Opinii și Editoriale

Reggio-Emilia si Parma sunt cu PLDM, PL si Moldova Noastra

Ma adresez pamantenilor mei din cea mai rosie zona din Ungheni – satul Cetireni, unde am terminat scoala medie, si satul natal – Grozasca. Aceste localitati au primarii rosii si primarite comuniste. Desi imi sunt prietene, actuala campanie electorala a facut sa ma aflu cu ele pe baricade diferite. In viata mea, n-am fost membra de partid, precum niciodata nu m-am gandit ca, ajunsa la 60 de ani, ma voi „arunca” in diferite evenimente politice care ar putea schimba in bine soarta moldovenilor.

Viitorul rudelor mele din Moldova il vad european doar daca la putere vor ajunge cele trei partide liberal-democrate. Altfel, ele vor ramane in continuare umilite, injosite, fara drept legal de aparare, deoarece comunistii au facut ca in R. Moldova sa nu mai functioneze nicio lege.
Sigur ca am si eu o preferinta printre partidele politice, dar aici, in nordul Italiei, la Reggio-Emilia si Bologna, indemn moldovenii sa iasa la scrutinul din 5 aprilie pentru a sustine una dintre cele trei formatiuni cu sanse de a trece pragul electoral – PLDM, PL, AMN. In plus, le explic ca toti candidatii independenti nu au sanse de a ajunge deputati, ca ei au fost bagati in campania electorala pentru a incurca o victorie masiva a fortelor democrate.
In materialele electorale pe care le-am editat aici si le-am difuzat cu ajutorul unor persoane foarte active, nu avantajam niciunul dintre aceste trei partide, deoarece fiecare moldovean are dreptul sa faca alegerea sa, dar toti au inteles ca cei cu drapele rosii si cu steaua sovietica nu mai au ce cauta la guvernare.
Din pacate, entuziasmul patriotic a scazut si printre moldovenii din Italia. Multi mi-au spus: „Daca ne vor duce gratis, mergem la vot, daca nu – nu. De banii pe care trebuie sa-i cheltui pe drum, mai bine imi cumpar o cartela si telefonez acasa…”. Stiind acest lucru, prin fluturasele difuzate prin diferite locuri publice, am anuntat moldovenii din Parma si Reggio-Emilia ca pot sa ma sune acasa la trei numere de telefon. Printr-o scrisoare oficiala, am solicitat sprijinul unor persoane importante pentru a nu ne ciocni de anumite probleme in drum spre Consulatul R. Moldova din Italia. Vom merge in a doua jumatate a zilei, cand soselele sunt mai libere. Am programat opt autocare pentru moldoveni, chiar daca stiu ca multi vor merge cu autoturismele…
Vreau ca apelul meu de a vota PL, PLDM si „Moldova Noastra” sa ajunga la toti cunoscutii mei, dar si la inimile tuturor mamelor care isi asteapta copiii sa vina acasa din strainatate. Pentru ca si noua, celor aproape un milion de moldoveni imprastiati prin lumea intreaga, puterea comunista ne-a furat in mod marsav identitatea, ne-a luat dreptul de a decide destinul tarii, limitand numarul centrelor electorale peste hotare. Din banii trimisi de noi, v-au furat bucatica de la gura. Timp de opt ani, v-au hranit cu minciuni si promisiuni desarte. Nu lasati sa va ia si aerul pe care il respirati. Numai democratii ne vor deschide cu adevarat portile in Europa. Practica de munca si mentalitatea europeana a tinerilor reveniti acasa vor fi un mare ajutor ca Moldova sa scape de saracie.
Dorim ca si indemnul nostru sa ajunga la inima fiecarui conational care isi iubeste neamul si tara.

Din partea unui mare grup de moldoveni
din Reggio-Emilia, Italia,
Nina Gorincioi-Cadoppi

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *