BRAVOS naţiune!

Regele delireaza. Chita bufonilor!

Fiecare soldat poarta in ranita bastonul de maresal. Iar fiecare bufon, cu siguranta, ascunde in san sceptrul de rege. L-am vazut pe Rosca (of!) cu pieptul bombat. Si pe Tkaciuk. Si pe Stepaniuk. Si pe… E un semn, nu? Cine va ridica primul sceptrul cazut din mana expiratului rege, eventual, in data de 7 iunie? Doar vreun bufon, fireste, ca ei sunt cei mai apropiati de rege, urmarindu-l pas cu pas.

Dar va pica oare sceptrul din mana regelui? Caci acesta il tine strans-strans, cu mana de mort. Iar mana lui de mort o tine strans-strans alta lighioana augusta. Sau cateva deodata. Jocul acesta de teatru geopolitic cu ipochimeni provinciali tine in sah o lume intreaga. O lume ingusta, provinciala. E un teatru si aceasta lume a vaidecapulnostrului, dar un teatru de marionete. In tovarasia de fantose nici nu mai pricepi cine e rege si cine-i bufon. Va decide mana celui care trage sforile. Doamne fereste si apara, oare nu e chiar mana de fier a Moscovei?

Regele moare. Regele nu vrea sa moara. El traieste in, dar si prin bufonii sai. Valeti, dame si crai de curte veche de Kremlin. Ce vor face acestia cand regele nu va mai fi rege? Isi vor schimba culoarea si-si vor cauta obrazul pierdut?
Castelul regelui a luat foc, dar regele nu s-a dat parlit. Aproape ca a reusit sa scoata din foc castanele – pardon, milioanele – cu mainile altora. De cativa ani, se pregatea sa dea lovitura. Si uite ca i-a reusit. Cine-a zis ca nu se poate? Nu se stie cine-a zis!

Oare ce ar spune marele Ionesco despre acest teatru al absurdului? Mai bine nu-l intrebam. Ne impacam cu gandul ca viata bate literatura si urmarim mai departe acest spectacol captivant. Brrr! Am ajuns si la absurdul neaos, pur basarabean, generalizat in fraza „Mai rau si nu fibi!”. Absurd pe care avem sanse sa-l spulberam in lunile ce urmeaza.
Vin alegeri noi, fratilor. Mortii au votat de ajuns, sa mai votam si noi, viii, cei care am fost si ramanem mai mult cu viile si cu produsul rezultat din rodul acestora. Cei care nu avem ce pierde decat un rege expirat si un regim anacronic.
Hai, ca vom reusi!

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *