Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:26
Abonamente

Editorial 7 Octombrie 2017, ora 05:13    Din editia print

Marime Font

REFERENDUMUL SOCIALIST ANTI-CHRTOACĂ: 1 mln 800 de mii de pâini pentru mofturile lui Dodon

Duminică, în trei orașe ale țării: Cahul, Bălți și Anenii Noi, socialiștii au organizat acțiuni de protest, exprimându-și susținerea pentru Igor Dodon și venind cu inițiativa de a organiza un referendum pentru ca RM să revină la forma prezidențială de guvernământ.  

Faptul că președintele a decis să-și trimită echipa doar în trei localităţi, unde PSRM se bucură de susţinere, a fost interpretat în mod diferit. Unii consideră că Dodon a hotărât să nu protesteze în Capitală din frică de a nu se face de ruşine cu un număr prea neînsemnat de susţinători, mai ales în preajma referendumului anti-Chirtoacă. Iar gurile rele presupun că astfel el pregăteşte o lovitură de stat şi mizează în această privință pe cetăţenii din toate raioanele ţării, conduse de către adepţii săi.

Scriam săptămâna trecută şi rămân la aceeaşi părere, că Igor Dodon va fugi de Chișinău ca de duhul necurat până la referendumul din 19 noiembrie, care, după cum visează el, îl va face stăpân pe principalul oraş al statului. Capul socialiștilor a investit prea multe speranțe în acest scop, pentru ca acum să piardă rezultatul din mâini. A pierdut şi bani pentru a lupta în ultimele campanii electorale locale atât el, cât şi Zinaida Greceanâi, împotriva lui Dorin Chirtoacă, însă n-au fost capabili să-l învingă. Acum, însă, când se bucură şi de ajutorul altor camarazi de luptă, dintre care un rol crucial îl are CNA, pentru Dodon ar însemna un dezastru să piardă lupta. Iar CNA, după cum ştie toată lumea, nu că aş zice-o eu, apără exclusiv interesele Partidului Democrat, adică al Puterii.

CNA, un aliat al PSRM în lupta contra lui Chirtoacă

Cu adevărat, miracole deosebite au săvârșit cei de la Anticorupţie pentru a-l elimina pe Dorin Chirtoacă de la cârma Primăriei. Eu au lucrat ca într-o poveste. Mai întâi l-au arestat pe viceprimarul Nistor Grozavu, liberal convins, susţinător al lui Chirtoacă. Peste puţin, l-au reţinut şi pe Dorin, care este ținut închis în casă până astăzi. După aceasta, pe neprins de veste, Grozavu a fost eliberat și a devenit primar general interimar. Spre stupefacția tuturor, în prezent, el conlucrează fructuos cu majoritatea socialistă din Consiliul Municipal Chișinău, în timp ce consilierii liberali tac chitic. De ce oare? Răspunsul vine de la sine. Liberalii tac, deoarece se tem să nu urmeze calea lui Dorin Chirtoacă. În același timp, dacă Grozavu a fost iertat de procurori, contra lui Chirtoacă sunt intentate noi dosare. Chiar aș vrea să greșesc, când tind să cred că primarul este pur și simplu supus unui șir de intimidări, pentru a ceda. Sau, mai curând, pentru a-și da demisia până la referendum.


Faptul că CNA face capriciile PSRM, în lupta pentru Chișinău, ne este demonstrat și prin reținerea fostului consilier municipal socialist Oleg Onișcenco. Puțin probabil că acesta ar fi ajuns la răcoare, dacă ar fi rămas în fracțiunea PSRM, dar după ce a intrat în conflict cu echipa lui Dodon și a decis să fie consilier independent, el devenise pur și simplu incomod. Or, problema s-a rezolvat pe alte căi. În cele din urmă, zilele trecute, Onișcenco și-a dat demisia din pușcărie. Acum, când socialiștii vor avea iarăși cu un consilier mai mult, se pare că Oleg Onișcenco va vedea libertatea, la fel ca și Grozavu.

Ultima luptă contra liberalilor

Nu zic că cei încătușați de mascații de la CNA ar fi cheie de biserică. Puterea ne corupe pe toți, în orice stat am trăi, cu atât mai trist în R. Moldova. Însă nu putem trece peste un alt fapt, pe care îl voi repeta ori de câte ori voi avea ocazia, cu riscul de a-mi plictisi cititorii, că socialiștii se bucură de imunitate absolută în fața instituțiilor de drept (!). De unde putem conchide că așa ar fi fost înțelegerea lor cu patronii acestor instituții. Altă explicație, din păcate, chiar nu există, pentru că, și iarăși mă repet, presa a scris în repetate rânduri despre o mulțime de încălcări de lege, comise de către membrii sau susținătorii PSRM. Chiar în urma unei investigații a subsemnatului, a fost intentat un dosar penal pe numele unei actuale consiliere municipale din același partid, care a fost clasat, cât ai zice pește, după ce femeia s-a atașat de Igor Dodon. Respectiva stare de lucruri ne demonstrează că asistăm la ultima luptă a tandemului PD-PSRM contra liberalilor. Ulterior, odată cu eliminarea lui Dorin Chirtoacă din fruntea Primăriei, cele două partide îşi vor împărţi cireaşa de pe tort, în cazul în care și această confruntare nu va avea în ultimă instanță decât un singur și democrat câștigător…

Dacă totuși se va ajunge la împărţirea puterii în Chișinău, vor urma reglările de conturi, conform tradiţiei moldovenești înrădăcinată în RM după 2009. În fine, va câştiga cel care va fi mai pregătit.

Niciun om care se respectă nu le-ar pune socialiștilor Chişinăul pe tavă

Pe noi n-ar trebui să ne intereseze boarfele lor, ci durerea noastră. De aceea singura obligaţiune a oamenilor de rând, care cred că luptă pentru dreptate, este să le pună piedici groparilor lui Dorin Chirtoacă. Cu atât mai mult, cu cât acum trăim o excepţie, în care chiar putem să le stricăm jocul. Pentru aceasta nu ni se cere mai mult decât să uităm de referendum pe data de 19 noiembrie, căci plebiscitul nu este evenimentul nostru, ci mascarada deplorabilă a lui Dodon. Într-o atare situație, niciun om care se respectă nu şi-ar permite să le pună socialiștilor Chişinăul pe tavă.

Ca să gândim corect, n-ar strica să ne amintim unele lucruri relativ recente. Cine a insistat ca şeful statului să fie ales de popor? Nu tot noi, la protestele lui Năstase şi ale Maiei Sandu? Da, nu e culpa lui Dodon că a ajuns preşedinte, ci sunt păcatele noastre. Și acum cu ce ocazie i-am ceda şi Capitala? Pentru a ne blestema pe noi înșine atunci când va fi mult prea târziu să mai cântăm vreo melodie? Nu-i Chirtoacă sfânt, nici înger, el e om, dar este un om de-al nostru, pe când Dodon ne este străin. Umilindu-se în fața celor care ne-au ocupat ţara, care ne-au organizat foametea şi ne-au ucis neamul, Dodon s-a transformat într-un vânzător de neam, într-o nulitate politică.

Nouă milioane pierdute în van

Zilele trecute, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului anti-Chirtoacă. Astfel, din haznaua publică se vor cheltui pentru mofturile lui Dodon șapte mii de pensii sau, mai explicit vorbind, nouă milioane de lei, exact cât costă un milion opt sute de mii de pâini sau două sute cincizeci mii de călătorii cu taxiul prin Chișinău. Indiferent de rezultatul plebiscitului, acești bani vor fi risipiți în van.

Dacă Chirtoacă va fi demis, vă asigur că îl vom visa cu mai mult dor decât ne gândim astăzi la președintele Nicolae Timofti. Dacă rezultatul referendumului va fi în favoarea primarului, nu-i exclus că se vor întâmpla multe șmecherii pentru a ni se demonstra contrariul. Prin urmare, unica soluție a noastră este să nu ieșim la vot. Doar boicotând acest plebiscit, am putea salva ultima oază a libertății din R. Moldova.

E adevărat că, în cazul în care referendumul socialist va eșua, Dorin Chirtoacă va fi cel mai probabil arestat. Nu la domiciliu, ci în pușcărie, ba chiar în condiții mizerabile, pentru a fi distrus psihologic și a-și da benevol demisia. Dar tot noi putem să-l scoatem la libertate, dacă vrem. Pentru că încă bate inima în noi și suntem vii. Sau, dacă dovezile procurorilor îi vor demonstra cu certitudine vina, am putea să cerem la unison, de la vlădică până la opincă, să fie băgați la zdup absolut toți cei care au încălcat legea, nu doar cei de care vrea regimul să se izbăvească.
În încheiere, mi-a venit așa un gând. Că, dacă Vlad Filat nu l-ar fi supărat pe Vlad Plahotniuc, ex-premierul nu ar fi văzut pușcăria nici în cel mai negru vis. Na, ce să-i faci? Așa e țara noastră și nu avem încotro decât să ne asumăm consecințele acțiunilor celor pe care tot noi i-am ales, cu mintea moldoveanului cea de pe urmă...  

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 09:26

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

ULTIMA ORĂ // SIS anunță că „a destructurat o grupare paramilitară”

Serviciul de Informaţii şi Securitate de comun cu Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal au realizat o operaţiune complexă în cadrul căreia a fost destructurată activitatea unei formaţiuni paramilitare ilegale, care acţiona sub paravanul aşa-numitor jocuri de tip...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:40

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 08:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2018, ora: 08:06

Organizațiile maghiare de extrema dreapta desfășoară contra cost campanii agresive împotriva NATO și UE și alimentează conflictul interetnic din vestul Ucrainei, scrie astazi publicatia EUobserver.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:44

Prețul barilului de petrolul a scăzut puternic, marți, accentuând tendința de scădere abruptă, pe măsură ce oferta tot mai mare pare pregătită să depășească cererea anul viitor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:24

Un preot care s-a urcat la volan beat a provocat o nenorocire marţi seară, în Suceava. Ameţit bine de aburii alcoolului, George Ionuţ Apetrei a scăpat maşina de sub control şi a intrat în plin două femei care mergeau pe margine unui drum din Mitocu Dragomirnei. După impactul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:23

Cel de-al optulea și ultimul sezon al serialului Game of Thrones (n.r. Urzeala Tronurilor) va fi lansat în luna aprilie, 2019, au anunțat producătorii. Reprezentanții HBO au confirmat că serialul se va întoarce în prima jumătate a anului 2019, însă nu au dezvăluit...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:14

 Horoscopul din 14 noiembrie favorizează planul profesional al zodiilor. Astrele sunt binefăcătoare cu nativii zodiacului. Horoscopul zilnic din 14 noiembrie anunță succese profesionale și bani pentru o zodie! Viața i se schimbă radical!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Ana Marchitan

reportaj Preotul care muncește în construcții peste hotare

Preotul care muncește în construcții peste hotare Din editia print

Parohul bisericii din s. Teleșeuca, r-nul Dondușeni, a plecat în concediu în Franța pentru a-și cumpăra lemne de foc și a-și putea întreține familia

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 07:00

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Vremea continuă să se răcească, iar mâine am putea avea parte şi de primii fulgi. Noaptea izolat, iar ziua pe arii extinse vor cădea precipitații slabe sub formă de ploaie, la nord sub formă de lapoviță. Vântul va sufla din Sud-Est slab la moderat.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:45

Un nivel ridicat al tensiunii arteriale impune necesitatea adoptării unei diete sărace în sodiu şi grăsimi. Aşadar, iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le excluzi din regimul tău alimentar dacă ai tensiunea mărită.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 14 Noiembrie 2018, ora: 00:03

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a recomandat miercuri statelor din UE să fixeze dozele zilnice maximale în privinţa consumului de cafea, dincolo de care această băutură devine nocivă pentru sănătate, informează site-ul francetvinfo.fr, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 23:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:04

Vor ca în Parlament să fie cu 40 de deputați mai puțin. Democrații au anunțat astăzi ca în ziua alegerilor parlamentare ar putea avea loc și un referendum. Alegătorii vor fi întrebați dacă vor ca în Legislativ să fie 61 de deputați, în loc de 101 cum sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 20:44

Mai multe instituții media din Moldova au promovat un fals despre introducerea vizelor, fapt care a obligat treprezentanții Parlamentului European să reacționeze și să dezmintă acest fals.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)