Astăzi 17 Noiembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2019
Abonamente

Editorial 25 Decembrie 2014, ora 08:01

Marime Font

Reforma, domnul popor și doamna conducere de vârf

Fragment din cartea „Ochiul lui Esop”, 2000 

De când doamna conducere e vârf l-a ridicat pe domnul popor pe masa de operații și hăcuiește în el fără anestezie, credința mea în reforme și în „tinerii reformatori” a început să se clatine. Ba mai mult chiar, mă apucă bănuiala că doamna, nu prea cultural vorbind, s-a suit călare pe domnul, iar acesta, cam bleg și credul din fire, stă lungit pe masa de operații și în loc să zbiere de necaz și de durere: ce faci, bă cucoană, de ce tai fără narcoză?, se uită tâmp cum ea învârte în stomacul lui gol coasa austerității. Văzând că domnul popor e așa precum e, măcelarii reformatori taie tot mai adânc: au slobozit leul din cușcă și acesta acum, ajuns de capul lui, mușcă din bietul cetățean de sar floacele de pe nivelul lui de trai. Majorează toate tarifele existente și inexistente, deconectează curentul electric, închide robinetele cu apă caldă și apă rece – într-un cuvânt, experimentul e în toi.

Credința mea în reforme s-a zdruncinat zdravăn din momentul în care am înțeles că ele sunt făcute numai pe contul domnului popor. Eu cred că primul lucru pe care trebuia să-l facă doamna conducere, când a pornit cu coasa austerității prin țară, ar fi fost să explice ce-i cu această coasă și pe cine o să-l atingă lama ei tăioasă. Ar fi fost normal ca vârful coasei să-i atingă pe toți, nu numai pe domnul popor. Dar, așa, iese nu știu cum, nu prea frumos: doamna conducere ne roagă să strângem cureaua, ea însă, pe a ei, n-o prea strânge, ci mai mult o sloboade și astfel s-a ajuns la situația când domnul popor nu mai are unde s-o strângă, iar doamna conducere nu mai are unde-i da drumul curelei. În general, aici s-a creat o situație foarte urâtă. Domnul popor s-a tras la față, s-a hăbăucit și are amețeli din cauza reformelor, iar doamna conducere plesnește de grăsime și amețește din pricina unui fel de constipație, căci papă tot ce-i pică, dar nu dă nimic afară. Ajunsă pe cel mai înalt scaun, tot mai des n-are scaun, cum ar zice medicii-greviști, și i se ridică reformismul la cap.


Cel mai mult mă miră faptul că domnul popor nu se revoltă, când doamna conducere de vârf îl freacă fără milă, zi de zi. (Folosesc verbul „a freca” cu sensul lui figurat, firesc, atestat de „Dicționarul universal al limbii române” a lui Lazăr Șăineanu – a fi prea exigent cu cineva”, dar nu cu sensul cu care-l folosesc unii intelectuali de la Chișinău). Așadar, doamna conducere de vârf e prea exigentă cu domnul popor, și-l freacă fără săpun și detergenți. Nu știu de unde s-au luat, după 22 martie, niște voinici din poveste, „reformatori” pe sprânceană, care așa ne mai reformează, că îți vine să urli, ca fratele din anecdotă: scoate, bă, reforma, că îmi crapă ochii! Acești băieți din popor „reformatori” fiind, se plimbă în mașini luxoase, cumpărate pe banii domnului popor, râgâie a coniac și a ciocolată scumpă, zboară pe banii aceluiași domn popor peste mări și țări, cu buzunarele foșninde de valută stabilă și li-i în cot, că țării îi scade PIB-ul, iar domnului popor i se ridică tensiunea, inclusiv cea reformatoare.

Să mă ierte stimata conducere de vârf, dar felul cum se poartă ea îmi amintește de o întâmplare din copilărie. Într-o vară, pe când lucram și eu într-o brigadă școlară, mi-a picat să prășesc nu departe de niște femei, care trăgeau sapa într-o vie, lângă o salcânărie. Puștani curioși, am tras cu urechea la sfada prășitoarelor și iată ce am aflat. Una din femei, făcea ce făcea și fugea în salcânărie, după cum se exprima ea „pentru dânsa afară”. Se lucra la hurtă și dusul ista prea des „pentru mine afară” a stârnit bănuiala celorlalte femei. S-au pus pe urma ei, au pândit-o și, până la urmă, au prins-o: nu se ducea „pentru dânsa afară”, dar se băga sub salcâmi, se lungea pe iarbă la răcoare și rodea dintr-o turtă, pe care o scotea de sub pestelcă... Cam așa procedează și doamna noastră conducere de vârf: îl scoate pe domnul popor la prășit, să lucreze în regim de austeritate, iar ea o ține tot mai mult prin salcâmi „pentru dânsa afară”.

Ca să curmăm acest obicei urât, de mult a venit timpul s-o punem la respect pe doamna conducere de vârf. În primul rând, ea trebuie silită să meargă pe jos, precum merge domnul popor, și să stea locului acasă, dar să n-o ia peste mări și țări, prin salcânărie adică, „pentru dânsa afară”. Să stea aici, să împartă cu domnul popor dulceața tranziției. În al doilea rând, doamna conducere de vârf trebuie redusă numeric: să se lase doar câteva ministere-cheie, fără de care statul nu poate respira, să se lichideze toate ministerele care au fost create special pentru miniștri, să se reducă numărul deputaților de la 100 la 40-50, să fie lichidată președinția, care mai mult prin salcâmi umblă și roade turta domnului popor, mașinile eliberate să fie transformate în bani și să fie dați domnului popor. Petru Cărare spunea într-o parodie: căci eu așa înțeleg democrația – muncesc și eu, dar să asuzi și tu! Uite acest principiu este perfect aplicabil și doamnei conduceri de vârf: slăbesc și eu, dar nu te îngrășa nici tu.

Totodată, n-ar fi rău să se știe, că nici dl popor nu-i ușă de biserică. El n-ar trebui să stea țeapăn pe masa de operații, dar așa flămând cum este, să sară jos și să se pună pe treabă. Să nu aștepte că statul o să-i aducă frunze-n buze, lapte-n țâțe, drob de sare în spinare și mălăieș în călcăieș. El trebuie să se apuce de lucru și să mai rărească drumurile în salcâmi că, adevăr grăiesc, îi place și lui să se ducă prea des „pentru dânsul afară”. Că dacă e s-o iei pe dreptate, apoi de multe ori despre domnul popor și doamna conducere de vârf poți spune fără greș: cum îi Tanda, așa-i și Manda. Tanda se face că lucrează, iar Manda se face că-i plătește. De aici pornesc restanțele la salarii, presiunile organismelor financiare internaționale, deconectările de energie electrică, scăderea PIB-ului și creșterea tensiunilor de tot felul.

Am mai spus-o odată: dacă domnul popor nu va încerca să se hrănească singur, o s-o termine rău, deoarece doamna conducere n-o să-i dea cu biberonul, căci ea a fost dezlegată de toate obligațiile electorale. Președintele, dacă ați observat, de mult nu mai suflă nicio vorbă în privința programului său electoral, fiindcă nu-l mai are. Azi, toate programele electorale au fost anulate și există doar programul organizațiilor internaționale. Nici într-un program electoral n-au figurat promisiunile de a adopta un buget de austeritate, de a majora tarifele la energia electrică etc., etc. Toate aceste acțiuni fac parte din programele electorale ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale. Așa stând lucrurile, la ce mai trebuie doamna conducere de vârf? Nu, eu nu propun ca să fie lichidată cu totul, dar nici așa cum este nu poate fi lăsată. Să rezumăm. Ca să ne crească mai repede PIB-ul și să scadă tensiunile, trebuie să întreprindem, în regim de urgență, cinci acțiuni.

Prima: reformele trebuie făcute, dar să se taie pe două mese de operații – pe una să se taie în domnul popor, iar pe alta – în doamna conducere de vârf. A doua. Curelele trebuie strânse, dar și domnul popor, și doamna conducere de vârf să le strângă în aceeași direcție. A treia: și domnul popor, și doamna conducere de vârf să termine să se ducă prea des în salcâmi „pentru dânșii afară”. A patra: doamna conducere de vârf să fie redusă la dimensiuni rezonabile, suportabile pentru domnul popor. A cincea: să se accepte programele electorale ale organismelor financiare internaționale, dar cu unele mici modificări.

Cu acele modificări care ne-ar permite să supraviețuim și să ieșim din iarnă la timp și fără pierderi.

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 21:59

 Valeriu Pasat, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Kazahstan ș Finlanda în perioada 1994-1997, ministru al Apărării (1997-1999), ministru al Securității Naționale (1999-2000), director al Serviciului de Informații și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 15:03

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

 Expertul Mihai Bologan a analizat din punct de vedere statistic  punctajele oferite de fiecare membru al Comisiei pentru selectarea procuror general, în cadrul concursului organizat de Ministerul Justiției

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:10

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Gregg Braden, autor de bestselleruri New York Times, este recunoscut la nivel internaţional ca pionier în crearea unei punţi între ştiinţă și spiritualitate. În timpul cercetărilor, Braden a descoperit ce se ascunde în ADN-ul uman și care ar fi de fapt proveniența rasei umane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 10:12

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

 Luna este in Rac deci intreaga zi este orientata spre familie si stari emotionale fluctuante. Pentru fiecare, familie poate sa insemne altceva. Ce inseamna pentru tine ceva familiar? Asta iti vei dori sa faci sau sa ai acum. Tanjim azi dupa acel sentiment, ceva care sa ne faca sa ne simtim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:59

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Noul documentar de pe Netflix te va ajuta să înțelegi mai bine toate problemele care se nasc din tăierile ilegale de păduri din România. Broken este un nou documentar de investigație care identifică și deconstruiește sistemele care fac produsele de consum să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:55

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

În efortul pentru protecția animalelor și adoptarea unui stil de viață vegan, doi inventatori din Mexic au creat o alternativă la piele naturală din cactus. Fibra unui anumit tip de cactus intitulat nopal a fost transformată în imitație de piele de către doi inventatori...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:29

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Un automobil a intrat violent intr-un TIR, in aceasta noapte, pe soseaua Balcani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:26

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar altul de 18 ani a fost transportat la spital în comă de gradul II, după ce s-au intoxicat cu droguri. Aceștia au fost găsiți ieri, 14 noiembrie, în jurul 16:15, de către bunica unuia dintre ei, într-o casă din orașul Criuleni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:23

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chişinău a ajuns la Institutul Mamei şi Copilului, după ce a încercat să se sinucidă, chiar în timpul orelor. Incidentul a avut loc la un liceu din Capitală, în urmă cu câteva zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:21

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Se pare că odată cu noul Guvern Chicu, prin numirea unui personaj suspect la funcția de ministru al Educației, Cercetării și Culturii; Republica Moldova va face un pas înapoi. Corneliu Popovici este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a solicitat Autorităţii Electorale Permanente modificarea adreselor unor secţii de votare organizate în străinătate în contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a unor situaţii obiective....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 08:10

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

 Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională din România, Iulian Fota, susține că odată cu instalarea președintelui României pentru un al doilea mandat, ar trebui acordată o atenție specială situației din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 07:44

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

 În această seară am aflat cu multă întristare despre plecarea în veșnicii a Dlui Vadim Hotineanu. Am avut onoarea să-l cunosc pe Dl Hotineanu cu 21 de ani în urmă. De-a lungul acestor ani am reușit să clădim o relație bună de prietenie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 03:53

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Andrei Năstase i-a propus lui Gheorghe Cavcaliuc să rămână la minister, atunci când a venit la șefia MAI. Dezvăluirile au fost făcute de Cavcaliuc la emisiunea Zi de Zi, la Publika TV.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:19

Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Marea Britanie. Un sfert dintre aceștia s-au înregistrat doar în luna octombrie. Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:12

Durerea de călcâie apare din ce în ce mai des și în majoritatea cazurilor nu este cauzată de o accidentare. La început poate fi de o intensitate redusă, dar este posibil să devină severă și să te împiedice să te miști liber. Durerea de călcâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:58

Acești nativi nu suportă oamenii falși, trădătorii și mincinoșii, prin urmare vor deveni dușmani de temut când au de-a face cu astfel de persoane. Descoperă cele patru zodii pe care nu le superi niciodată: Taur Nativii din zodia Taur sunt toleranți și pot trece cu vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:48

Un copil supradotat din Belgia e pe cale să-şi ia diploma de licenţă la doar 9 ani. Laurent Simons studiază inginerie electrică la Universitatea Tehnologică din Eindhoven – un curs apreciat ca fiind foarte solicitant chiar şi de studenţii mai în vârstă. Laurent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:37

 Laurențiu Duță, solistul trupei 3 Sud-Est, a fost la un pas de moarte din cauza unei banale furculițe din plastic. Artistul a comandat mâncare la un hotel din Pitești, acolo unde era cazat. În timp ce mânca, furculița din plastic s-a rupt și o bucată ascuțită din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:33

Doi indivizi suspectaţi de implicare într-un plan de asasinare a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, au fost inculpaţi vineri pentru activităţi teroriste, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:32

 A decedat medicul Vladimir Hotineanu. Este „o pierdere imensă pentru întreaga comunitate medicală din Republica Moldova. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, se arată într-un mesaj al Spitalului „Repromed”.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 15 Noiembrie 2019, ora: 17:38

O piesă care a făcut istorie va fi repusă în scenă la Chișinău. Legendarul actor român Florin Piersic și inconfundabila Medeea Marinescu invită la spectacolul ”Străini în noapte”, în regia maestrului Radu Beligan.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)