Cultură

Regele papusarilor a plecat dintre noi

A plecat din teatru… Intr-un cortegiu trist in care-au plans si papusile, nu numai actorii. A plans Alba-ca-Zapada cu lacrimi de smarald, a lacrimat din ochii veseli-tristi Pepelea, a plans Alisa si toata suflarea din tara minunilor, o tara care, in acest sfarsit de februarie, l-a pierdut pe cel care i-a fost si rege, si tata, si bunel, si sprijin, si speranta, si izvorul de viata.

Miercuri a fost petrecut pe ultimul drum Victor Stefaniuc, cunoscutul actor si regizor, directorul artistic al Teatrului municipal de papusi „Guguta”, Fofarlica al nostru cel de neuitat.A venit multa lume: actori, scriitori, dramaturgi si, desigur, numerosi admiratori ai talentului lui Victor Stefaniuc. I-au adunat durerea si amintirile despre cel care a facut o epoca in teatrul de papusi din Republica Moldova. Victor Stefaniuc s-a nascut pe 7 aprilie 1947, de Buna-Vestire, intr-o zi cu regretatul Ion Aldea-Teodorovici. In 1970, impreuna cu un grup de actori, imediat dupa absolvirea Institutului de Teatru, Muzica si Cinema din Sankt Petersburg, a venit la Teatrul „Licurici”. Si incepe o noua pagina in istoria acestei institutii. Din acest grup, isi aminteste actualul director al „Licuriciului”, Titus Jucov, faceau parte Vasile Rusu, Nina Clichici, Natalia Stefaniuc – primii papusari de la noi cu studii superioare de specialitate in teatru. Timp de doua decenii, Victor Stefaniuc a creat peste 150 de roluri memorabile in diverse spectacole ca tematica, gen si stil: Spanul din „Harap-Alb”, Iepurele din „Scufita Rosie”, Trica din „Rica si Trica”, roluri – manual de teatru pentru noile generatii de actori.

Rolul, insa, care i-a marcat destinul a fost cel al soricelului Fofarlica din cadrul emisiunii televizate „Minivideosalon”, lansata in 1988. Autoarea proiectului, Tamara Severin, isi aminteste ca numele rolului s-a prins bine de regretatul actor, adeseori el mergand in costumul de scena direct la primarie, unde avea de rezolvat problemele teatrului in curs de fondare. La randul sau, Petru Hadarca isi aminteste ca, in calitate de actor dramatic, a avut de invatat multe de la actorul papusar, care-i zicea: „Uite ce am descoperit eu – un nou sistem! Uite, papusile cum prind suflet in varful degetelor!”.

Este primul actor-papusar caruia, in 1985, i s-a conferit titlul onorific de artist emerit. In 1992, el fondeaza cel de-al doilea teatru profesionist din domeniu – Teatrul municipal de papusi „Guguta”, pe care l-a diriguit cu cinste pana la sfarsitul vietii sale. I-a ajutat sa gaseasca actori de aici, dar si de dincolo de Prut, colegul sau, profesorul universitar Grigore Rusu, cu care, impreuna cu Vasile Rusu, au jucat in spectacolul „Ivan Turbinca”. Victor Stefaniuc in rolul titular, Vasile Rusu in cel al lui Dumnezeu, iar Grigore Rusu a interpretat Moartea. In calitate de director artistic si prim-regizor, a daruit copiilor peste 50 de spectacole: „La moara cu placinte” si „Comoara talharului” de Iulian Filip, „Caprita-strengarita” de M. Suponin, „Turturica” de Nicolae Rusu, „Craita Florilor” de H. Ch. Andersen, „Taina inelului” de Spiridon Vangheli, „In aceasta viata” de Gheorghe Urschi.

„El atat de mult iubea papusile, copiii, incat nu mai incapea intr-un singur „Licurici”. Tocmai de aceea a fondat Teatrul „Guguta”, iar a fonda un teatru este un lucru nespus de greu”, a dedus Sandu Grecu, presedintele Uniunii Teatrale din Moldova, director artistic al Teatrului municipal „Satiricus I. L. Caragiale”.

In calitate de profesor universitar la Academia de Teatru, Muzica si Arte Plastice, Victor Stefaniuc a instruit sase generatii de actori papusari. Actrita Teatrului „Guguta”, Gabriela Lungu, directoare interimara a institutiei, isi aminteste ca a plecat din casa parinteasca la varsta de 13 ani, iar urmatorii 20 a fost alaturi de Victor Stefaniuc – zi de zi, an de an. „El ne-a fost, cu adevarat, ca un tata. Asa si ne zicea: „Fata tatei!”, „Baietii tatei!”. Impreuna am confectionat papusile pentru rolurile pe care le-am jucat… Am pierdut un parinte scump. Dar vom face tot posibilul ca, de acolo de sus, el sa ne vada si sa fie mandru de noi!”, a marturisit actrita.

Victor Stefaniuc a fost intotdeauna oaspete drag al redactiei TIMPUL. Ultima data ne-a trecut pragul in septembrie trecut, cand a venit, impreuna cu trupa sa, sa ne felicite cu ocazia celei de-a opta aniversari a ziarului.

Victor Stefaniuc a fost inmormantat la Cimitirul „Sf. Lazar” din capitala, alaturi de parintii sai.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *