Astăzi 24 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 18:26
Abonamente

Economie 4 Iulie 2015, ora 11:43    Din editia print

REPORTAJ. Am văzut cum se face sticla în Moldova - e o adevărată artă

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Zilnic, practic fiecare dintre noi interacționează cu lucruri din sticlă, dar puțini se întreabă cum se produce aceasta. Până în secolele XVIII şi XIX, sticla a fost foarte scumpă şi era folosită doar de oamenii bogați. Ca să vedem cum prinde viață acest produs important, noi am mers la Fabrica de Sticlă din Chișinău și am urmărit procesul din interior.  

Chiar dacă hala era foarte mare și geamurile de câțiva metri înălțime erau deschise, oricum în interior era o căldură greu de suportat. Atunci când ne apropiam de cuptorul unde „fierbea” sticla, pe frunte curgeau șiruri de sudoare, pielea parcă ardea, iar când încercai să-ți tragi aer pe nas, aveai impresia că se aprind nările. În afară de căldură, angajații din fabrică trebuie să suporte și sunetul pe care îl emană mașinăria gigantică. În primele secunde după ce am intrat, am avut impresia că-mi crapă timpanele de la zgomot. Muncitorii deja se înțeleg între ei prin semne.

„La început pare că sunetul este foarte puternic, dar după ce lucrezi aici o perioadă nu te mai deranjează practic deloc. Cu temperatura ridicată este exact același lucru. În schimb, iarna nu înghețăm de frig”, susține amuzată Raisa, o femeie care muncește la fabrica de sticlă mai bine de 40 de ani. Ea avea grijă ca muncitorii să încarce borcanele din hala de producere și să le transfere în depozit. Până a ajunge aici, produsele trec un traseu impresionant.


Procesul de producție a sticlei ni l-a explicat Valeriu Meșca, directorul fabricii. Îmbrăcat în cămașă, pantaloni la dungă și încălțat în pantofi, șeful întreprinderii nu s-a sfiit să pășească chiar și prin locurile unde căldura era practic insuportabilă. El tot a recunoscut că este foarte cald în interiorul halei, însă ne-a asigurat că angajații primesc toate adaosurile la salarii, în ceea ce privește condițiile nocive de muncă. De căldura insuportabilă și zgomotul puternic am uitat imediat când am văzut cum „sunt turnate” borcanele - o adevărată artă.


Sticla se obține după ce un amestec special este topit la 1500 de grade

De la directorul întreprinderii am aflat că drumul sticlei începe atunci când în șarga (rocă sedimentară compusă din carbonat de calciu și argilă, de culoare cenușie) ajunge în două buncăre, care și dau start întregului proces. Sticla propriu-zisă se obține prin topirea la 1500 de grade a unui amestec format din nisip, sodă, feldspat şi calcar. După ce se formează pasta de sticlă, aceasta ajunge în mașini automate, iar într-un final se obține produsul dorit.

După ce am urmărit procesul de topire, am mers să vedem cum funcționează sistemul de control al procesului de ardere al cuptorului. Într-o încăpere relativ mică, erau două persoane și trei ecrane, de unde ei analizau cum merg lucrările. Pe unul dintre ecrane erau imagini în regim online cu tot ce se petrece în interiorul cuptorului. Tot aici am vorbit și cu tehnologul principal al întreprinderii, Nadejda Carimovna.

Ea muncește la această fabrică deja de 39 de ani și cunoaște, nu din auzite, ce înseamnă să produci sticlă cu un utilaj învechit. „La început noi lucram manual, era mai multă muncă fizică. Cu timpul lucrurile s-au mai schimbat, au apărut tehnologii noi. Acum putem vedea imediat când ceva se defectează, iar înainte acest lucru era imposibil. Monitorizăm situația 24 din 24 de ore”, subliniază specialista.


Nadejda Carimovna, tehnologul principal al fabricii de sticlă

Borcanele moldovenești ajung în 26 de țări

Din 2006, de când rușii au pus embargo pe vinurile moldovenești, au avut de suferit și producătorii de sticlă din R. Moldova. Valeriu Meșca spune că de atunci a înțeles că întreprinderea pe care o conduce trebuie să se reorienteze către piața europeană. Prin urmare, în prezent sticla de la această fabrică este exportată în 26 de țări.

Fabrica de Sticlă din Chișinău produce o gamă largă de produse. Capacitatea de producere este de 40-60 tone de produse de sticlă pe zi pentru fiecare mașină, iar acestea sunt trei la număr. În ziua când noi am mers acolo, una dintre mașini producea borcane mici pentru un agent economic din Italia. „Comanda este de 50 de mii de unități și va fi gata în 3 zile”, ne-a mai comunicat șeful întreprinderii.

După ce borcanele capătă forma inițială acestea intră într-un alt cuptor, unde sunt răcite treptat, ca să nu crape la prima atingere. Acestea trebuie aduse treptat de la 900 la 60 de grade, iar procesul de răcire durează aproximativ două ore.

„Europenii au cerințe mari, iar noi trebuie să corespundem”

Înainte ca produsele să ajungă în depozit, câteva persoane responsabile, în frunte cu directorul pe producție Nicolae Rotari, au grijă ca acolo să nu se strecoare borcane uzate. „Multă producție de aici ajunge peste hotare, de aceea trebuie să fim foarte atenți la fiecare unitate. Europenii au cerințe mari în ceea ce privește calitatea, iar noi trebuie să corespundem ca să rămânem competitivi pe piață”, susține specialistul.

După ce borcanele sunt verificate, acestea ajung în secția de împachetare, unde sunt îmbrăcate cu o husă de peliculă. Ulterior, ambalajul este termo-contractat, după care se întărește și producția poate fi transportată în orice colț al lumii.

O altă încăpere, mică, dar extrem de importantă, este laboratorul de încercări. Aici ajung câteva exemplare de borcane, care sunt verificate dacă corespund standardelor prestabilite. „Probele sunt luate din oră în oră sau chiar din 30 în 30 de minute”, susține Svetlana, una dintre laborante.

La Fabrica de Sticlă din Chișinău lucrează 540 de persoane, iar salariul mediu pe instituție a fost anul trecut de 6100 lei. În 2014, întreprinderea a avut un profit net de peste 10 milioane de lei.

În prezent, în R. Moldova avem trei fabrici de sticlă. Două sunt în Capitală, iar una în raionul Florești. Cea de-a treia, deja de câțiva ani, și-a sistat activitatea.

Istoria sticlei a început în urmă cu 3400 de ani. Aceasta a fost inventată de egipteni. Sticla poate fi reciclată la infinit, fără să se piardă din cantitatea ei. Reciclând, se reduce cantitatea de sticlă care ajunge în gropile de gunoi. Pentru că este inertă, nu produce daune directe mediului, însă va rămâne acolo pentru totdeauna. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:26

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

Publicație din Franța: După afacerea Skripal, afacerea Dodon marchează un alt EȘEC al serviciilor speciale rusești?

După dezvăluirea implicării directe a Direcției Generale de Informații (GRU) a Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei în încercarea de asasinare a lui Serghei Skripal, Rusia pare să fi suferit o altă înfrângere. De data aceasta în Moldova, după ce...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 18:08

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Dosarul Filat 1: Cererea de recuzare a doi judecători a fost RESPINSĂ

Magistrații Judecătoriei Buiucani au respins azi cererea avocaților lui Vlad Filat de recuzare a doi judecători, care au participat la examinarea primului său dosar și l-au condamnat la nouă ani de închisoare. Solicitarea de recuzare a apărării i-a vizat pe judecătorii Serghei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 14:36

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” are PROPRIETARI noi

Compania care a concesionat „Gările și Stațiile Auto” – „Gările Auto Moderne” – și-a schimbat proprietarii la începutul lunii iunie, scrie Mold-street.md.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:17

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

Cât de ieftină este viața în România, comparativ cu țările UE. Românii plătesc printre cele mai mici prețuri la alimente, locuințe, transpoturi și comunicații

România avea anul trecut cele mai reduse preţuri la alimente dintre ţările Uniunii Europene, cu 34,6% mai scăzute decât media UE, iar la recreaţie şi cultură cu 41,6% sub medie, arată datele publicate luni de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:15

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Se poate repeta dezastrul de la Cernobîl la Centrala Nucleară de la Cernavodă?

Şeful Nuclearelectrica: În cazul Cernobîl era un singur sistem de oprire, cu bare, şi 10 secunde timp de acţiune. Noi avem 4 sisteme de oprire, două dintre ele total independente de sistemul central, şi timp de acţiune de 2 secunde

( ) Citeşte tot articolul

Auto 24 Iunie 2019, ora: 13:12

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele. Vor apărea în 2020 și ar include și Loganul electric

Dacia anunță noi modele pentru anul viitor și e, poate, o veste bună, în cazul în care te-ai plictisit de actualele modele care primesc doar mici modificări de design. Printre noile modele s-ar putea număra și Logan electric, deci n-ar fi deloc rău pentru compania...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 24 Iunie 2019, ora: 13:11

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates dezvăluie cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în carieră

Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, se uită la cariera lui și dezvăluie greșeala, pe care o consideră ca fiind cea mai mare din întreaga sa carieră.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:06

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

PREDICȚII „INCREDIBILE” /// În 2020 în Rusia va avea loc o REVOLUȚIE. Putin va ABDICA în 2022

Cunoscutul politolog rus, doctorul in stiinte istorice, Valery Solovei, care a părăsit din motive politice postul de șef al departamentului de relații publice al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (MGIMO_, a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 13:01

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

CIFRA ZILEI /// Iurie Ciocan are un salariu lunar de 70 de mii de lei

Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, ridică lunar un salariu de 70 de mii de lei, în timp ce angajații altor instituții publice au salarii mizere. Prim-ministra Maia Sandu a prezentat astăzi la ședința Guvernului o fișă cu informații despre salariul lui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 12:58

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al CNAS

Valentina Buliga a fost demisă din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări Sociale. Despre aceasta a anunţat premierul Maia Sandu în debutul şedinţei de Guvern. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:41

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Dodon va avea o întrevedere cu Kozak /// Oficialul rus va fi întâmpinat cu PROTESTE

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Kozak, este aşteptat, astăzi, la Chişinău. Programul vizitei oficialului rus în ţara noastră nu a fost însă făcut public. Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că urmează să aibă o întrevedere cu acesta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 11:30

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

„Rusia – ocupant!”, – la Tbilisi continuă protestele

Mii de protestatari anti-ruși s-au adunat a patra zi la rând în centrul orsaului Tbilisi, cerând demisii și pedepsirea celor vinovați de folosirea violenței asupra protestatarilor din 20 iunie.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 24 Iunie 2019, ora: 11:18

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Motivul REAL pentru care Moscova a forțat debarcarea lui Vlad Plahotniuc

Războiul total, declanșat de Rusia împotriva fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este unul fără precedent. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:26

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

ATENȚIE /// Codul Galben de CANICULĂ a fost prelungit până pe 26 iunie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit până miercuri, 26 iunie, Codul Galben de caniculă, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:19

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Ministru nou la Justiție /// Cum explică Pavlovschi demisia sa: „Am identificat mai multe incompatibilități de caracter personal care fac imposibilă activitatea mea”

Într-o postare pe Facebook, Stanislav Pavlovschi menționează că a primit propunerea de a deveni ministru al justiției de la conducerea Blocului ACUM ca pe o mare onoare. Și a considerat că va fi capabil să schimbe în bine multe lucruri în acest domeniu. Însă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:10

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

Olesea Stamate a depus jurământul în calitate de ministru al Justiţiei

 Noul ministru al Justiţiei, Olesea Stamate, a depus jurământul de învestire în funcţie, luni, 24 iunie, în faţa prim-ministrului Maia Sandu şi a preşedintelui Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:07

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Toți procurorii și judecătorii ar putea trece printr-o EVALUARE extraordinară. Ce indicatori vor fi analizați

Judecătorii și procurorii din Republica Moldova urmează să treacă printr-o procedură de evaluare a extraordinară a integrității și profesionalismului, inclusiv sub aspectul emiterii actelor ilegale. De asemenea, vor fi verificate averilor acestora în raport cu veniturile oficiale....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 10:06

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Șefa Oficiului BERD în R.Moldova a avut o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a avut o întrevedere cu Angela Sax, șefa Oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:46

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:33

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Băsescu sare în ajutorul PSD. Scenariu-bombă! Cine poate să îl înfrângă pe Iohannis

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a făcut un portret al candidatului PSD care ar avea cele mai mari șanse de a oține un scor bun la alegerile prezidențiale din această toamnă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:22

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

BREAKING NEWS! Vlad Plahotniuc pleacă din funcția de președinte al PD /// „Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă”

Vlad Plahotniuc, cu puține clipe în urmă, a anunțat că își depune mandatul de președinte al Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:12

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

Orientarea europeană a Moldovei stabilită prin Constituție trebuie menținută!

 Ieri (la 21 iunie), Comisia de la Veneția a adoptat Avizul privind criza constituțională din Moldova, și anume dizolvarea Parlamentului (vezi referința de mai jos). Mai exact, a fost unul dintre cazurile rare în care Comisia a evaluat în mod direct și critic actele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 09:08

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

VIDEO. Sute de mii de cehi au ieşit în stradă. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului

Un sfert de milion de cehi au ieşit în stradă la Praga pentru a cere demisia guvernului. A fost cel mai mare protest după căderea comunismului, în 1989.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Iunie 2019, ora: 08:59

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Cutremur în Italia. S-a resimțit puternic la Roma. Au fost semnalate clădiri avariate în Colonna

Un cutremur cu magnitudinea de 3.7 grade pe scara Richter s-a produs duminică seara, la ora locală 20:43 (19:43 GMT), la 30 de km de Roma, unde a fost resimţit de o parte din locuitori, a anunţat Institutul italian de geofizică, informează dpa şi AFP preluate de agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 Iunie 2019, ora: 08:51

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 IUNIE 2019. CAPRICORNII PRIMESC AVANSURI

Horoscopul zilei de 24 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)