Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Politică 21 Septembrie 2013, ora 07:55

Renat Usatîi, filantrop în R. Moldova, legat de MAFIA RUSĂ și consilier SECRET al ex-premierului Filat

Marime Font

În timp ce în presa moldovenească controversatul om de afaceri, Renato Usatâi, este menționat doar în contextul acțiunilor sale filantropice, în presa rusă, businessmanul este amintit doar în legătură cu ilegalități și crime.

Portalul rus crimerussia.ru îl descrie pe Renato Usatâi ca fiind un „celebru bancher, originar din Moldova, cu „moravuri” de atac raider, un mecenat grijuliu, patriot și pur și simplu un om bun din cadrul unei grupări criminale”. În articolul „O istorie despre fățărnicie: „fratele Solnțsevski” povestește despre ce l-ar motiva „să facă bine”, autorii pun accent pe faptul că din presa moldovenească reiese că „Usatâi strălucește de bunătate și nu se zgârcește să sponsorizeze evenimente culturale sau sociale cu banii lui „binemeritați”. Mai mult, autorii articolului își manifestă regretul față de faptul că, deși populația are acces la informații, ea refuză să creadă că „iubitul lor mecenat este un criminal”.

Nume legat de crime și scandaluri

Renato Usatâi este menționat frecvent în legătură cu întâmplarea lui Ion Druță, cunoscut sub numele de „Vanea Pisateli”, care nu era de găsit din 2009, anul condamnării sale la 20 de ani de închisoare. Infractorul era acuzat de uciderea la comandă a trei persoane din propria grupare criminală și a lui Vitalie Proca, un alt asasin din Moldova. Ultimul a fost reținut în februarie 2013, după ce procurorii au stabilit că acesta a participat la scandaloasa crimă care a ridicat în picioare toată Marea Britanie. Este vorba despre tentativa de omor a economistului rus Gherman Gorbunțov. Acesta a fost atacat cu pistolul, dar a supraviețuit „prin minune”.

Conform investigatorilor publicației „Rusia Criminală”, Vitalie Proca este reținut într-o închisoare din Moscova și așteaptă să fie extrădat în Moldova. Ei afirmă că actul criminal a fost comandat de „funcționarii unei din cele mai puternice grupări criminale din Rusia – „Solnțevscaia” – și a fost organizat de binecunoscutul bancher și mecenat din Moldova, Renato Usatâi”.

De la bancă la atentate

Se pare că în 2010 bancherul Gorbunțov a părăsit Rusia „din motive de siguranță” și s-a stabilit în Republica Moldova. Aici, acesta a cumpărat 80 la sută din acțiunile băncii moldovenești „Universalbank”. Peste un an, a apărut un nou coacționar, Renato Usatâi, directorul „Mep Group”. „Este un tip tânăr, dar foarte obraznic, în spatele lui stau oameni mari”, a declarat pentru portalul rus rumafia.com un businessman cunoscut cu Usatâi.
„Atunci între ei a apărut un conflict de interese, care a dus la judecăți crunte. Iar Gorbunțov declara de nenumărate ori că Usatâi este raiderul care i-a furat banca”, scrie „Rusia Criminală”. După ce acțiunile care aparțineau lui Gorbunțov au trecut în posesia companiei „MEP Limited” din Panama, în februarie 2012, Banca Națională a Moldovei a lichidat banca pe motiv de falimentare.


Conform portalului rus rumafia.com, Gorbunțov a fost acuzat de autoritățile din Moldova de organizarea atacului asupra lui Renato Usatâi, care este angajat la Căile Ferate Ruse din cauza căreia au apărut majoritatea problemelor bancherului. Investigatorii portalului rus scriu că, deși Gorbunțov a selectat executanți ai atacului asupra afaceristului, în septembrie 2011, el a fost cel care a căzut sub focul armei și a fugit în Anglia. Presa din Moldova mai scrie că cel care ar fi trebuit să-l asasineze pe Usatâi este Ion Stratulat, ofițer de poliție, care a fost omorât, la rândul lui, în toamna anului trecut de Ion Șoltoianu, sportiv de performanță. Dacă ultimul nu ar fi tras în ofițer la 19 septembrie 2011, victima ar fi devenit în scurt timp afaceristul moldovean.

Cine este și ce poate Usatâi?

Din niște înregistrări audio care au fost oferite investigatorilor de la „Rusia Criminală”, „se înțelege că Renato Usatâi a organizat atacul raider de acaparare a băncii și a proprietăților lui Gorbunțov, la comanda grupării „Solnțevscaia”. Gruparea, la rândul ei, „pentru mai puțină forfotă”, l-au trimis pe killerul Proca la Londra unde se afla bancherul”, scrie portalul rus.

Amintim că ziarul TIMPUL a investigat implicarea lui Usatâi în cazul Gorbunțov și care erau relațiile dintre aceștia. O discuție dintre ei, înregistrată pe Skype, care a avut loc înainte de atentatul la viaţa lui Gorbunţov, scoate la lumină faptul că Renato Usatâi, reprezentantul acţionarilor „Universalbank” de după aşa-zisul atac raider din 2011, se afla în relaţii destul de amicale cu ex-preşedintele băncii, Gherman Gorbunţov, anunţat în căutare internaţională. Fostul consilier al lui Filat în Rusia, după cum se vehicula în presă, Usatâi este foarte apropiat şi de comunişti.

În discuția respectivă, Renato Usatâi se arăta pregătit să rezolve problemele lui Gorbunţov cu procuratura, CCCEC şi alte organe de drept din RM, dar şi să influenţeze remanierile de cadre din vamă. În ediția ziarului din 8 iunie 2012, TIMPUL scria că „principala concluzie a acestei discuţii se rezumă la faptul că RM nu este condusă de preşedinte, premier sau parlament, ci de controversaţi oameni de afaceri, care închid şi pornesc dosarele penale fără nicio grijă, contra unor sume fabuloase de bani. Uimeşte şi dispreţul acestora faţă de moldoveni. „M-a sunat un puţoi de moldovean” sau „Să-mi bag piciorul în toată mizeria moldovenească” sunt doar câteva expresii care, dacă ţinem cont şi de limbajul licenţios rusesc al lui Usatâi, depăşesc orice limită”.

Mai mult, faptul că Renato Usatâi are acoperire din partea guvernării actuale nu este confirmat doar de afaceriștii din exterior, ci și de politicienii autohtoni. În articolul „Cine este Renato Usatâi: mahăr la Chişinău, escroc sau agent al MAI?”, publicat în ediția de vineri a TIMPULUI, la 15 iunie, este scris că autoritățile R. Moldova au păreri rezervate despre Usatâi. Astfel, Vlad Ţurcanu, consilierul preşedintelui Nicolae Timofti, susţinea că „preşedinţia nu comentează discuţiile private ale cetăţenilor”, iar Vlad Filat infirma că Usatâi i-ar fi consilier. În același timp, avocatul Vitalie Nagacevschi recunoaşte că s-a întâlnit cu Usatâi şi acesta i s-a prezentat drept consilierul lui Filat. Iar Mark Tkaciuk asigura că acesta este consilierul lui Filat, „fapt care ar putea fi verificat în documentele guvernului”. De altfel, surse din cadrul MAI confirmau colaborarea cu Usatâi în scopul reţinerii „bancherului negru”, iar prim-viceprocurorul Pântea declara că, dacă afaceristul „se laudă că are influenţă în procuratură, înseamnă că are conexiuni cu anumiţi factori de decizie”.

Tradaptare de Ana Gherciu

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)