CSI / Rusia

Regiunile Rusiei suportă tot mai greu centralismul lui Putin

Timp de două luni nu au mai ridicat niciun ban, întârzierea fiind cauzată de faptul că guvernul regional nu are destui bani. Ruşii de rând suferă. Au datorii la bănci pentur împrumuturi şi credite ipotecare. Tot mai des angajaţii decid să rămână acasă în loc să lucreze pe gratis.

Aceste poveşti foarte rar apar în mass-media rusă, afirmă Wirtschaftsblat. Despre tulburările sociale din regiunile Rusie aproape că nu scrie nimeni. Şi nu pentru că situaţia medicilor din Trans-Baikal este un caz izolat, din contra. În primăvară, muncitorii de pe şantierul cosmodromului Vostocinii au intrat în greva. Că şi medicii din Tran-Baikal ei nu au mai încasat salariile timp de câteva luni. În sitiatia munictorilor a trebuit să intervină preşedintele Vladimir Puţin şi apoi procurorii să-şi facă prezenţa pe şantier, pentru că angajatorii să înceapă să achite restanţele salariale.

Din cauza problemelor cu corupţia, a datoriilor şi crizei, regiunile dsunt forţate să adopte programe de austeritate forţată. În administraţiile a mai mult de 30 din cei 83 de subiecţi ai Federaţiei Rusie au avut loc reduceri de personal. În acelaşi timp, regiunile sunt foarte diferite unele de altele în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi socială. De exemplu, salariul mediu în capitală Rusiei este de 5 ori mai mare decât în ​​Kalmykia. Prin urmare, mulţi ruşi s-au mutat în marile oraşe. În ultimii ani, populaţia Moscovei a ajuns din această cauza la peste 12 de milioane de oameni.

Regiunile însă, dimpotrivă, se confruntă cu noi provocări demografice, scrie Wirtschaftsblat. Densitatea populaţiei în Rusia este una dintre cele mai mici din lume. La ultimul recensământ, din 1.090 de oraşe, doar în 93 populaţia depăşea 200.000 de persoane. Apoi, din 156.000 de sate, 13% nu mai sunt locuite, iar în 23% locuitorii sunt sub 10 persoane.

Kremlinul a încercat în mod repetat să dezvolte regiunile, continuă publicaţia. În timpul Forumului Economic de la Vladivostok, Putin a promis să îmbunătăţească climatul investiţional în regiunile periferice, astfel încât să poată concura cu cele mai importante centre de afaceri. Însă această nu este prima promisiune a lui Putin. Câţiva ani în urmă Krmelinul a anunţat că schimbă capitală în Siberia, apoi a vorbit despre nişte planuri ambiţioase pentru relocarea marilor companii de stat şi unele ministere în Extremul Orient, drept impuls pentru dezvoltarea regiunii. Dar de atunci nimic. Dimpotrivă – prăpastia economică între centru şi subiecţii federali a crescut şi mai mult, scrie publicaţia austriacă.

Una din cauzele situaţiei este centralizarea excesivă a puterii deţinute de preşedintele rus. Regiunile au o autonomie economică limitat şi reţin doar 37% din veniturile fiscale. Restul merge la bugetul federal. Sub Puţin, Kremlinul a strâns şi mai mult chingile. De fapt, deşi aler direct de cetăţeni, guvernatorul regiunii este un titlu mai degrabă onorific, pentru că i-au fost limitate puterile. În acelaşi timp, cei care vor să candideze pentru acest post, trebuie să depăşească dificultăţi birocratice enorme. De exemplu, la alegerile regionale care au avut loc în ultimul week-end, candidaţii opoziţiei au reuşit să se înregistreze doar în regiunea Kostroma.

Totodată, regiunile sunt puternic dependenţe de transferurile financiare de la guvernul federal. Moscova întreţine aproximativ 70 de subiecte federale. Potrivit publicaţiei, Kremlinul distribuie bani netransparent, în esenţă, sistemul nu reuşeşte să rezolve problemele structurale ale economiei regiunilor. Din cauza creşterii plăţilor sociale, decise de Putin în momentele sale tot mai frecvente de populism, autorităţile locale sunt obligate să între în datorii din ce în ce mai mari pentru a îndeplini sarcinile trasate de centru. Experţii sunt de părere că, în viitorul apropiat, multe regiuni vor intră efectiv în faliment.greve Rusia

În politică sa regională, Rusia subscrie la principiile centralizării şi se bazează pe programe individuale de dezvoltare iniţiate de stat, în loc să ofere o mai mare autonomie regiunilor economice pentru a atrage investitori. Dacă presiunea asupra economiei ruse va fi amplificată, în regiuni se va acutiza lupta pentru banii statului, iar unele vor deveni mai vocale cerând cu insistenţă autonomia. Criză actuală a dezvăluit limitaele „centralismului lui Putin”, conchide publicaţia.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *