Astăzi 23 Aprilie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:39
Abonamente

Editorial 7 Octombrie 2017, ora 05:13    Din editia print

Marime Font

REFERENDUMUL SOCIALIST ANTI-CHRTOACĂ: 1 mln 800 de mii de pâini pentru mofturile lui Dodon

Duminică, în trei orașe ale țării: Cahul, Bălți și Anenii Noi, socialiștii au organizat acțiuni de protest, exprimându-și susținerea pentru Igor Dodon și venind cu inițiativa de a organiza un referendum pentru ca RM să revină la forma prezidențială de guvernământ.  

Faptul că președintele a decis să-și trimită echipa doar în trei localităţi, unde PSRM se bucură de susţinere, a fost interpretat în mod diferit. Unii consideră că Dodon a hotărât să nu protesteze în Capitală din frică de a nu se face de ruşine cu un număr prea neînsemnat de susţinători, mai ales în preajma referendumului anti-Chirtoacă. Iar gurile rele presupun că astfel el pregăteşte o lovitură de stat şi mizează în această privință pe cetăţenii din toate raioanele ţării, conduse de către adepţii săi.

Scriam săptămâna trecută şi rămân la aceeaşi părere, că Igor Dodon va fugi de Chișinău ca de duhul necurat până la referendumul din 19 noiembrie, care, după cum visează el, îl va face stăpân pe principalul oraş al statului. Capul socialiștilor a investit prea multe speranțe în acest scop, pentru ca acum să piardă rezultatul din mâini. A pierdut şi bani pentru a lupta în ultimele campanii electorale locale atât el, cât şi Zinaida Greceanâi, împotriva lui Dorin Chirtoacă, însă n-au fost capabili să-l învingă. Acum, însă, când se bucură şi de ajutorul altor camarazi de luptă, dintre care un rol crucial îl are CNA, pentru Dodon ar însemna un dezastru să piardă lupta. Iar CNA, după cum ştie toată lumea, nu că aş zice-o eu, apără exclusiv interesele Partidului Democrat, adică al Puterii.

CNA, un aliat al PSRM în lupta contra lui Chirtoacă

Cu adevărat, miracole deosebite au săvârșit cei de la Anticorupţie pentru a-l elimina pe Dorin Chirtoacă de la cârma Primăriei. Eu au lucrat ca într-o poveste. Mai întâi l-au arestat pe viceprimarul Nistor Grozavu, liberal convins, susţinător al lui Chirtoacă. Peste puţin, l-au reţinut şi pe Dorin, care este ținut închis în casă până astăzi. După aceasta, pe neprins de veste, Grozavu a fost eliberat și a devenit primar general interimar. Spre stupefacția tuturor, în prezent, el conlucrează fructuos cu majoritatea socialistă din Consiliul Municipal Chișinău, în timp ce consilierii liberali tac chitic. De ce oare? Răspunsul vine de la sine. Liberalii tac, deoarece se tem să nu urmeze calea lui Dorin Chirtoacă. În același timp, dacă Grozavu a fost iertat de procurori, contra lui Chirtoacă sunt intentate noi dosare. Chiar aș vrea să greșesc, când tind să cred că primarul este pur și simplu supus unui șir de intimidări, pentru a ceda. Sau, mai curând, pentru a-și da demisia până la referendum.


Faptul că CNA face capriciile PSRM, în lupta pentru Chișinău, ne este demonstrat și prin reținerea fostului consilier municipal socialist Oleg Onișcenco. Puțin probabil că acesta ar fi ajuns la răcoare, dacă ar fi rămas în fracțiunea PSRM, dar după ce a intrat în conflict cu echipa lui Dodon și a decis să fie consilier independent, el devenise pur și simplu incomod. Or, problema s-a rezolvat pe alte căi. În cele din urmă, zilele trecute, Onișcenco și-a dat demisia din pușcărie. Acum, când socialiștii vor avea iarăși cu un consilier mai mult, se pare că Oleg Onișcenco va vedea libertatea, la fel ca și Grozavu.

Ultima luptă contra liberalilor

Nu zic că cei încătușați de mascații de la CNA ar fi cheie de biserică. Puterea ne corupe pe toți, în orice stat am trăi, cu atât mai trist în R. Moldova. Însă nu putem trece peste un alt fapt, pe care îl voi repeta ori de câte ori voi avea ocazia, cu riscul de a-mi plictisi cititorii, că socialiștii se bucură de imunitate absolută în fața instituțiilor de drept (!). De unde putem conchide că așa ar fi fost înțelegerea lor cu patronii acestor instituții. Altă explicație, din păcate, chiar nu există, pentru că, și iarăși mă repet, presa a scris în repetate rânduri despre o mulțime de încălcări de lege, comise de către membrii sau susținătorii PSRM. Chiar în urma unei investigații a subsemnatului, a fost intentat un dosar penal pe numele unei actuale consiliere municipale din același partid, care a fost clasat, cât ai zice pește, după ce femeia s-a atașat de Igor Dodon. Respectiva stare de lucruri ne demonstrează că asistăm la ultima luptă a tandemului PD-PSRM contra liberalilor. Ulterior, odată cu eliminarea lui Dorin Chirtoacă din fruntea Primăriei, cele două partide îşi vor împărţi cireaşa de pe tort, în cazul în care și această confruntare nu va avea în ultimă instanță decât un singur și democrat câștigător…

Dacă totuși se va ajunge la împărţirea puterii în Chișinău, vor urma reglările de conturi, conform tradiţiei moldovenești înrădăcinată în RM după 2009. În fine, va câştiga cel care va fi mai pregătit.

Niciun om care se respectă nu le-ar pune socialiștilor Chişinăul pe tavă

Pe noi n-ar trebui să ne intereseze boarfele lor, ci durerea noastră. De aceea singura obligaţiune a oamenilor de rând, care cred că luptă pentru dreptate, este să le pună piedici groparilor lui Dorin Chirtoacă. Cu atât mai mult, cu cât acum trăim o excepţie, în care chiar putem să le stricăm jocul. Pentru aceasta nu ni se cere mai mult decât să uităm de referendum pe data de 19 noiembrie, căci plebiscitul nu este evenimentul nostru, ci mascarada deplorabilă a lui Dodon. Într-o atare situație, niciun om care se respectă nu şi-ar permite să le pună socialiștilor Chişinăul pe tavă.

Ca să gândim corect, n-ar strica să ne amintim unele lucruri relativ recente. Cine a insistat ca şeful statului să fie ales de popor? Nu tot noi, la protestele lui Năstase şi ale Maiei Sandu? Da, nu e culpa lui Dodon că a ajuns preşedinte, ci sunt păcatele noastre. Și acum cu ce ocazie i-am ceda şi Capitala? Pentru a ne blestema pe noi înșine atunci când va fi mult prea târziu să mai cântăm vreo melodie? Nu-i Chirtoacă sfânt, nici înger, el e om, dar este un om de-al nostru, pe când Dodon ne este străin. Umilindu-se în fața celor care ne-au ocupat ţara, care ne-au organizat foametea şi ne-au ucis neamul, Dodon s-a transformat într-un vânzător de neam, într-o nulitate politică.

Nouă milioane pierdute în van

Zilele trecute, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului anti-Chirtoacă. Astfel, din haznaua publică se vor cheltui pentru mofturile lui Dodon șapte mii de pensii sau, mai explicit vorbind, nouă milioane de lei, exact cât costă un milion opt sute de mii de pâini sau două sute cincizeci mii de călătorii cu taxiul prin Chișinău. Indiferent de rezultatul plebiscitului, acești bani vor fi risipiți în van.

Dacă Chirtoacă va fi demis, vă asigur că îl vom visa cu mai mult dor decât ne gândim astăzi la președintele Nicolae Timofti. Dacă rezultatul referendumului va fi în favoarea primarului, nu-i exclus că se vor întâmpla multe șmecherii pentru a ni se demonstra contrariul. Prin urmare, unica soluție a noastră este să nu ieșim la vot. Doar boicotând acest plebiscit, am putea salva ultima oază a libertății din R. Moldova.

E adevărat că, în cazul în care referendumul socialist va eșua, Dorin Chirtoacă va fi cel mai probabil arestat. Nu la domiciliu, ci în pușcărie, ba chiar în condiții mizerabile, pentru a fi distrus psihologic și a-și da benevol demisia. Dar tot noi putem să-l scoatem la libertate, dacă vrem. Pentru că încă bate inima în noi și suntem vii. Sau, dacă dovezile procurorilor îi vor demonstra cu certitudine vina, am putea să cerem la unison, de la vlădică până la opincă, să fie băgați la zdup absolut toți cei care au încălcat legea, nu doar cei de care vrea regimul să se izbăvească.
În încheiere, mi-a venit așa un gând. Că, dacă Vlad Filat nu l-ar fi supărat pe Vlad Plahotniuc, ex-premierul nu ar fi văzut pușcăria nici în cel mai negru vis. Na, ce să-i faci? Așa e țara noastră și nu avem încotro decât să ne asumăm consecințele acțiunilor celor pe care tot noi i-am ales, cu mintea moldoveanului cea de pe urmă...  

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 17:39

Lipsa unei majorități parlamentare sau declanșarea alegerilor anticipate nu vor fi un impedimet pentru organizarea alegerilor generale locale din vara acestui an. Potrivit vicepreședintelui PDM și fostul președinte al Parlamentului Andrian Candu, în lipsa unui Parlament funcțional,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 16:39

Deputata PPDA, Arina Spătaru este acuzată că ar fi colectat fonduri pentru o acțiune nobilă, însă banii i-ar fi pus în safeu refuzând să-i transmită beneficiarilor finali. Este vorba despre Târgul de Florii dedicat copiilor cu autism, eveniment pentru organizarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 16:12

Ajutorul de Paști, în valoare de 600 de lei, acordat mai multor categorii de persoane în ajunul sărbătorilor pascale va putea fi ridicat până la sfârşitul anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 15:47

Belarus a suspendat exporturile de produse petroliere ușoare, benzină și motorină către Ucraina, Polonia și țările baltice, din cauza calității proaste a petrolului rusesc, a anunțat marți principalul exportator al țării, scrie Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 14:23

Vor susținerea socialiștilor pentru propria agendă politică, dar fac totul ca să nu existe o coaliție dintre blocul ACUM și PSRM. Despre acest lucru scrie pe blogul său deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 14:02

Directorul general al Biroului de proiectare ”Yuzhnoye”, Alexander Degtiarev, a anunțat că Ucraina începe testarile sistemului de racheta tactica ”Grom-2”, destinata Forțelor Armate din Ucraina și Arabiei Saudite, a scris expertul militar-politic Alexander...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 13:53

PSRM constată cu regret că PAS și DA încă nu sunt disponibile să poarte negocieri serioase privind formarea unei coaliții de guvernare și învestirea unui Guvern funcțional. Constatarea se conține într-o declarație a Partidului Socialiștilor, publicată pe Facebook de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:00

„Dezoligarhizarea” instituțiilor de stat din R. Moldova, așa cum cere Blocul „ACUM”, nu poate fi făcută cu suportul unei formațiune proruse cum este Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). De această părere este comentatorul politic Petru Bogatu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:50

Cutremur de intensitate mică, marți dimineață, în Buzău. Seismul a avut o magnitudine de 3,5.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:37

Deputații blocului politic ACUM nu ar trebui să facă niciun fel de compromis cu Partidul Socialiștilor, deoarece, în acest fel, ar repeta soarta PPCD-ului lui Iurie Roșca. Declarația aparține jurnalistului Bogdan Rareș, candidat PNL pentru Parlamentu European, și se conine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:08

Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, descind în aceste momente la Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00

1597-„Văduvele vesele din Windsor", piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth I a Angliei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:43

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost anunțat în căutare de poliţia română.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:04

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Elena Mizulina, vicepreședinta comisiei Consiliului Federației pentru legislația constituțională și construcția statului, a luat apărarea inițiativelor care impun noi restricții și îngrădri ale libertăților propuse de parlamentarii ruși. Ea a condamnat numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:45

Şoferii care folosesc funcţia Autopilot pe Tesla sunt implicaţi în mai puţine accidente

Tesla vine cu statistici despre riscul de accidente la bordul maşinilor sale atunci când sistemul autonom preia controlul maşinilor, în raport cu riscul de accident pentru momentele în care acesta nu este activat. Momentan, sistemul automat câştigă, maşinile conduse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Curcanul, preferat de mulţi români în locul mielului de Paște

Curcanul nu e vedetă doar de Ziua Recunoştinţei, ci mai nou şi de Paşte. Şi pentru că românii i-au prins gustul, în magazine au apărut cârnaţi, tobă, pastramă şi chiar mici din carne de curcan. Preţurile sunt însă piperate, un kilogram de carne de curcan e cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Nu vă grăbiţi să spălaţi geamurile pentru marea curăţenie de Paşte! Un val de praf saharian va acoperi tot continentul, inclusiv România. Ploile care vor cădea vor lăsa în urma lor oraşe întregi "îmbrăcate" într-un praf roşiatic. Cei care...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Aprilie 2019, ora: 07:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

Horoscopul zilei de 23 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 23 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 23...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:03

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 03:14

Primele 10 cele mai mari piețe ale Europei au scăzut în luna martie și, mai mult decât atât, doar patru din primele 20 au avut creșteri în luna martie, restul aflându-se pe teritoriul negativ. România este una dintre țările cu creșteri, dar la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 00:43

Ţara în care nu se mai permite anonimatul pe internet, din 2020

Utilizatorii de internet din Austria vor fi obligaţi din 2020 să îşi folosească numele real pe internet. Guvernul republicii a elaborat un nou proiect de lege în acest sens, urmând a fi adoptat în toamna acestui an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Vladimir Putin nu-l va felicita pe Zelenski pentru alegerea în funcția de președinte al Ucrainei, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

60 din 85 de regiuni din Rusia au înregistrat un declin al populației

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)