Astăzi 22 Mai 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 21:00
Abonamente

Economie 4 Iulie 2015, ora 11:43    Din editia print

REPORTAJ. Am văzut cum se face sticla în Moldova - e o adevărată artă

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Zilnic, practic fiecare dintre noi interacționează cu lucruri din sticlă, dar puțini se întreabă cum se produce aceasta. Până în secolele XVIII şi XIX, sticla a fost foarte scumpă şi era folosită doar de oamenii bogați. Ca să vedem cum prinde viață acest produs important, noi am mers la Fabrica de Sticlă din Chișinău și am urmărit procesul din interior.  

Chiar dacă hala era foarte mare și geamurile de câțiva metri înălțime erau deschise, oricum în interior era o căldură greu de suportat. Atunci când ne apropiam de cuptorul unde „fierbea” sticla, pe frunte curgeau șiruri de sudoare, pielea parcă ardea, iar când încercai să-ți tragi aer pe nas, aveai impresia că se aprind nările. În afară de căldură, angajații din fabrică trebuie să suporte și sunetul pe care îl emană mașinăria gigantică. În primele secunde după ce am intrat, am avut impresia că-mi crapă timpanele de la zgomot. Muncitorii deja se înțeleg între ei prin semne.

„La început pare că sunetul este foarte puternic, dar după ce lucrezi aici o perioadă nu te mai deranjează practic deloc. Cu temperatura ridicată este exact același lucru. În schimb, iarna nu înghețăm de frig”, susține amuzată Raisa, o femeie care muncește la fabrica de sticlă mai bine de 40 de ani. Ea avea grijă ca muncitorii să încarce borcanele din hala de producere și să le transfere în depozit. Până a ajunge aici, produsele trec un traseu impresionant.


Procesul de producție a sticlei ni l-a explicat Valeriu Meșca, directorul fabricii. Îmbrăcat în cămașă, pantaloni la dungă și încălțat în pantofi, șeful întreprinderii nu s-a sfiit să pășească chiar și prin locurile unde căldura era practic insuportabilă. El tot a recunoscut că este foarte cald în interiorul halei, însă ne-a asigurat că angajații primesc toate adaosurile la salarii, în ceea ce privește condițiile nocive de muncă. De căldura insuportabilă și zgomotul puternic am uitat imediat când am văzut cum „sunt turnate” borcanele - o adevărată artă.


Sticla se obține după ce un amestec special este topit la 1500 de grade

De la directorul întreprinderii am aflat că drumul sticlei începe atunci când în șarga (rocă sedimentară compusă din carbonat de calciu și argilă, de culoare cenușie) ajunge în două buncăre, care și dau start întregului proces. Sticla propriu-zisă se obține prin topirea la 1500 de grade a unui amestec format din nisip, sodă, feldspat şi calcar. După ce se formează pasta de sticlă, aceasta ajunge în mașini automate, iar într-un final se obține produsul dorit.

După ce am urmărit procesul de topire, am mers să vedem cum funcționează sistemul de control al procesului de ardere al cuptorului. Într-o încăpere relativ mică, erau două persoane și trei ecrane, de unde ei analizau cum merg lucrările. Pe unul dintre ecrane erau imagini în regim online cu tot ce se petrece în interiorul cuptorului. Tot aici am vorbit și cu tehnologul principal al întreprinderii, Nadejda Carimovna.

Ea muncește la această fabrică deja de 39 de ani și cunoaște, nu din auzite, ce înseamnă să produci sticlă cu un utilaj învechit. „La început noi lucram manual, era mai multă muncă fizică. Cu timpul lucrurile s-au mai schimbat, au apărut tehnologii noi. Acum putem vedea imediat când ceva se defectează, iar înainte acest lucru era imposibil. Monitorizăm situația 24 din 24 de ore”, subliniază specialista.


Nadejda Carimovna, tehnologul principal al fabricii de sticlă

Borcanele moldovenești ajung în 26 de țări

Din 2006, de când rușii au pus embargo pe vinurile moldovenești, au avut de suferit și producătorii de sticlă din R. Moldova. Valeriu Meșca spune că de atunci a înțeles că întreprinderea pe care o conduce trebuie să se reorienteze către piața europeană. Prin urmare, în prezent sticla de la această fabrică este exportată în 26 de țări.

Fabrica de Sticlă din Chișinău produce o gamă largă de produse. Capacitatea de producere este de 40-60 tone de produse de sticlă pe zi pentru fiecare mașină, iar acestea sunt trei la număr. În ziua când noi am mers acolo, una dintre mașini producea borcane mici pentru un agent economic din Italia. „Comanda este de 50 de mii de unități și va fi gata în 3 zile”, ne-a mai comunicat șeful întreprinderii.

După ce borcanele capătă forma inițială acestea intră într-un alt cuptor, unde sunt răcite treptat, ca să nu crape la prima atingere. Acestea trebuie aduse treptat de la 900 la 60 de grade, iar procesul de răcire durează aproximativ două ore.

„Europenii au cerințe mari, iar noi trebuie să corespundem”

Înainte ca produsele să ajungă în depozit, câteva persoane responsabile, în frunte cu directorul pe producție Nicolae Rotari, au grijă ca acolo să nu se strecoare borcane uzate. „Multă producție de aici ajunge peste hotare, de aceea trebuie să fim foarte atenți la fiecare unitate. Europenii au cerințe mari în ceea ce privește calitatea, iar noi trebuie să corespundem ca să rămânem competitivi pe piață”, susține specialistul.

După ce borcanele sunt verificate, acestea ajung în secția de împachetare, unde sunt îmbrăcate cu o husă de peliculă. Ulterior, ambalajul este termo-contractat, după care se întărește și producția poate fi transportată în orice colț al lumii.

O altă încăpere, mică, dar extrem de importantă, este laboratorul de încercări. Aici ajung câteva exemplare de borcane, care sunt verificate dacă corespund standardelor prestabilite. „Probele sunt luate din oră în oră sau chiar din 30 în 30 de minute”, susține Svetlana, una dintre laborante.

La Fabrica de Sticlă din Chișinău lucrează 540 de persoane, iar salariul mediu pe instituție a fost anul trecut de 6100 lei. În 2014, întreprinderea a avut un profit net de peste 10 milioane de lei.

În prezent, în R. Moldova avem trei fabrici de sticlă. Două sunt în Capitală, iar una în raionul Florești. Cea de-a treia, deja de câțiva ani, și-a sistat activitatea.

Istoria sticlei a început în urmă cu 3400 de ani. Aceasta a fost inventată de egipteni. Sticla poate fi reciclată la infinit, fără să se piardă din cantitatea ei. Reciclând, se reduce cantitatea de sticlă care ajunge în gropile de gunoi. Pentru că este inertă, nu produce daune directe mediului, însă va rămâne acolo pentru totdeauna. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)