În dimineața de 21 martie, doi jurnaliști de la TV8 s-au gândit să facă un experiment.
Au mers încolo și încoace, trecând pe la vreo patru biserici din Chișinău, ca până la urmă să ajungă la biserica „Sf. Dumitru” din cartierul Botanica. În consecință, preotul Pavel Borșevschi, parohul acestui lăcaș de cult, s-a trezit cu o amendă de 22 500 de lei, aplicată de poliție și menținută în vigoare de două instanțe de judecată cu încălcarea flagrantă a legislației și într-un mod absolut ridicol.
Amenda despre care vorbim ar putea avea rădăcini îndepărtate și încâlcite. Ea ar putea fi chiar sora geamănă a R. Moldova, dacă avem în vedere poziția preotului Borșevschi, care a refuzat categoric să slujească orice guvernare, indiferent de cadourile și sumele fabuloase de bani ce i se promiteau în schimb. Despre aceasta a vorbit el însuși, în cadrul mai multor interviuri.
Totuși, primele pietre au zburat în mod direct în acest preot în timpul prezidențialelor din 2016, când el l-a mustrat pe Episcopul Marchel de Bălți (un aprig susținător al lui Igor Dodon), care a ofensat-o atunci în public pe Maia Sandu, declarând că aceasta ar fi „stearpă”. Chiar în noaptea din ajunul alegerilor, geamurile altarului de la „Sf. Dumitru” au fost făcute țăndări cu șapte pietre. Poliția a spus că nu poate găsi făptașii, iar părintele Borșevschi a fost telefonat de către alți clerici, adepți ai lui Dodon, care l-au batjocorit ca la gura cortului. Ulterior, susține preotul, unele persoane din anturajul șefului statului i-au sugerat să apeleze la acesta după ajutor pentru construcția centrului social din preajma bisericii, însă el a decis să se descurce singur. Cel mai probabil, colegii noștri de la televiziune nu cunoșteau toate dedesubturile, dar au ales să vină anume „Sf. Dumitru”, deoarece aceasta a fost și este cea mai frecventată biserică din Chișinău.
Iată ce spune despre acea întrevedere PS Ioan, vicar al Mitropoliei Moldovei și Episcop de Soroca: „Am decis cu prim-ministrul și ministrul de interne Pavel Voicu ca, în duminicile a treia și a patra ale Postului Mare, să se slujească în curțile bisericilor, cu un număr nelimitat de credincioși, dar să se respecte distanța socială. În aceeași zi, am postat pe site-ul Mitropoliei un comunicat în această privință. Totodată, l-am rugat respectuos pe dl prim-ministru să intervină în fața organelor abilitate, astfel încât preoții să nu fie amendați. Dânsul a venit cu o făgăduință verbală în acest sens. Pentru ca imediat, la 21 martie, părintele Pavel să se aleagă cu amenda respectivă”.
Sergiu Niculiță afirmă că nu cunoștea despre acea întâlnire, iar hotărârea CNESP din 13 martie nu fusese anulată. De aceea a decis să controleze cum stau lucrurile în realitate. El ne-a relatat că a fost în acea dimineață, pe la ora 8:00, și la alte câteva biserici, inclusiv la Catedrala „Nașterea Domnului” din centrul capitalei. Deși la acea oră Sfânta Liturghie nu era începută și enoriașii urmau să vină tocmai peste o oră, jurnalistul ne asigură că aici nu s-au înregistrat încălcări, pentru că erau oameni puțini și poliția nu a avut obiecții. Nu se prea înțelege de ce Niculiță nu a protestat, când a văzut că, deși erau în număr restrâns, creștinii de la Catedrală se aflau chiar în interiorul bisericii. Nici de ce, după ce s-a convins că și la alte lăcașe de cult se săvârșesc slujbe cu participarea enoriașilor, nu a chemat poliția. „La Catedrală nu erau încălcări, susține el. Am vorbit la ieșire cu sectoristul, care patrula bisericile din Centru, și nici el n-a observat abateri. În biserică erau vreo cinci oameni”, subliniază jurnalistul.
Preotul Andrei Rusu de la aceeași biserică, fost jurnalist și el, ne-a povestit despre discuția pe care a purtat-o cu Radu Marian. „M-am apropiat în timpul slujbei de poartă și el era împreună cu cei de la TV8. Mi-a spus că a venit sa asigure ordinea publica, căci este ales al poporului. A mai spus că nu se permite să slujim cu mai mult de 50 de oameni. I-am explicat că această prevedere se referă la slujbele din interiorul bisericii. El nu știa ce să zică și a adăugat că mama lui se află tot la biserică acum... L-am întrebat de ce nu poartă mască și mi-a spus că nu e infectat, făcând aluzii șirete la faptu că eu aveam mască”, a subliniat preotul.
Poliția a fost alertată de Sergiu Niculiță. „Am văzut că era multă lume. Nu știu dacă erau peste 50 de oameni, că nu i-am numărat. Am așteptat poliția o oră. Când au venit, nu s-au prezentat, nu purtau nici uniformă. M-au întrebat dacă vreau să scriu plângere, ba chiar insisitau cu această întrebare. Atunci am scris, dar nu am cerut să fie sancționat cineva, ci doar să se verifice dacă este sau nu încălcare. Ei ar fi trebuit să numere oamenii, dar nici n-au intrat în ogradă. Au luat cererea mea și s-au dus. Pe urmă au scris în documente că ei singuri s-au autosesizat”, precizează jurnalistul.
Vladislav Șpac
Nici la „Sf. Dumitru” nu s-a arătat niciun polițist până la 26 martie. Potrivit preotului Pavel Borșevschi, în acea zi la biserică s-au înfățișat sectoristul Vladislav Șpac și șeful de sector Ruslan Făină. Clericul spune că-i cunoștea pe ambii, căci, cu o săptămână înainte, Șpac îl rugase să-i boteze copilul după ce va trece pandemia, iar pe Făină îl cununase și-i botezase toți copiii. „Își cereau scuze și-mi spuneau că au fost amenințați de TV8 și sunt obligați să facă un proces verbal. De altfel, ziceau că-și vor pierde serviciul. I-am spus lui Șpac: „Cum să-ți botez copilul eu, preotul pe care tu îl amendezi? Eu doar sunt un preot rău pentru tine.” Ei mă asigurau că procesul verbal va fi anulat de prima instanță. Erau și ei ca și Chicu, vorbesc una și fac alta”, afirmă clericul.
Neștiind cum să procedeze, preotul și-a sunat avocatul, care i-a spus să semneze procesul verbal, dar să noteze că nu este de acord cu acuzațiile aduse. „Am semnat și am scris ceea ce mi-a spus avocatul, fără să mă uit ce au scris ei. Doar pe urmă am observat că nu au amendat biserica, dar pe mine, fără să-mi spună măcar. Nu credeam că pot fi atât de obraznici, dar așa le convenea lor”, susține părintele Pavel.
Ruslan Făină. Captură: TV8
În afară de aceasta, subliniază avocatul, procesul verbal nu trebuia întocmit pe persoană fizică. „Trebuia sancționată persoana juridică. La acea slujbă au participat toți preoții și diaconii de la parohia „Sf. Dumitru”, de ce el este singurul vinovat? Polițiștii pur și simplu l-au dus în eroare”, consideră Popescu.
Solicitat de TIMPUL, polițistul Vladislav Șpac s-a eschivat să răspunsă la întrebări. El a spus doar că a făcut procesul verbal peste cinci zile, pentru că a avut nevoie de timp pentru a examina materialul. Nu este clar ce anume a examinat, dacă poliția nici nu a numărat oamenii din curtea bisericii. Iar când ne-am interesat ce anume a încălcat preotul Borșevschi, el a tăcut puțin, apoi ne-a întrebat „Dvs. ce doriți?”. Apoi a repetat de mai multe ori că ar trebui să ne adresăm la serviciul de presă.
La rândul său, șeful de sector Ruslan Făină ne-a spus că poliția l-a anunțat din timp pe părintele Pavel că ei vor veni la biserică, pentru ca acesta să se consulte cu avocatul. Am înțeles însă că el ascunde ceva, când a încercat să ne asigure că în acea zi slujbele erau interzise. Întrebat de ce nu a amendat bisericile care au încălcat indicațiile prim-ministrului, dar anume pe preotul Borșevschi, care a oficiat slujba afară, polițistul s-a arătat mai rezervat: „Eu nu vă cunosc pe dvs, nu pot să vă dau mai multe informații. A fost sancționat, vedeți și pe TV8”, a punctat el.
Apărătorul a depus recurs la Curtea de Apel, unde s-a repetat exact aceeași poveste. Au fost telefonați cu o oră înainte de ședință și, ca într-un ceas rău, Popescu iarăși nu era la Chișinău, iar preotul se afla la slujbă. În consecință, Curtea de Apel a lăsat în vigoare amenda de 22 500 de lei.
„În situații analogice, când poliția încalcă dreptul la apărare, instanțele de judecată recunosc nulitatea proceselor verbale. Dar în cazul nostru judecătorii au pus umărul la nelegiuirile poliției și nu ne-au oferit timp nici pentru a ne prezenta la ședințe. Ca să se spele pe mâini, au scris în hotărârile lor că am fi solicitat examinarea în lipsa noastră, deși ei ne-au pus în situația respectivă”, se arată indignat avocatul.
În judecată, polițistul Șpac a solicitat respingerea contestației. De fapt, tot dosarul respectiv pare a fi cusut cu ață albă. De exemplu, în hotărârea Judecătoriei Ciocana din 8 aprilie, se arată că „învinuitul nu a avut obiecții la procesul verbal”, chiar dacă în realitate preotul a scris negru pe alb că nu recunoaște acuzațiile aduse. Iar în decizia Curții de Apel din 21 aprilie, se menționează că „recurentul a negat vina sa în comiterea accidentului”. „Ce fel de accident? Nici nu au manifestat celeritate, nu au verificat nici calitatea actului de justiție. Parcă au îndeplinit o comandă cu ochii închiși. Iar tot cumulul acesta de greșeli ar fi trebuit să ducă la pronunțarea altei soluții, diametral opuse”, este de părere Mihai Popescu.
Reacția autorităților la acest caz a trezit multă nedumerire chiar și la Mitropolie. „La 9 aprilie, Sinodul s-a întâlnit deja cu președintele țării. Eu l-am rugat pe dl președinte să intervină cum știe el mai bine ca nici preoții, nici enoriașii să nu fie amendați. Dânsul ne-a promis: „Fraților, am înțeles, mă voi strădui să nu fie amenzi.” Același lucru l-a promis și la Aeroport, când am adus Focul Sacru. Dar în realitate vedeți ce se întâmplă...”, constată PS Ioan, vicarul Mitropoliei.
Potrivit aceleiași surse, până în prezent, în mun. Chișinău, au mai fost sancționați trei alți preoți, dintre care doi au reușit să scape de amendă, contestând acțiunile poliției. Cea mai mare amendă, în sumă de 70 de mii de lei, a fost aplicată preotului Nicolae Tudoreanu de la Biserica „Învierea Domnului” de la Cimitirul „Sf. Lazăr”.
|
Sfântul Cuviosul Efrem Sirul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 28 ianuarie. Sfântul Efrem Sirul a studiat cu străduinţă Sfânta Scriptură şi a fost din tinereţe un îndrumător duhovnicesc neîntrecut. Câteodată nu putea să rostească...
( ) Citeşte tot articolulIngredientul secret dezvăluit de un chef american. Toată lumea se pricepe într-un fel sau altul să facă omletă. Pare cea mai simplă rețetă, iar mulți o preferă la micul dejun. Și totuși nu este atât de ușor de preparat. Un chef american a dezvăluit faptul că...
( ) Citeşte tot articolulO locuitoare a capitalei, aflată în concediu de maternitate, a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru omorul propriului concubin. Potrivit probatoriului, inculpata, în vârstă de 25 de ani, a planificat din timp omorul concubinului care avea 60 de ani....
( ) Citeşte tot articolulPoliţia rusă l-a reţinut miercuri pe Oleg, fratele lui Aleksei Navalnîi, după ce a efectuat percheziţii la apartamentul din Moscova al disidentului. Poliţia a efectuat miercuri mai multe raiduri la birourile organizaţiei lui Navalnîi, Fondul de luptă împotriva...
( ) Citeşte tot articolulPremierul britanic Boris Johnson a afirmat miercuri că ar fi fost „mare păcat” dacă Regatul Unit ar fi urmat sfatul de a rămâne în programul de vaccinare al Uniunii Europene, mai degrabă decât să-şi stabilească propriul plan.
( ) Citeşte tot articolulSute de protestatari s-au adunat miercuri seară în faţa Tribunalului constituţional din Varşovia, după decizia justiției prin care în Polonia este interzis aproape în totalitate avortul, scrie digi24.ro.
( ) Citeşte tot articolulExistă o listă cu alimente pe care nu trebuie să le consumi niciodată pe stomacul gol. Câteva dintre ele sunt foarte consumate la micul dejun. De ce trebuie să nu te mai atingi la prima masă a zilei, citește un pic mai jos.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de temperaturi de -4..+1 grade Сelsius în raioanele de nord, -4..-1°C în raioanele de centru și de -3..0°C în raioanele de sud. Presiunea atmosferică va fi joasă.
( ) Citeşte tot articolulPreşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri, în cadrul unei întâlniri virtuale a Forumului Economic Mondial, că pandemia de coronavirus a exacerbat problemele şi dezechilibrele globale şi că acestea se pot agrava până la o luptă de tipul ”toţi...
( ) Citeşte tot articolulHoroscop joi 28 ianuarie. Ce le rezervă astrele celor 12 zodii: Berbec Atunci când ai de-a face cu oameni mai dificili sau cu anumite situații de care nu ești singur, soluția vine mai ușor dacă adopți o atitudine pozitivă și încerci să să fii de acord cu...
( ) Citeşte tot articolulSerialele au devenit un element important al vieții noastre, mai ales în contextul pandemiei. Având mai mult timp la dispoziție de petrecut în interiorul casei, oamenii au început să urmărească tot mai multe producții cinematografice. Astfel, unele dintre ele...
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolul