Culinar.md

Regulile impuse devin un mod de viaţă

Pentru a slăbi, prima condiţie e să avem o alimentaţie echilibrată. Toate alimentele sunt necesare, însă pentru a nu ne încărca zi de zi cu aceste calorii, care devin grăsimi, trebuie să le consumăm în cantităţi normale. Fiecare organism are personalitate proprie şi reacţionează diferit la diversele diete propuse de nutriţionişti. Ceea ce trebuie să ştim de la bun început e că dietele bazate pe un consum redus de alimente (dietele cu supe, cu grepfruit sau alte fructe roşii) nu sunt decât un univers paralel sau imaginar al dorinţei de a avea un trup perfect, univers în care aşteptările se întâlnesc cu deziluzia. O dietă severă are rezultate doar pentru moment. Imediat ce renunţăm la ea, kilogramele pierdute în cele câteva zile de înfometare se reaşază rapid pe corpul nostru, iar noi vom primi ca premiu greutatea aparent pierdută.

REGULA 1. Calorii mai puţine şi sport

Balanţa între caloriile consumate şi cele asimilate de organism trebuie să fie negativă. Acest rezultat se poate obţine numai dacă vom face ca o mare parte din calorii să dispară cu exerciţii fizice. Chiar dacă pare greu, mai ales după o zi de muncă, sportul are şi alte avantaje pe lângă cel de a ne modela trupul. Unul dintre ele e că stimulează producţia de endorfine şi astfel nu se va mai resimţi stresul, iar starea de bine vă va învălui. Este necesar să suferim trei zile, mâncând supă sau cereale? Sigur că nu. Un astfel de regim nu ne face decât să eliminăm toxinele şi apa din organism, însă grăsimile vor rămâne tot acolo. Dacă veţi reduce aportul de calorii aproape de minimul vital (700-750), lucru pentru care se impune o supraveghere medicală atentă, rezultatele dorite vor fi vizibile. Acest regim este relativ sănătos şi echilibrat. Foarte important: cântăriţi cu atenţie alimentele pe care le consumaţi!
Cantităţile din tabel sunt exprimate pentru 100 de grame de alimente.

CARNE, PEŞTE, PREPARATE CALORII
Carne de curcan                             179
Carne de miel                                 260
Carne de oaie                                  181
Carne de porc grasă                      340
Carne de porc slabă                       142
Carne de pui                                    142
Carne de vacă grasă                      277
Carne de vacă slabă                      104
Ficat de porc                                     146,2
Hering în sos de tomate                170
Hering                                                167
Heringi în ulei                                    325
Icre crap                                             192
Macrou în sos de tomate                164
Parizer                                                290
Pateu de ficat                                    261

FRUCTE                                      CALORII
Grapefruit                                           30
Lămâi                                                 36
Mandarine                                          40
Mere                                                    67
Pere                                                    79
Portocale                                            47
Prune                                                  89
Struguri                                               93

GRĂSIMI                                       CALORII
Margarină                                           764
Smântână                                          297
Ulei de floarea-soarelui                  930
Ulei de soia                                       930
Unt                                                       721
Untură de porc                                  927

LEGUME                                       CALORII
Cartofi                                                  88
Cartofi noi                                           80
Ciuperci                                               35
Fasole verde                                       33
Mazăre verde                                       96
Conopidă                                             30
Morcovi                                                 45
Pătrunjel                                              20
Păstârnac                                            72
Spanac                                                25
Dovlecei                                               18

REGULA 2. Eliminarea grăsimilor şi a dulciurilor

Cel mai adesea greutatea pierdută este rezultatul scăderii masei musculare, când de fapt obiectivul trebuie să fie eliminarea grăsimilor. Zaharurile şi grăsimile trebuie consumate în timpul zilei, de preferat în prima parte. În cazul în care seara savurăm o felie de tort sau o ciocolată, caloriile nu vor fi neutralizate în consumul energetic şi vor fi stocate sub formă de grăsimi. Regula de aur este de a se consuma carbohidraţi şi grăsimile ziua, când avem nevoie de energie, iar seara să optăm pentru proteine şi fibre.

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *