Astăzi 27 Mai 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:55
Abonamente

Actualitate 24 Martie 2020, ora 09:01

REGIMUL DODON a lăsat de IZBELIȘTE autoritățile locale în lupta cu virusul COVID-19

Marime Font

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) anunță într-un comunicat de presă că „un grup foarte îngust de interese obscure, sprijinit și favorizat direct de către Ministerul Finanțelor, a hotărât să atenteze la bugete locale în detrimentul interesului public, al cetățenilor, colectivităților locale, dar și a majorității covârșitoare a agenților economici mici ce activează în teritoriu”. Viorel Furdui, director executiv al CALM susține că acest grup se folosește de stare de urgență instituită în țară.

Europa Liberă: Ce vă semnalizează Dvs. primarii și cum vedeți activitatea administrației publice locale în aceste condiții de criză?

Viorel Furdui: „Dacă ne referim anume la situația aceasta de criză, legată de situația epidemiologică, și vreau să vă spun că toată administrația publică locală, toți primarii acum sunt încadrați plenar în activitățile legate de tot ce înseamnă asigurarea unei informări pe larg a cetățenilor referitor la modul cum trebuie să se comporte în această situație prin promovarea mesajelor care să convingă cetățenii să stea acasă, prin diferite activități de susținere a diferitelor pături socialmente vulnerabile din teritoriu. Majoritatea primarilor sunt, conform legii, președinți ai comitetelor acestei stări excepționale, permanent sunt în contact cu oamenii, organizează tot ce li se cere, sunt într-o strânsă comunicare și colaborare și cu autoritățile publice centrale și fac tot ce depinde de ei pentru a reduce din efectele negative ale acestei crize.”

Loading...


Europa Liberă: Unii primari au fost admonestați de cei de la centru. Am urmărit declarațiile premierului Ion Chicu, care a spus că nu ar trebui să se grăbească autoritățile locale, fără a-și coordona acțiunile cu puterea centrală atunci când vine vorba de carantină, de măsuri ieșite din comun.

Viorel Furdui: „Autoritățile publice locale, de fapt, sunt pe prima linie, alături de medici, în primul rând. Sunt pe prima linie de luptă cu această criză și ei foarte bine știu care e situația în teritoriu și încearcă să-și protejeze colectivitățile locale de răspândirea acestui virus. Chiar acele apeluri ale unor primari care au fost de a întreprinde unele acțiuni mai consistente în ceea ce privește stabilirea unor carantine, izolarea unor localități, noi credem că nu ar trebui să fie criticate, dar să fie aplecată urechea și poate, din contra, să fie susținute autoritățile locale, pentru că mai mulți primari, mai mulți conducători ai autorităților locale au ridicat această întrebare, dar la momentul de față nu sunt răspunsuri foarte clare și din punct de vedere legal asupra acestei situații: au dreptul ei ca președinți ai comitetelor acestea de stare excepțională să instituie unele măsuri în mod autonom și independent? Cu siguranță trebuie să existe o coordonare, cu siguranță trebuie să existe o cooperare foarte strânsă, dar și cei de la centru trebuie să se învețe să aplece urechea față de administrația publică locală și să înțeleagă că și autoritățile locale au anumite drepturi, competență, dar au nevoie și de susținere, pentru că noi ne-am ciocnit, din ceea ce spun colegii, deseori cu niște situații când vin cei de la centru, dau indicații și pleacă, lăsând autoritățile publice locale cu foarte multe semne de întrebare, pentru că la nivel local, spre exemplu, există o mare insuficiență de surse financiare de a acoperi diferite acțiuni care se cer de la ei. Este un deficit destul de mare în ceea ce privește asigurarea cu soluții de dezinfectare, sunt mari întrebări referitor la îmbrăcăminte specială, măști ș.a.m.d., ceea cu ce trebuie să fie asigurate atât instituțiile medicale, dar și oamenii care circulă pe drumuri, duc mesajele, duc foile pliante, ceea ce se cere de la administrația locală. În mare parte, ei nu prea sunt protejați, dar cei de la centru vin cu diferite cerințe, de aceea noi nu trebuie acum să încercăm să creăm o anumită încordare între administrația centrală și cea locală, dar trebuie să ne bazăm pe niște principii de cooperare și colaborare.”

Europa Liberă: În aceste condiții, cel mai probabil că se va modifica și situația în domeniul finanțelor publice locale. Vă îngrijorează acest lucru? Cum vor fi gestionați banii, ținând cont că această criză afectează foarte mult și activitățile la nivel local?

Viorel Furdui: „Suntem în fața unei situații într-adevăr fără precedent, nu numai din punct de vedere că suntem într-o situație de criză, dar în modul cum unele instituții publice ale statului încearcă să se folosească de anumite momente de această criză și să promoveze niște interese, în opinia noastră, foarte dubioase și ne miră foarte mult astfel de situație. În special, mă refer la această inițiativă a Ministerului Finanțelor, care urmărește să plafoneze în genere taxele locale, astfel lipsind autoritățile locale de acele venituri necesare, inclusiv pentru a putea să-și realizeze mai multe din atribuțiile și competențele care se cer de la autoritățile locale în domeniu iată în această stare excepțională. Această abordare și această atitudine este total disproporțională și ridică foarte mari semne de întrebare privind buna-credință a unor instituții ale statului în această situație. Iată această situație de criză încă o dată ne demonstrează cât este de importantă administrația publică locală și că autoritățile statului trebuie foarte serios să înceapă să se gândească asupra procesului de întărire a administrației publice locale, ceea ce noi solicităm de mai mulți ani, de consolidare a autonomiei locale, a resurselor financiare, pentru ca autoritățile locale să poată face față tuturor cerințelor care le înaintează față de ei și autoritățile centrale, și societatea.”

Europa Liberă: Ar putea să vă reproșeze guvernanții spunând că totuși nu intrați în situație, nu înțelegeți riscul, pericolul la care e supusă inclusiv Republica Moldova și cetățenii statului și ar trebui mai multă indulgență, ar trebui poate mai multă înțelegere?

Viorel Furdui: „Mesajul nostru trebuie să fie foarte clar, că așa cum a fost nu se mai poate de acționat, că singură administrația centrală nu se va isprăvi, iar pentru ca să se isprăvească și să-și poată realiza atribuțiile trebuie să se gândească cum administrația publică locală poate să devină mai puternică, mai descentralizată și ca să putem împreună, numai împreună să depășim această situație complicată.”

Europa Liberă: Dar la nivelul Congresului Autorităților Locale și guvern există un dialog, încercați să aduceți la cunoștința celor de la putere problemele cu care se confruntă administrația publică locală sau se face individual? Cum e?

Viorel Furdui: „Foarte bună întrebare și vă mulțumesc pentru ea în mod special, deoarece cu siguranță din partea Congresului Autorităților Locale există toată deschiderea și noi chiar în această perioadă cu unii miniștri responsabili de această situație comunicăm și am pus la dispoziția lor toate capacitățile și posibilitățile noastre de a ajuta. În schimb, ceea ce am văzut în ultimele trei luni ne miră foarte mult atitudinea unor conducători ai guvernului. Pur și simplu, avem impresia că există o reticență și o lipsă de comunicare suficientă, în pofida tuturor inițiativelor ca care vine Congresul Autorităților Locale pe diferite direcții. De aceea, noi credem că aici există loc pentru mai bine și fără un dialog cu adevărat efectiv va fi foarte complicat de mișcat lucrurile.”

Europa Liberă: Care ar fi acțiunile concrete asupra cărora ar trebui să se focuseze guvernul astfel încât să vină în ajutor autorităților publice locale?

Viorel Furdui: „Pe termen scurt trebuie să existe o comunicare mult mai bună cu autoritățile publice locale la toate nivelurile, nu numai cu administrațiile locale de nivelul doi, dar și de nivelul întâi, pentru că autoritățile locale de nivelul întâi trebuie să fie auzite, pentru că, repet, ei sunt pe linia întâi a luptei cu această pandemie. În al doilea rând, trebuie urgent de restabilit un dialog la nivel național sau instituționalizat, cum îi spunem noi, între Congresul Autorităților Locale și Guvern pentru a discuta pe termen mediu diferite inițiative năstrușnice care au apărut la nivelul unor autorități publice sub influența unor cercuri dubioase pentru a le opri elanul acesta care ar prejudicia bugetele locale, autoritățile publice locale și, în al treilea rând, sigur că noi trebuie în Republica Moldova, ținând cont de lecțiile pe care ni le oferă această situație de criză, trebuie să începem o discuție foarte serioasă privind reforma administrației publice locale, privind consolidarea autonomiei locale și descentralizarea pentru a avea într-o perioadă previzibilă de timp o administrație publică locală înzestrată cu tot ce este necesar pentru a face față atât acestei probleme în care ne aflăm acum, dar și pe viitor obiectivelor care țin de dezvoltarea comunităților locale, întoarcerea cetățenilor ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Cel mai probabil aceste priorități vor reveni în actualitate imediat ce se mai aplanează situația aceasta pe timp de pandemie. Și totuși, cu bună înțelegere și cooperare lucrurile pot să aibă și o finalitate bună în favoarea cetățeanului, în primul rând?

Viorel Furdui: „Da. Și noi sperăm la aceasta și suntem total deschiși pentru a lucra în interesul comun.”

https://moldova.europalibera.org 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 15:16

Bebeluș de cinci luni, mort după ce mama i-a dat să bea sânge de broască. Voia să o protejeze de coronavirus

Bebeluș de cinci luni, mort după ce mama i-a dat să bea sânge de broască. Voia să o protejeze de coronavirus

Un bebeluș de doar cinci luni a murit după ce a băut sânge de broasca țestoasă. Familia micuței din Republica Dominicană a ajuns la spital în stare gravă din cauza aceluiași tratament procurat de la un vraci.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 27 Mai 2020, ora: 14:00

Prăjitura care nu îngrașă deloc! Cea mai simplă rețetă

Prăjitura care nu îngrașă deloc! Cea mai simplă rețetă

„Fursecurile nevinovate” sunt varianta cea mai bună pentru cine nu se poate abține deloc în fața dulciurilor! Sunt foarte dietetice dar și foarte delicioase. Iată cum pot fi preparate. Fursecurile sunt „nevinovate” pentru ca nu contin nici zahar, nici faina....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 13:51

GRAV accident rutier în Peresecina: Un TIR s-a ciocnit cu un autoturism / FOTO

GRAV accident rutier în Peresecina: Un TIR s-a ciocnit cu un autoturism / FOTO

Accident la Peresecina. Un TIR s-a ciocnit violent cu un autoturism într-o curbă periculoasă. Un alt impact a avut loc între trei mașini, în capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Criza 27 Mai 2020, ora: 12:49

Albinele riscă să dispară

Albinele riscă să dispară

Cele mai importante insecte pentru oameni sunt ameninţate Puțini dintre noi sunt în măsură să perceapă adevărata importanță a albinelor. Pe internet circula o zicală în engleză care sună cam așa în traducere: „Dacă murim, vă luăm și pe voi cu noi”....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 12:41

Cum se fixează corect masca, pentru a nu avea lipsă de oxigen. Dr. Mihail: „Funcționează ca o parașută” (VIDEO)

Cum se fixează corect masca, pentru a nu avea lipsă de oxigen. Dr. Mihail: „Funcționează ca o parașută” (VIDEO)

Masca facială nu provoacă sufocare și nici lipsă de oxigen, dacă este fixată corect, spune dr. Mihail Pautov.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 27 Mai 2020, ora: 12:33

7 designeri români care au cunoscut succesul peste hotare

7 designeri români care au cunoscut succesul peste hotare

Designerii români au depășit granițele țării și și-au prezentat colecțiile pe marile podiumuri internaționale. S-au făcut astfel remarcați de celebrități care nu au stat prea mult pe gânduri și au adoptat o ținută „made in Romania”.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 27 Mai 2020, ora: 12:12

Zodia care va fi binecuvântată de astre în iunie

Zodia care va fi binecuvântată de astre în iunie

 Se apropie iunie, luna în care vara este intensă și plină de promisiuni, în care visăm mai mult ca oricând la dragoste și la libertate. Astrele ne pregătesc un adevărat spectacol celest, în care fiecare zodie are locul său bine stabilit și îi sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 12:03

VIDEO / Noi proteste în Hong Kong: Poliția a tras cu bile cu piper pentru a dispersa protestatarii

VIDEO / Noi proteste în Hong Kong: Poliția a tras cu bile cu piper pentru a dispersa protestatarii

Poliția din Hong Kong a tras, miercuri, cu bile cu piper pentru a dispersa protestatarii, în timp ce parlamentarii s-au strâns pentru a dezbate o nouă legislație care ar incrimina insultarea imnului național, relatează AFP și Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 11:16

LIVE VIDEO / Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, depune o sesizare la Curtea Constituțională

LIVE VIDEO / Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, depune o sesizare la Curtea Constituțională

Depunerea la Curtea Constituțională a sesizării privind interpretarea prin coroborare a dispozițiilor articolului 2 alineatul (1), articolului 61 alineatul (1) și (3), articolului 85 alineatul (1), (2) și (4) și articolului 90 alineatul (1), (2) și (4) din Constituția Republicii Moldova...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 10:46

Ivan Ceban face propagandă pro-comunistă și apără „troleibuzul victoriei”

Ivan Ceban face propagandă pro-comunistă și apără „troleibuzul victoriei”

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, nu vede nicio propagandă în faptul că pe străzile Capitalei a apărut un troleibuz cu imagini dedicate Zilei Victoriei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 10:42

BREAKING / Alte 5 decese provocate de COVID-19. 259 de pacienți sunt în STARE GRAVĂ

BREAKING / Alte 5 decese provocate de COVID-19. 259 de pacienți sunt în STARE GRAVĂ

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că, până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 7305 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 899 în Transnistria.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 10:40

Când va fi eliberat Liviu Dragnea? A trecut un an de la condamnare

Când va fi eliberat Liviu Dragnea? A trecut un an de la condamnare

Anul trecut, fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost condamnat definivit la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu. În aceeași zi, acesta a fost arestat dus la penitenciarul Rahova.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 27 Mai 2020, ora: 10:13

Stoianoglo: „Nu mi-am putut imagina că BNM a oferit băncilor un miliard de dolari, acești bani au ajuns în anumite mâini, iar Plahotniuc nu a avut nicio treabă cu asta”

Stoianoglo: „Nu mi-am putut imagina că BNM a oferit băncilor un miliard de dolari, acești bani au ajuns în anumite mâini, iar Plahotniuc nu a avut nicio treabă cu asta”

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, se declară convins că suma de 100 de milioane de dolari SUA, pentru care procurorii dețin dovezi că a ajuns la fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc în urma jafului bancar, va crește. Totodată, șeful PG explică de ce anume acum procurorii...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 27 Mai 2020, ora: 09:43

VIDEO "Pantofi de distanțare socială", concepuți de un atelier din Cluj

VIDEO "Pantofi de distanțare socială", concepuți de un atelier din Cluj

Un atelier de pantofi din Cluj-Napoca s-a adaptat crizei COVID-19, în care una dintre principalele reguli pentru toți este cea a păstrării unei distanțe față de cei din jur, și a conceput "pantofii de distanțare socială", scrie Dejeanul.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 27 Mai 2020, ora: 09:32

FOTO / Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile

FOTO / Prognoza METEO pentru următoarele 7 zile

 Ploi în toată țara și temperaturi mai scăzute sunt prognozate pentru astăzi, 27 mai. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cerul va fi variabil, iar pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 27 Mai 2020, ora: 09:24

VIDEO / Noul tip de POLUARE care a apărut odată cu folosirea mănușilor și MĂȘTILOR de protecție

VIDEO / Noul tip de POLUARE care a apărut odată cu folosirea mănușilor și MĂȘTILOR de protecție

 O organizație neguvernamentală din Franța a atras atenția aupra faptului că echipamentele de protecție, precum mănușile și măștile, aruncate neglijent poluează Marea Mediterană, potrivit BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 27 Mai 2020, ora: 09:06

Trump este „iritat” de China şi nu mai consideră important acordul comercial

Trump este „iritat” de China şi nu mai consideră important acordul comercial

 Preşedintele american Donald Trump, este atât de „iritat” de China, din cauza crizei coronavirusului, încât nu mai consideră atât de important acordul comercial bilateral, a spus consilierul prezidenţial Larry Kudlow. El a îndemnat companiile...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 27 Mai 2020, ora: 09:04

Tranzitul gazelor naturale din Rusia spre Europa, prin Polonia, a fost oprit COMPLET

Tranzitul gazelor naturale din Rusia spre Europa, prin Polonia, a fost oprit COMPLET

Tranzitul gazelor naturale ruseşti prin conducta Yamal-Europe, care traversează Polonia şi ajunge până în Germania, a fost complet oprit marţi, a anunţat compania germană Gascade.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)