Moldova

Remanieri la Guvern! Episodul 1: Ilarion Popa

Prim-ministrul Vlad Filat a solicitat la şedinţa Guvernului de miercuri, 4 aprilie, demiterea viceministrului Popa, care, potrivit premierului, ar fi vinovat de întârzierea semnării contractului de livrare a energiei electrice în R. Moldova.

 Aceasta este prima solicitare de demitere a unui reprezentant al Guvernului Filat 2. Prim-ministrul menţiona încă în vara anului trecut că urmează remanieri în Guvern. De atunci au fost vehiculate numele mai multor miniştri, printre care cel al Economiei, Valeriu Lazăr; al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Pavel Filip; al Afacerilor Interne (MAI), Alexei Roibu; al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Anatol Şalaru, precum şi numele ministrului Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi.

Potrivit alin. 8 al art. 27 al Legii nr. 64 din 31.05.1990 cu privire la Guvern, în cazul în care unul din miniştri nu îşi exercită atribuţiile conform legislaţiei, prim-ministrul este în drept să prezinte preşedintelui RM propunerea privitor la revocarea acestui ministru.

Funcţia de ministru este una politică

Doctorul în drept Constantin Lazăr ne-a spus că funcţiile de ministru şi viceministru sunt funcţii politice. „În acest caz, guvernanţii decid în baza criteriilor politice care ministru îşi onorează obligaţiunile şi care nu. Reieşind din faptul că avem o guvernare de coaliţie, pot apărea unele neînţelegeri între membrii Alianţei. Astfel, liderii coaliţiei de guvernare discută preventiv problema demiterii unui ministru şi înlocuirii lui cu o altă persoană din acelaşi partid sau cu un alt profesionist”, a afirmat Constantin Lazăr, menţionând că în R. Moldova nu s-a mers pe ideea de a crea un guvern din oameni profesionişti, ci din reprezentanţi ai partidelor. „În cazul demiterii, nu este necesar să i se aducă argumente de ordin juridic ministrului. Pur şi simplu, în opinia conducerii, acesta nu-şi onorează obligaţiunile. Astfel, această decizie nu poate fi atacată în instanţa de judecată. Totodată, pot apărea probleme în cazul în care sunt demişi mai mulţi miniştri dintr-un partid şi mai puţini din altul şi, din acest motiv, miniştrii sunt daţi afară foarte atent”, a adăugat juristul. Întrebat dacă ar exista riscul ca o persoană care nu place prim-ministrului să fie demisă, C. Lazăr a spus că, teoretic, acest lucru este posibil. „Dar răspunderea o poartă premierul”, a conchis doctorul în drept.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *