Finanţe

„Reglări de conturi” între „Moldovagaz” şi întreprinderile termoenergetice

Conturile „Termocom”-ului, pe care sunt stocate 20 mln. lei, sunt blocate de către „Moldovagaz” din cauza datoriilor istorice de 113 mln. lei pe care furnizorul de căldură le avea faţă de furnizorul de gaze în anul 2007, acestea fiind acumulate încă din anul 2000, potrivit lui Mihai Cernei. De asemenea, sunt blocate şi conturile la CET-1 şi CET-2.

Întrebat dacă întreprinderea ar putea să activeze în aceste condiţii, Cernei a menţionat că „Termocom” va continua să livreze căldură, dar că volumul de producere a agentului termic s-a micşorat. El spune că, imediat după ce va fi semnat un nou memorandum cu „Moldovagaz”, care să prevadă achitarea datoriilor în rate, conturile SA „Termocom” vor fi deblocate pentru „a opera în continuare cu plăţile”.
Solicitat de TIMPUL, Andrei Akulov, ofiţer de presă la „Moldovagaz”, a declarat că aceste blocări de conturi sunt măsuri de asigurare a executării deciziilor judecătoreşti în favoarea „Moldovagaz” pentru datoriile acumulate şi neachitate de către aceste întreprinderi. „Conturile sunt blocate nu numai la întreprinderile din complexul termoenergetic, ci la toate întreprinderile care sunt datoare către „Moldovagaz”. Este o procedură normală, prevăzută de legislaţie, mai ales că există şi decizia judecătorească. Conturile vor fi deblocate după ce se va negocia un nou memorandum între „Moldovagaz”, reprezentanţii statului şi unele întreprinderi din sectorul termoenergetic al municipiului şi în cazul în care cerinţele „Moldovagaz” vor fi acceptate de către toţi”, spune Akulov.

La rândul său, Victor Parlicov, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), susţine că e o prostie ca „Moldovagaz” să blocheze conturile „Termocom”-ului. „Când nu au argumente, reprezentanţii „Moldovagaz” recurg la şantaj şi presiune”, a menţionat Parlicov.

O nouă propunere pentru tariful la agentul termic

Mihai Cernei a anunţat în cadrul şedinţei de ieri de la primărie că „Termocom” solicită majorarea tarifului pentru agentul termic cu circa 9,6 la sută, până la aproape 900 de lei pentru o gigacalorie, asta după ce, săptămâna trecută, întreprinderea cerea la ANRE creşterea tarifului cu 12,2 la sută.

Deşi primarul Dorin Chirtoacă solicitase anterior menţinerea vechiului tarif la căldură, Cernei a menţionat că acest lucru este imposibil, întrucât tariful la CET-2 s-a majorat cu 18 la sută, iar „Termocom”-ul primeşte anume de la CET-uri 80 la sută din volumul de agent termic. „Dacă tariful nu va fi majorat, unica soluţie este să mergem pe calea falimentului”, a conchis Mihai Cernei.
Contactat de TIMPUL, directorul ANRE a spus că miercuri urmează a fi adoptată o decizie finală în ceea ce priveşte tariful la agentul termic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *