Internațional

Reforma constituţională propusă în Italia de premierul Matteo Renzi i-a împărţit partidul în două. Partidul Democrat a fost aproape de scindare

Această reformă, concepută pentru a permite mai multă stabilitate politică între-o țară care a cunoscut 60 de guverne cu începere din 1946, trebuie să fie aprobată la 4 decembrie printr-un referendum legat de care Matteo Renzi își joacă viitorul politic.

Iar aceasta cu atât mai mult cu cât în PD are loc de mai multe luni o luptă între majoritate și minoritate, cea din urmă considerând că reforma și legea electorală care o însoțește sunt periculoase pentru democrație.

Reforma constituțională, votată după mai multe plimbări între cele două Camere ale parlamentului, este imposibil să fie corectată înainte de 4 decembrie.

În schimb, legea electorală, o lege ordinară adoptată de parlamentul italian, teoretic poate fi votată din nou înaintea acestui scrutin.

Pentru a convinge minoritatea din partidul său, Matteo Renzi a propus luni ca o comisie a PD, din care să facă parte cel puțin un membru al acestei minorități, să propună o altă lege electorală, dar numai după 4 decembrie.

Unul dintre liderii acestei aripi, Gianni Cuperlo, a avertizat însă că va vota "nu" la 4 decembrie dacă legea nu va fi amendată până atunci și că va demisiona din parlament.

Asemenea altor "revoltați", el s-a abținut să vorbească despre sciziune, dar amenințarea își face simțită prezența de multă vreme.

"Dacă vei câștiga (referendumul), vei merge pe un câmp de ruine", l-a avertizat Gianni Cuperlo pe Matteo Renzi, acuzându-l că a provocat această tensiune între majoritate și minoritatea mai la stânga din PD.

Alți responsabili ai minorității, printre care fostul secretar general al partidului Pier-Luigi Bersani sau fostul premier Massimo D’Alema, au făcut cunoscut deja că vor vota "nu" la 4 decembrie.

La rândul său, Matteo Renzi consideră că majoritatea din partid este în spatele său și că discuția din jurul referendumului nu este decât "alibi" folosit de minoritate pentru a-l răsturna de la putere.

Compromisul propus de premier a fost adoptat luni seară în unanimitate, minoritatea refuzând să participe la vot.

Sondajele în vederea referendumului sunt împărțite, cu un ușor avans pentru "nu". Toate partide de opoziție s-au pronunțat împotriva reformei inițiate de Matteo Renzi, motiv pentru care rezultatul consultării populare provoacă îngrijorare printre partenerii europeni ai Italiei. 

sursa: agerpes.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *