Sănătate

Relaţia dintre spiritualitate, morală şi consumul de carne

Important este ca fiecare dintre noi să ştim exact ceea ce ne face bine şi cum putem trăi în armonie cu mediul înconjurător. Contează şi activitatea spirituală pe care o desfăşurăm, şi felul în care privim lucrurile.

Din moment ce ne este posibil să trăim în mod sănătos, fără să consumăm carne, este firesc să ne întrebăm dacă carnivorismul este o obisnuinţă morală şi umană. Este evident că animalele nu-şi dau viaţa în mod liber pentru ca noi să ne permitem luxul de a le mânca lor carnea. Numeroase grupări religioase şi spirituale au preconizat regimul vegetarian, recunoscând caracterul sacru al întregii vieţi şi necesitatea de a trăi fără a cauza suferinţă; printre cei care recomandă alimentaţia lacto-vegetariană se numără: yoghinii, hinduşii, budiştii, zoroastrienii, taoiştii, esenienii, benedictinii, trapiştii, Societatea teozofică, Biserica Adventistă, Biserica Unitaristă, Ordinul Crucii, Mişcarea Gnostică Creştină Universală, Ordinul Rose Croix etc.

În epoca de început a creştinismului, numeroase grupări spirituale evreieşti şi creştine s-au opus cu tenacitate consumului de carne, considerându-l un lux costisitor, barbar şi daunător sănătăţii.

Oricine a vizitat un abator ştie bine că animalele suferă foarte mult înainte şi în timpul tăierii lor. Un mare înţelept yoghin, Sri Aurobindo, explică principiul yoghin (a nu face niciun rău, nonviolenţa): în contextul alimentaţiei, ahimsa înseamnă că alimentele noastre trebuie, pe cât posibil, să fie alese dintre creaturile vii la care manifestarea conştiinţei este cât mai redusă. Prin urmare, dăcă avem la dispoziţie în cantitate suficientă legume, fructe, cereale şi diferite produse lactate, animalele nu trebuie niciodată să fie sacrificate (omorâte) pentru a ne asigura hrana. În orice caz, înainte de a omorî un animal a cărui conştiinţă este foarte dezvoltată sau chiar subdezvoltată, trebuie să examinăm cu luciditate dacă nu este posibil să trăim mult mai sănătoşi fără a-i lua viaţa acelui animal.

Niciodată nu am luat decizii pripite şi nu le recomand, dar atunci când hotărâm să ne schimbăm viziuniile eu spun că ar fi foarte bine să o facem într-un mod cât mai conştient şi cât mai benefic, atât pentru noi, cât şi pentru tot ceea ce ne înconjoară.

(M. T.)

www.culinar.md 
Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *