Actualitate

Reglare de conturi între oamenii de afaceri moldoveni?

 Potrivit lui Mocanu, „probele” sunt oamenii de afaceri care au avut de suferit din cauza lui Plahotniuc. Aceştia au spus că se adresează mass-media cu dovezile lor, şi nu în instanţe sau la organele de anchetă, pentru că acolo nu ar obţine dreptate. Majoritatea dintre cei care l-au însoţit pe Sergiu Mocanu la conferinţa de presă au spus că le-au fost intentate dosare penale la comandă, de către aceiaşi procurori sau de către aceiaşi ofiţeri anticorupţie. Fostul director al „Gemeni” SA, Ilie Rotaru, s-a declarat victimă a „caracatiţei Plahotniuc” pentru că, spune el, i-au fost fabricate mai multe dosare penale, iar businessul lui este în prezent dirijat de către „mâna dreaptă a lui Vlad Plahotniuc”, Igor Prisăcaru. Reprezentanţii unui grup de companii, care deţineau un pachet de acţiuni la Banca Comercială „Victoriabank” – Victor Ţopa şi Viorel Ţopa – au afirmat că peste noapte Vlad Plahotniuc i-a lipsit de acţiuni. „Acest flăcău (Vlad Plahotniuc – n. r.) a pus mana pe toate ramurile economiei naţionale – importul de carne, de telefoane mobile, energie electrică etc., iar acum el vrea să acapareze şi puterea”, a declarat Victor Ţopa. „Nimeni dintre noi nu a fost criminal, nu a avut probleme cu legea, până când într-o bună zi am fost atacaţi. Noi nu mai putem apela la instituţiile statului să căutăm dreptate pentru că în ele deja îşi face mendrele Plahotniuc”, a declarat Viorel Ţopa. Şi foştii directori ai „Carmez” SA şi „Franzeluţa” SA – Anatol Câşlaru, respectiv Spiridon Danilescu – spun că au fost arestaţi şi bănuiţi de delapidări pentru ca, ulterior, în locul lor să vină persoane fidele lui Plahotniuc… Întrebaţi de ce au făcut publice aceste informaţii abia acum, oamenii de afaceri au spus că au aşteptat schimbarea Puterii, iar apoi le-a fost frică să nu dăuneze Alianţei pentru Integrare Europeană.

Sergiu Mocanu a spus că, în curând, în RM va fi constituit un comitet antimafie, susţinut financiar de către parteneri din afară, inclusiv de specialişti antimafie din Italia, pentru a scoate la iveală toate crimele. După declaraţiile făcute acum două săptămâni, Mocanu a fost atacat în judecată de către Plahotniuc, care i-a pretins două milioane de lei pentru defăimare. Astăzi, în prima şedinţă de judecată, instanţa a dispus punerea de sechestru pe maşina şi apartamentul lui Mocanu ca măsură asiguratorie. Tot astăzi, Vladimir Plahotniuc a susţinut o conferinţă de presă pentru a comenta „atacurile mincinoase şi denigratoare” la adresa sa şi a afacerilor pe care le conduce. Deşi n-a menţionat în mod explicit presa, el a avertizat că-i va ataca în judecată pe toţi cei care vor difuza şi multiplica „asemenea informaţii” (calomnii).

Marţi, la o emisiune televizată, prim-ministrul Vlad Filat a susţinut că declaraţiile lui Sergiu Mocanu privind rolul lui Plahotniuc în statul R. Moldova îl deranjează pentru că e vorba de instituţiile statului. Filat a spus că a cerut instituţiilor abilitate să clarifice situaţia, iar celor ce fac acuzaţii le-a sugerat să mai prezinte şi probe.

După Info-Prim Neo

Doar câteva note, despre foştii parteneri

Victor Ţopa a fost, în 2000, preşedinte al Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile, după care, în 2001, primul ministrul al Transporturilor şi Comunicaţiilor în Guvernul Tarlev I, în perioada aprilie-decembrie 2001. A fost acuzat de afaceri ilicite în sistemul aviatic. A fost cel care îl reprezenta pe Vladimir Plahotniuc la şedinţele Consiliului de Administrare a „Victoriabank” în 2005, când acesta a preluat un pachet important de acţiuni la bancă.

Viorel Ţopa a fost, între 1999-2001, preşedinte al „Banca de Economii” SA. A fost acuzat că ar fi facilitat acordarea unor credite Companiei „Air Moldova International”, care era condusă de Victor Ţopa, bani care n-au mai fost restituiţi. A candidat la alegerile locale din 2003 la funcţia de primar al capitalei din partea Blocului PSL-PSD. Până la urmă, a fost doar consilier municipal. Numele lui apare în contextul preluării, în 2005, a unui important pachet de acţiuni la „Victoriabank” de către Vladimir Plahotniuc. Totodată, numele lui apare în contextul preluării frecvenţei a II-a de stat (fosta TVR 1, actualmente „2 plus”). Sora lui, Diana Ţopa, este căsătorită cu actorul Răzvan Paveliu, cel care a reprezentat off-shore-ul „TLF M International” SRL în procesul de obţinere a frecvenţei a II-a. De asemenea, se spune că ar fi acţionar la „Aerocom”, companie acuzată în rapoartele organismelor internaţionale de cooperare cu dealeri de arme care au făcut tranzacţii cu al-Qaeda.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *