost capabili să-l învingă. Acum, însă, când se bucură şi de ajutorul altor camarazi de luptă, dintre care un rol crucial îl are CNA, pentru Dodon ar însemna un dezastru să piardă lupta. Iar CNA, după cum ştie toată lumea, nu că aş zice-o eu, apără exclusiv interesele Partidului Democrat, adică al Puterii.

CNA, un aliat al PSRM în lupta contra lui Chirtoacă

Cu adevărat, miracole deosebite au săvârșit cei de la Anticorupţie pentru a-l elimina pe Dorin Chirtoacă de la cârma Primăriei. Eu au lucrat ca într-o poveste. Mai întâi l-au arestat pe viceprimarul Nistor Grozavu, liberal convins, susţinător al lui Chirtoacă. Peste puţin, l-au reţinut şi pe Dorin, care este ținut închis în casă până astăzi. După aceasta, pe neprins de veste, Grozavu a fost eliberat și a devenit primar general interimar. Spre stupefacția tuturor, în prezent, el conlucrează fructuos cu majoritatea socialistă din Consiliul Municipal Chișinău, în timp ce consilierii liberali tac chitic. De ce oare? Răspunsul vine de la sine. Liberalii tac, deoarece se tem să nu urmeze calea lui Dorin Chirtoacă. În același timp, dacă Grozavu a fost iertat de procurori, contra lui Chirtoacă sunt intentate noi dosare. Chiar aș vrea să greșesc, când tind să cred că primarul este pur și simplu supus unui șir de intimidări, pentru a ceda. Sau, mai curând, pentru a-și da demisia până la referendum.


Faptul că CNA face capriciile PSRM, în lupta pentru Chișinău, ne este demonstrat și prin reținerea fostului consilier municipal socialist Oleg Onișcenco. Puțin probabil că acesta ar fi ajuns la răcoare, dacă ar fi rămas în fracțiunea PSRM, dar după ce a intrat în conflict cu echipa lui Dodon și a decis să fie consilier independent, el devenise pur și simplu incomod. Or, problema s-a rezolvat pe alte căi. În cele din urmă, zilele trecute, Onișcenco și-a dat demisia din pușcărie. Acum, când socialiștii vor avea iarăși cu un consilier mai mult, se pare că Oleg Onișcenco va vedea libertatea, la fel ca și Grozavu.

Ultima luptă contra liberalilor

Nu zic că cei încătușați de mascații de la CNA ar fi cheie de biserică. Puterea ne corupe pe toți, în orice stat am trăi, cu atât mai trist în R. Moldova. Însă nu putem trece peste un alt fapt, pe care îl voi repeta ori de câte ori voi avea ocazia, cu riscul de a-mi plictisi cititorii, că socialiștii se bucură de imunitate absolută în fața instituțiilor de drept (!). De unde putem conchide că așa ar fi fost înțelegerea lor cu patronii acestor instituții. Altă explicație, din păcate, chiar nu există, pentru că, și iarăși mă repet, presa a scris în repetate rânduri despre o mulțime de încălcări de lege, comise de către membrii sau susținătorii PSRM. Chiar în urma unei investigații a subsemnatului, a fost intentat un dosar penal pe numele unei actuale consiliere municipale din același partid, care a fost clasat, cât ai zice pește, după ce femeia s-a atașat de Igor Dodon. Respectiva stare de lucruri ne demonstrează că asistăm la ultima luptă a tandemului PD-PSRM contra liberalilor. Ulterior, odată cu eliminarea lui Dorin Chirtoacă din fruntea Primăriei, cele două partide îşi vor împărţi cireaşa de pe tort, în cazul în care și această confruntare nu va avea în ultimă instanță decât un singur și democrat câștigător…

Dacă totuși se va ajunge la împărţirea puterii în Chișinău, vor urma reglările de conturi, conform tradiţiei moldovenești înrădăcinată în RM după 2009. În fine, va câştiga cel care va fi mai pregătit.

Niciun om care se respectă nu le-ar pune socialiștilor Chişinăul pe tavă

Pe noi n-ar trebui să ne intereseze boarfele lor, ci durerea noastră. De aceea singura obligaţiune a oamenilor de rând, care cred că luptă pentru dreptate, este să le pună piedici groparilor lui Dorin Chirtoacă. Cu atât mai mult, cu cât acum trăim o excepţie, în care chiar putem să le stricăm jocul. Pentru aceasta nu ni se cere mai mult decât să uităm de referendum pe data de 19 noiembrie, căci plebiscitul nu este evenimentul nostru, ci mascarada deplorabilă a lui Dodon. Într-o atare situație, niciun om care se respectă nu şi-ar permite să le pună socialiștilor Chişinăul pe tavă.

Ca să gândim corect, n-ar strica să ne amintim unele lucruri relativ recente. Cine a insistat ca şeful statului să fie ales de popor? Nu tot noi, la protestele lui Năstase şi ale Maiei Sandu? Da, nu e culpa lui Dodon că a ajuns preşedinte, ci sunt păcatele noastre. Și acum cu ce ocazie i-am ceda şi Capitala? Pentru a ne blestema pe noi înșine atunci când va fi mult prea târziu să mai cântăm vreo melodie? Nu-i Chirtoacă sfânt, nici înger, el e om, dar este un om de-al nostru, pe când Dodon ne este străin. Umilindu-se în fața celor care ne-au ocupat ţara, care ne-au organizat foametea şi ne-au ucis neamul, Dodon s-a transformat într-un vânzător de neam, într-o nulitate politică.

Nouă milioane pierdute în van

Zilele trecute, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului anti-Chirtoacă. Astfel, din haznaua publică se vor cheltui pentru mofturile lui Dodon șapte mii de pensii sau, mai explicit vorbind, nouă milioane de lei, exact cât costă un milion opt sute de mii de pâini sau două sute cincizeci mii de călătorii cu taxiul prin Chișinău. Indiferent de rezultatul plebiscitului, acești bani vor fi risipiți în van.

Dacă Chirtoacă va fi demis, vă asigur că îl vom visa cu mai mult dor decât ne gândim astăzi la președintele Nicolae Timofti. Dacă rezultatul referendumului va fi în favoarea primarului, nu-i exclus că se vor întâmpla multe șmecherii pentru a ni se demonstra contrariul. Prin urmare, unica soluție a noastră este să nu ieșim la vot. Doar boicotând acest plebiscit, am putea salva ultima oază a libertății din R. Moldova.

E adevărat că, în cazul în care referendumul socialist va eșua, Dorin Chirtoacă va fi cel mai probabil arestat. Nu la domiciliu, ci în pușcărie, ba chiar în condiții mizerabile, pentru a fi distrus psihologic și a-și da benevol demisia. Dar tot noi putem să-l scoatem la libertate, dacă vrem. Pentru că încă bate inima în noi și suntem vii. Sau, dacă dovezile procurorilor îi vor demonstra cu certitudine vina, am putea să cerem la unison, de la vlădică până la opincă, să fie băgați la zdup absolut toți cei care au încălcat legea, nu doar cei de care vrea regimul să se izbăvească.
În încheiere, mi-a venit așa un gând. Că, dacă Vlad Filat nu l-ar fi supărat pe Vlad Plahotniuc, ex-premierul nu ar fi văzut pușcăria nici în cel mai negru vis. Na, ce să-i faci? Așa e țara noastră și nu avem încotro decât să ne asumăm consecințele acțiunilor celor pe care tot noi i-am ales, cu mintea moldoveanului cea de pe urmă...  

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:34

Primarul interimar al municipiului Orhei, Diana Memeț, a inspectat noile unități de transport public din oraș, procurate de administrația locală la sfârșitul anului trecut. Toate microbuzele sunt pe rute și circulă conform graficului stabilit, iar oamenii s-au declarat extrem de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:12

 Rusia a pus la cale o nouă diversiune antiromânească cu bătaie lungă: „marcarea” aniversării a 660-a de la formarea Țării Moldovei. În acest scop, liderul de la Condrița a convocat la președinție un grup de personaje obscure cu viziuni staliniste și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)