Regulile impuse devin un mod de viaţă
Pentru a slăbi, prima condiţie e să avem o alimentaţie echilibrată. Toate alimentele sunt necesare, însă pentru a nu ne încărca zi de zi cu aceste calorii, care devin grăsimi, trebuie să le consumăm în cantităţi normale. Fiecare organism are personalitate proprie şi reacţionează diferit la diversele diete propuse de nutriţionişti. Ceea ce trebuie să ştim de la bun început e că dietele bazate pe un consum redus de alimente (dietele cu supe, cu grepfruit sau alte fructe roşii) nu sunt decât un univers paralel sau imaginar al dorinţei de a avea un trup perfect, univers în care aşteptările se întâlnesc cu deziluzia. O dietă severă are rezultate doar pentru moment. Imediat ce renunţăm la ea, kilogramele pierdute în cele câteva zile de înfometare se reaşază rapid pe corpul nostru, iar noi vom primi ca premiu greutatea aparent pierdută.
REGULA 1. Calorii mai puţine şi sport
Balanţa între caloriile consumate şi cele asimilate de organism trebuie să fie negativă. Acest rezultat se poate obţine numai dacă vom face ca o mare parte din calorii să dispară cu exerciţii fizice. Chiar dacă pare greu, mai ales după o zi de muncă, sportul are şi alte avantaje pe lângă cel de a ne modela trupul. Unul dintre ele e că stimulează producţia de endorfine şi astfel nu se va mai resimţi stresul, iar starea de bine vă va învălui. Este necesar să suferim trei zile, mâncând supă sau cereale? Sigur că nu. Un astfel de regim nu ne face decât să eliminăm toxinele şi apa din organism, însă grăsimile vor rămâne tot acolo. Dacă veţi reduce aportul de calorii aproape de minimul vital (700-750), lucru pentru care se impune o supraveghere medicală atentă, rezultatele dorite vor fi vizibile. Acest regim este relativ sănătos şi echilibrat. Foarte important: cântăriţi cu atenţie alimentele pe care le consumaţi!
Cantităţile din tabel sunt exprimate pentru 100 de grame de alimente.
CARNE, PEŞTE, PREPARATE CALORII
Carne de curcan 179
Carne de miel 260
Carne de oaie 181
Carne de porc grasă 340
Carne de porc slabă 142
Carne de pui 142
Carne de vacă grasă 277
Carne de vacă slabă 104
Ficat de porc 146,2
Hering în sos de tomate 170
Hering 167
Heringi în ulei 325
Icre crap 192
Macrou în sos de tomate 164
Parizer 290
Pateu de ficat 261
FRUCTE CALORII
Grapefruit 30
Lămâi 36
Mandarine 40
Mere 67
Pere 79
Portocale 47
Prune 89
Struguri 93
GRĂSIMI CALORII
Margarină 764
Smântână 297
Ulei de floarea-soarelui 930
Ulei de soia 930
Unt 721
Untură de porc 927
LEGUME CALORII
Cartofi 88
Cartofi noi 80
Ciuperci 35
Fasole verde 33
Mazăre verde 96
Conopidă 30
Morcovi 45
Pătrunjel 20
Păstârnac 72
Spanac 25
Dovlecei 18
REGULA 2. Eliminarea grăsimilor şi a dulciurilor
Cel mai adesea greutatea pierdută este rezultatul scăderii masei musculare, când de fapt obiectivul trebuie să fie eliminarea grăsimilor. Zaharurile şi grăsimile trebuie consumate în timpul zilei, de preferat în prima parte. În cazul în care seara savurăm o felie de tort sau o ciocolată, caloriile nu vor fi neutralizate în consumul energetic şi vor fi stocate sub formă de grăsimi. Regula de aur este de a se consuma carbohidraţi şi grăsimile ziua, când avem nevoie de energie, iar seara să optăm pentru proteine şi fibre.
Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!