Bălti

Registrul actelor locale a fost lansat la Bălţi

Registrul actelor locale este primul de acest gen lansat în R. Moldova şi este destinat pentru toate localităţile indiferent de nivelul acestora. El a fost elaborat în cadrul proiectului BIZTAR al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în conformitate cu parteneriatul strategic dintre USAID şi Guvernul R. Moldova, în ceea ce priveşte implementarea serviciilor publice pentru întreaga ţară prin intermediul tehnologiilor informaţionale. Soluţia propusă de acest registru oferă o bază de date centralizată privind actele eliberate de toate autorităţile publice locale din RM. Potrivit lui Kent Larson, director de ţară pentru Moldova al Agenţiei americane, scopul direct al creării RAL este asigurarea transparenţei în activitatea organelor administraţiei publice locale şi reducerea birocraţiei. Iar Alexandru Gâncu, şef al Direcţiei administraţie publică locală din cadrul Cancelariei de Stat, a menţionat că „acest registru electronic va asigura accesul liber al reprezentanţilor mediului de afaceri, ai societăţii civile şi al publicului larg la actele emise de primării şi consiliile locale, precum şi la actul guvernării locale în ansamblu”.

„Înainte de toate, dorim ca prin acest nou serviciu electronic public să punem la îndemâna cetăţeanului din Moldova un instrument eficient şi comod, care să-i permită să se informeze oricând doreşte asupra celor decise de cei pe care tot el i-a ales”, a subliniat Douglas Muir, directorul proiectului BIZTAR. Potrivit lui, proiectul a costat aproape 100 de mii de lei, cea mai mare parte a banilor fiind folosită pentru asistenţa tehnică.

Cei prezenţi în sala de şedinţe din cadrul Primăriei Bălţi au avut posibilitatea să urmărească modul de funcţionare a acestui serviciu. Astfel, accesând www.actelocale.md se pot găsi deciziile autorităţilor locale după mai multe criterii: căutare avansată (cuvinte-cheie, perioadă, domeniul de activitate, limba documentului) sau căutare după valorile clasificatoarelor. De asemenea, utilizatorii acestui serviciu pot exporta actele din registru pe site-uri externe, inclusiv să-şi aleagă forma grafică a documentului. „Deoarece la noi deseori culorile se asociază cu anumite partide politice, pentru a evita anumite aluzii, am creat posibilitatea ca fiecare localitate să-şi creeze site-ul aşa cum şi-l doreşte”, a declarat Ion Amarfii, unul dintre membrii proiectului.
Lansarea Registrului actelor locale a fost salutată de primăria capitalei de nord. Viceprimarul municipiului Bălţi, Marina Covali, a spus că acesta va permite inclusiv o colaborare între autorităţile publice locale, indiferent de amplasarea lor geografică.

Menţionăm că site-ul funcţionează de vineri, 29 iulie. Potrivit autorilor proiectului, localităţile Sângerei, Ceadâr-Lunga şi Mereni sunt următoarele care urmează să se alăture registrului electronic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *