Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 18 Februarie 2019
Abonamente

Politică 21 Septembrie 2013, ora 07:55

Renat Usatîi, filantrop în R. Moldova, legat de MAFIA RUSĂ și consilier SECRET al ex-premierului Filat

Marime Font

În timp ce în presa moldovenească controversatul om de afaceri, Renato Usatâi, este menționat doar în contextul acțiunilor sale filantropice, în presa rusă, businessmanul este amintit doar în legătură cu ilegalități și crime.

Portalul rus crimerussia.ru îl descrie pe Renato Usatâi ca fiind un „celebru bancher, originar din Moldova, cu „moravuri” de atac raider, un mecenat grijuliu, patriot și pur și simplu un om bun din cadrul unei grupări criminale”. În articolul „O istorie despre fățărnicie: „fratele Solnțsevski” povestește despre ce l-ar motiva „să facă bine”, autorii pun accent pe faptul că din presa moldovenească reiese că „Usatâi strălucește de bunătate și nu se zgârcește să sponsorizeze evenimente culturale sau sociale cu banii lui „binemeritați”. Mai mult, autorii articolului își manifestă regretul față de faptul că, deși populația are acces la informații, ea refuză să creadă că „iubitul lor mecenat este un criminal”.

Nume legat de crime și scandaluri

Renato Usatâi este menționat frecvent în legătură cu întâmplarea lui Ion Druță, cunoscut sub numele de „Vanea Pisateli”, care nu era de găsit din 2009, anul condamnării sale la 20 de ani de închisoare. Infractorul era acuzat de uciderea la comandă a trei persoane din propria grupare criminală și a lui Vitalie Proca, un alt asasin din Moldova. Ultimul a fost reținut în februarie 2013, după ce procurorii au stabilit că acesta a participat la scandaloasa crimă care a ridicat în picioare toată Marea Britanie. Este vorba despre tentativa de omor a economistului rus Gherman Gorbunțov. Acesta a fost atacat cu pistolul, dar a supraviețuit „prin minune”.

Conform investigatorilor publicației „Rusia Criminală”, Vitalie Proca este reținut într-o închisoare din Moscova și așteaptă să fie extrădat în Moldova. Ei afirmă că actul criminal a fost comandat de „funcționarii unei din cele mai puternice grupări criminale din Rusia – „Solnțevscaia” – și a fost organizat de binecunoscutul bancher și mecenat din Moldova, Renato Usatâi”.

De la bancă la atentate

Se pare că în 2010 bancherul Gorbunțov a părăsit Rusia „din motive de siguranță” și s-a stabilit în Republica Moldova. Aici, acesta a cumpărat 80 la sută din acțiunile băncii moldovenești „Universalbank”. Peste un an, a apărut un nou coacționar, Renato Usatâi, directorul „Mep Group”. „Este un tip tânăr, dar foarte obraznic, în spatele lui stau oameni mari”, a declarat pentru portalul rus rumafia.com un businessman cunoscut cu Usatâi.
„Atunci între ei a apărut un conflict de interese, care a dus la judecăți crunte. Iar Gorbunțov declara de nenumărate ori că Usatâi este raiderul care i-a furat banca”, scrie „Rusia Criminală”. După ce acțiunile care aparțineau lui Gorbunțov au trecut în posesia companiei „MEP Limited” din Panama, în februarie 2012, Banca Națională a Moldovei a lichidat banca pe motiv de falimentare.


Conform portalului rus rumafia.com, Gorbunțov a fost acuzat de autoritățile din Moldova de organizarea atacului asupra lui Renato Usatâi, care este angajat la Căile Ferate Ruse din cauza căreia au apărut majoritatea problemelor bancherului. Investigatorii portalului rus scriu că, deși Gorbunțov a selectat executanți ai atacului asupra afaceristului, în septembrie 2011, el a fost cel care a căzut sub focul armei și a fugit în Anglia. Presa din Moldova mai scrie că cel care ar fi trebuit să-l asasineze pe Usatâi este Ion Stratulat, ofițer de poliție, care a fost omorât, la rândul lui, în toamna anului trecut de Ion Șoltoianu, sportiv de performanță. Dacă ultimul nu ar fi tras în ofițer la 19 septembrie 2011, victima ar fi devenit în scurt timp afaceristul moldovean.

Cine este și ce poate Usatâi?

Din niște înregistrări audio care au fost oferite investigatorilor de la „Rusia Criminală”, „se înțelege că Renato Usatâi a organizat atacul raider de acaparare a băncii și a proprietăților lui Gorbunțov, la comanda grupării „Solnțevscaia”. Gruparea, la rândul ei, „pentru mai puțină forfotă”, l-au trimis pe killerul Proca la Londra unde se afla bancherul”, scrie portalul rus.

Amintim că ziarul TIMPUL a investigat implicarea lui Usatâi în cazul Gorbunțov și care erau relațiile dintre aceștia. O discuție dintre ei, înregistrată pe Skype, care a avut loc înainte de atentatul la viaţa lui Gorbunţov, scoate la lumină faptul că Renato Usatâi, reprezentantul acţionarilor „Universalbank” de după aşa-zisul atac raider din 2011, se afla în relaţii destul de amicale cu ex-preşedintele băncii, Gherman Gorbunţov, anunţat în căutare internaţională. Fostul consilier al lui Filat în Rusia, după cum se vehicula în presă, Usatâi este foarte apropiat şi de comunişti.

În discuția respectivă, Renato Usatâi se arăta pregătit să rezolve problemele lui Gorbunţov cu procuratura, CCCEC şi alte organe de drept din RM, dar şi să influenţeze remanierile de cadre din vamă. În ediția ziarului din 8 iunie 2012, TIMPUL scria că „principala concluzie a acestei discuţii se rezumă la faptul că RM nu este condusă de preşedinte, premier sau parlament, ci de controversaţi oameni de afaceri, care închid şi pornesc dosarele penale fără nicio grijă, contra unor sume fabuloase de bani. Uimeşte şi dispreţul acestora faţă de moldoveni. „M-a sunat un puţoi de moldovean” sau „Să-mi bag piciorul în toată mizeria moldovenească” sunt doar câteva expresii care, dacă ţinem cont şi de limbajul licenţios rusesc al lui Usatâi, depăşesc orice limită”.

Mai mult, faptul că Renato Usatâi are acoperire din partea guvernării actuale nu este confirmat doar de afaceriștii din exterior, ci și de politicienii autohtoni. În articolul „Cine este Renato Usatâi: mahăr la Chişinău, escroc sau agent al MAI?”, publicat în ediția de vineri a TIMPULUI, la 15 iunie, este scris că autoritățile R. Moldova au păreri rezervate despre Usatâi. Astfel, Vlad Ţurcanu, consilierul preşedintelui Nicolae Timofti, susţinea că „preşedinţia nu comentează discuţiile private ale cetăţenilor”, iar Vlad Filat infirma că Usatâi i-ar fi consilier. În același timp, avocatul Vitalie Nagacevschi recunoaşte că s-a întâlnit cu Usatâi şi acesta i s-a prezentat drept consilierul lui Filat. Iar Mark Tkaciuk asigura că acesta este consilierul lui Filat, „fapt care ar putea fi verificat în documentele guvernului”. De altfel, surse din cadrul MAI confirmau colaborarea cu Usatâi în scopul reţinerii „bancherului negru”, iar prim-viceprocurorul Pântea declara că, dacă afaceristul „se laudă că are influenţă în procuratură, înseamnă că are conexiuni cu anumiţi factori de decizie”.

Tradaptare de Ana Gherciu

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:13

PDM va promova un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și va pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate. Declarația aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc și a fost făcută după o întrevedere cu profesorii de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:42

Struțo-cămila denumită ACUM se va transforma într-un monstru cu trei capete, după alegerile parlamentare din 24 februarie. Jurnalistul unionist ion Mischevca scrie, într-o postare pe Facebook, că cei din binomul PAS-PPDA nu-și doresc decât să ajungă la treuca puterii și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:38

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimul sondaj din această campanie electorală, realizat de cunoscuta companie de cercetări sociologice IMAS, îl cotează pe președintele Partidului Politic ȘOR, primarul (degrevat) de Orhei, Ilan Șor, drept cel mai popular lider al opoziției din Republica Moldova. De asemenea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:09

De acum înainte, sosirea mașinei de urgență va fi mai rapidă și accesibilă. Recent, a fost lansată o aplicaţie care transmite cu exactitate locaţia solicitantului de serviciul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 15:44

Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:51

Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:47

Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:15

La Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:40

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:39

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:09

Descinderi la Magazinul Nr.1 din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:04

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Februarie 2019, ora: 12:40 de Mihaela Culcinschi

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)