Ultima oră

Regii pieţei imobiliare din Rusia. Află cât câştigă din închirierea de spaţii

Anul trecut, investitorii au cheltuit pentru achiziţia de metri patraţi în Rusia dublu faţă de 2010, iar interesul rămâne constant. Este aşteptat răspunsul băncii Morgan Stanley, care şi-a propus să cumpere centrul comercial Galereia, din Sankt Petersburg, cu 1,1 miliarde de dolari.

În acelaşi timp, piaţa rusă de imobiliare a stabilit şi un antirecord: în decurs de un an, dezvoltatorii au dat în exploatare mai puţin de 1,5 milioane metri pătraţi de centre comerciale şi birouri. Este cel mai mic indice din ultimii şapte ani.

Cauzele sunt destul de evidente. În primul rând, marea majoritate a şantierelor continuă să stagneze. În al doilea rând, campaniile electorale pentru legislativele din decembrie 2010 şi pentru prezidenţialele din 4 martie au diminuat considerabil încrederea investitorilor de peste hotare.

Experţii ruşi au alcătuit, în funcţie de câştigurile realizate, un clasament al patronilor de companii care închiriază spaţii comerciale. Pe listă nu figurează bănci, companii publice sau străine. Lista a fost întocmită inclusiv pe baza datelor companiilor de consultanţă Colliers International, Russian Research Group, Knigt Frank, Cushman & Wakefield, Jones Lang LaSalle, etc.

Iată ocupanţii primelor cinci poziţii ale topului:

1. Zahar Iliev şi God Nisanov, proprietarii firmei „Kievskaia ploschad”, care încasează din chirie 780 milioane de dolari pe an. În 2011, cei doi întreprinzători au obţinut dreptul de reconstrucţie a teritorului Pavilionului expoziţional din Moscova, volumul investiţiilor fiind estimat la 1,5 miliarde de dolari.

2. Aras Agalarov este patronul companiei Krokus, care câştigă anual din arendă 700 milioane de dolari. El posedă, de asemenea, complexul imobiliar „Agalarov estate”, situat nu departe de Moscova, unde au fost deja construite 200 de vile, un club de golf, o plajă, un ponton şi un centru pentru activităţi sportive. 

3. Samvel Karapetean controlează grupul de companii Tashir, în conturile căruia intră anual 565 milioane de dolari. Întreprinderea este prezentă pe pieţele din Moscova, Sankt-Petersburg, Soci, Ialta, Erevan, precum şi în multe alte oraşe din fostul spaţiu sovietic.

4. Iuri şi Aleksei Hotin deţin compania de investiţii complexe şi realizează din chirie 320 milioane de dolari pe an. Compania activează numai pe piaţa din Moscova.

5. Sait-Salam Gutzeriev este proprietarul societăţii Chaika Plaza, care deţine opt centre de afaceri, de pe urma cărora obţine anual 280 milioane de dolari

Sursa: Fin.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *