Social

Reguli de comportament pentru o familie fericită

De ei depinde ca micuții lor să fie respectuoși, politicoși și să învețe regulile corecte de comportament. Cel mai bun exemplu sunt faptele, astfel în zadar unii părinți spun că nu este corect să procedeze sau să facă ceva copilul, dacă ei procedează exact invers. De ce unele persoane aruncă resturile pe stradă, nu-și cer scuze atunci când îmbrâncesc pe cineva în transportul public, de ce își permit să mănânce semințe pe stradă sau au un comportament brutal în familie? Se întâmplă deoarece asta au văzut la părinții lor și li se pare o normalitate. Mai mult, convingerile obținute în copilărie se modifică foarte greu la maturitate, arată studiile, de aceea, din momentul în care ați aflat că veți fi părinți este recomandat să vă schimbați comportamentul, atitudinea, chiar și modalitatea de a comunica dacă vă doriți o familie ce respectă anumite principii și reguli de bune maniere.

Probabil cunoaște fiecare principiile care formează fundamentul tuturor manierelor: respectul, considerația și sinceritatea. Părinții sunt cei care trebuie să cultive, din primii ani de viață ai copilului, politețea, bunele maniere, grija și considerația pentru cei din jur. Buna creștere, adresarea corectă, limbajul plăcut, folosirea formulelor de politețe sunt meritul părinților atunci când copiii le respectă. Bunele maniere îl ajută pe copil să-și dezvolte simțul respectului de sine și încrederea în propria persoană. Respectarea regulilor de bune maniere este secretul care contribuie la armonia unei familii. Politețea, amabilitatea folosite în mod regulat în societate sunt la fel de necesare și în cadrul unei familii pentru o viață fericită.

Folosind cât mai des formulele de politețe „te rog”, „mulțumesc”, „cu plăcere”, respectându-i opinia și deciziile celuilalt, având buna creștere de a asculta partenerul de viață și nevoile copilului și implicându-vă în ocupații comune cu copilul, veți contribui astfel la stabilirea unei legături durabile în familie.

Concluzionând, voi spune că pentru a avea o familie unită și fericită, educată în stilul bunelor maniere, este necesar ca membrii familiei să se respecte, să vă cereți scuze de fiecare dată când este nevoie, să fiți întotdeauna sinceri, să oferiți ajutorul și mici atenții neașteptate, să comunicați eficient, să vă iubiți familia, punând-o mereu pe primul plan, ceea ce va contribui la formarea unei stări de bună dispoziție și va crea o ambianță plăcută.

Programul de dezvoltare a personalității la Centrul de dezvoltare personală „ABeZe” (ore individuale și în grup, pentru copiii de la 5 ani și adulți): bune maniere, ore de dicţie, artă decorativă, limba engleză, ședințe individuale la psiholog, pregătirea copiilor pentru școală.

Dorina Arsene,
lector de bune maniere
Tel.: 068.210.006
e-mail: sme.abeze@gmail.com
web: abeze.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *