Timpul Liber

Religia, o modă la Hollywood

Printre religiile cu cei mai mulţi „fani cu bani” se numără scientologia şi kabbalah. Tot mai multe vedete se convertesc aproape cu ochii închişi la acestea – oriunde, oricum, oricând, numai să-şi găsească liniştea, fericirea sau chiar nemurirea.

Cel mai mediatizat exemplu al convertirii la o nouă religie este Madonna. Diva s-a convertit la kabbalah în 1998, iar după câţiva ani s-a şi rebotezat, devenind Esther. De atunci, acest cult religios a devenit unul „la modă” şi tot mai multe vedete au fost văzute purtând la mână binecunoscuta brăţară dintr-un fir roşu. Adevăraţii adepţi ai acestei religii susţin însă că ceea ce promovează Madonna nu e decât o kabbalah… transformată, aceasta fiind împânzită de numerologie, chiromanţie şi astrologie, credinţe în reîncarnare şi în posibilitatea de a atinge stări de Nirvana. O strategie bună se pare, mai ales că vedete ca Demi Moore, Ashton Kutcher, Paris Hilton, Victoria Beckham sau Barbra Streisand sunt adepte ale kabbalah.

O altă convertire ce a făcut să curgă tone de cerneală în presa din Occident a fost trecerea actorului Tom Cruise la scientologie. Se pare că acest cult s-a transformat în ultimii ani într-o afacere foarte profitabilă. Nu e de mirare, dacă e să ţinem cont de faptul că, în afară de „aspectele” sacre, adepţii acestei religii frecventează cursuri de managementul afacerilor, sănătate fizică şi mentală, reforme sociale, strategii de mobilizare a resurselor. În acelaşi timp, învăţăturile scientologiei se referă la călătoriile intergalactice, la reîncarnare şi la posibilitatea de a îmbunătăţi existenţa umană prin controlul minţii. Printre adepţii acestei religii se numără soţia lui Tom Cruise, actriţa Katie Holmes, actorii John Travolta sau Lisa Marie Presley.

Recent şi Julia Roberts a anunţat că şi-a schimbat religia, trecând la hinduism. Actriţa de 42 de ani şi-a explicat gestul prin faptul că s-a îndrăgostit de această religie în timp ce filma pelicula „Eat, Pray, Love / Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, în care interpretează rolul unei femei divorţate care hotărăşte să călătorească în toată lumea pentru a se regăsi. „În mod clar practic hinduismul. Am fost atât de răsfăţată de familie şi de prieteni în această viaţă, încât în următoarea aş vrea să fiu ceva calm şi plăcut”, a declarat actriţa. Julia Roberts a primit suportul întregii familii în această decizie şi acum se duce adesea la templu „pentru a cânta, a se ruga şi a sărbători” împreună cu soţul ei şi cei trei copii ai lor. În schimb, Julia Roberts nu a primit aceeaşi susţinere din partea Bisericii Catolice. „Cu toate ca intră în fiecare restaurant din oraş, nu se opreşte în nicio biserică”, spun oficialii catolici, supăraţi pe noul film al actriţei. De asemenea, reprezentanţii clerului au fost nemulţumiţi de faptul că, la capitolul „pray” (trad: roagă-te), actriţa se adresează unui guru…

Silvia Ursu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *