Astăzi 22 Septembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 21 Septembrie 2019
Abonamente

Economie 4 Iulie 2015, ora 11:43    Din editia print

REPORTAJ. Am văzut cum se face sticla în Moldova - e o adevărată artă

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Zilnic, practic fiecare dintre noi interacționează cu lucruri din sticlă, dar puțini se întreabă cum se produce aceasta. Până în secolele XVIII şi XIX, sticla a fost foarte scumpă şi era folosită doar de oamenii bogați. Ca să vedem cum prinde viață acest produs important, noi am mers la Fabrica de Sticlă din Chișinău și am urmărit procesul din interior.  

Chiar dacă hala era foarte mare și geamurile de câțiva metri înălțime erau deschise, oricum în interior era o căldură greu de suportat. Atunci când ne apropiam de cuptorul unde „fierbea” sticla, pe frunte curgeau șiruri de sudoare, pielea parcă ardea, iar când încercai să-ți tragi aer pe nas, aveai impresia că se aprind nările. În afară de căldură, angajații din fabrică trebuie să suporte și sunetul pe care îl emană mașinăria gigantică. În primele secunde după ce am intrat, am avut impresia că-mi crapă timpanele de la zgomot. Muncitorii deja se înțeleg între ei prin semne.

„La început pare că sunetul este foarte puternic, dar după ce lucrezi aici o perioadă nu te mai deranjează practic deloc. Cu temperatura ridicată este exact același lucru. În schimb, iarna nu înghețăm de frig”, susține amuzată Raisa, o femeie care muncește la fabrica de sticlă mai bine de 40 de ani. Ea avea grijă ca muncitorii să încarce borcanele din hala de producere și să le transfere în depozit. Până a ajunge aici, produsele trec un traseu impresionant.


Procesul de producție a sticlei ni l-a explicat Valeriu Meșca, directorul fabricii. Îmbrăcat în cămașă, pantaloni la dungă și încălțat în pantofi, șeful întreprinderii nu s-a sfiit să pășească chiar și prin locurile unde căldura era practic insuportabilă. El tot a recunoscut că este foarte cald în interiorul halei, însă ne-a asigurat că angajații primesc toate adaosurile la salarii, în ceea ce privește condițiile nocive de muncă. De căldura insuportabilă și zgomotul puternic am uitat imediat când am văzut cum „sunt turnate” borcanele - o adevărată artă.


Sticla se obține după ce un amestec special este topit la 1500 de grade

De la directorul întreprinderii am aflat că drumul sticlei începe atunci când în șarga (rocă sedimentară compusă din carbonat de calciu și argilă, de culoare cenușie) ajunge în două buncăre, care și dau start întregului proces. Sticla propriu-zisă se obține prin topirea la 1500 de grade a unui amestec format din nisip, sodă, feldspat şi calcar. După ce se formează pasta de sticlă, aceasta ajunge în mașini automate, iar într-un final se obține produsul dorit.

După ce am urmărit procesul de topire, am mers să vedem cum funcționează sistemul de control al procesului de ardere al cuptorului. Într-o încăpere relativ mică, erau două persoane și trei ecrane, de unde ei analizau cum merg lucrările. Pe unul dintre ecrane erau imagini în regim online cu tot ce se petrece în interiorul cuptorului. Tot aici am vorbit și cu tehnologul principal al întreprinderii, Nadejda Carimovna.

Ea muncește la această fabrică deja de 39 de ani și cunoaște, nu din auzite, ce înseamnă să produci sticlă cu un utilaj învechit. „La început noi lucram manual, era mai multă muncă fizică. Cu timpul lucrurile s-au mai schimbat, au apărut tehnologii noi. Acum putem vedea imediat când ceva se defectează, iar înainte acest lucru era imposibil. Monitorizăm situația 24 din 24 de ore”, subliniază specialista.


Nadejda Carimovna, tehnologul principal al fabricii de sticlă

Borcanele moldovenești ajung în 26 de țări

Din 2006, de când rușii au pus embargo pe vinurile moldovenești, au avut de suferit și producătorii de sticlă din R. Moldova. Valeriu Meșca spune că de atunci a înțeles că întreprinderea pe care o conduce trebuie să se reorienteze către piața europeană. Prin urmare, în prezent sticla de la această fabrică este exportată în 26 de țări.

Fabrica de Sticlă din Chișinău produce o gamă largă de produse. Capacitatea de producere este de 40-60 tone de produse de sticlă pe zi pentru fiecare mașină, iar acestea sunt trei la număr. În ziua când noi am mers acolo, una dintre mașini producea borcane mici pentru un agent economic din Italia. „Comanda este de 50 de mii de unități și va fi gata în 3 zile”, ne-a mai comunicat șeful întreprinderii.

După ce borcanele capătă forma inițială acestea intră într-un alt cuptor, unde sunt răcite treptat, ca să nu crape la prima atingere. Acestea trebuie aduse treptat de la 900 la 60 de grade, iar procesul de răcire durează aproximativ două ore.

„Europenii au cerințe mari, iar noi trebuie să corespundem”

Înainte ca produsele să ajungă în depozit, câteva persoane responsabile, în frunte cu directorul pe producție Nicolae Rotari, au grijă ca acolo să nu se strecoare borcane uzate. „Multă producție de aici ajunge peste hotare, de aceea trebuie să fim foarte atenți la fiecare unitate. Europenii au cerințe mari în ceea ce privește calitatea, iar noi trebuie să corespundem ca să rămânem competitivi pe piață”, susține specialistul.

După ce borcanele sunt verificate, acestea ajung în secția de împachetare, unde sunt îmbrăcate cu o husă de peliculă. Ulterior, ambalajul este termo-contractat, după care se întărește și producția poate fi transportată în orice colț al lumii.

O altă încăpere, mică, dar extrem de importantă, este laboratorul de încercări. Aici ajung câteva exemplare de borcane, care sunt verificate dacă corespund standardelor prestabilite. „Probele sunt luate din oră în oră sau chiar din 30 în 30 de minute”, susține Svetlana, una dintre laborante.

La Fabrica de Sticlă din Chișinău lucrează 540 de persoane, iar salariul mediu pe instituție a fost anul trecut de 6100 lei. În 2014, întreprinderea a avut un profit net de peste 10 milioane de lei.

În prezent, în R. Moldova avem trei fabrici de sticlă. Două sunt în Capitală, iar una în raionul Florești. Cea de-a treia, deja de câțiva ani, și-a sistat activitatea.

Istoria sticlei a început în urmă cu 3400 de ani. Aceasta a fost inventată de egipteni. Sticla poate fi reciclată la infinit, fără să se piardă din cantitatea ei. Reciclând, se reduce cantitatea de sticlă care ajunge în gropile de gunoi. Pentru că este inertă, nu produce daune directe mediului, însă va rămâne acolo pentru totdeauna. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:06

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

Naftogaz Ucraina: R. Moldova REFUZĂ să sprijine planul de REDUCERE a dependenței Europei de Rusia

R. Moldova refuză să sprijine planul ucrainean de blocare a tranzitului gazului rusesc, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Naftogaz Ucraina, Alena Osmolovskaia, citată de politnavigator.net.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 15:04

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Această iluzie optică e imposibil de descifrat la prima vedere

Iluziile optice exploatează schimbarea dintre ceea ce ochii noştri văd şi ceea ce creierul percepe. Iar cea mai nouă iluzie optică care circulă pe internet și care se joacă nemilos cu mintea ta înfățișează două cranii. Vezi cum o explică specialiștii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:52

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Urechean deranjat de cuvântul ROMÂNESC // „Scoateți panourile astea sau plecați” - Partidul Popular Românesc dat afară din sediu

Precursorul Partidului Popular Românesc, PLR, închiria sediul de la Serafim Urechean. E o clădire frumoasa, impozanta, puțin mai la vale de Filarmonica, pe strada Mihai Eminescu, scrie liderul PPR Vlad Țurcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:22

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

47 de stații CFR vor arăta precum cele din Occident

 Compania Naţională de Căi Ferate CFR a anunţat vineri că şapte companii româneşti de specialitate au depus oferte în cadrul licitaţiilor publice, organizate de companie, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate pentru 44 de staţii de cale ferată, incluse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 10:16

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 Modul Chinei de a riposta la protestele anti-chinezești din Hong Kong duce Occidentul, după cum vom vedea, în pragul a două întrebări fundamentale pentru economia lumii. Pentru că discutăm despre modul cum SUA și alte state vor trata de acum înainte, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:52

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu

Maia Sandu îl critică pe Octavian Țîcu Din editia print

Maia Sandu susține că deputatul Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale la alegerile din 20 octombrie în Chișinău, face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din capitală. Astfel a comentat premierul decizia parlamentarului de a părăsi fracțiunea PPDA din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:47

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

Igor Dodon: Dacă PSRM va dori, va avea majoritate într-o săptămână

 Dacă socialiștii și-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiștilor nu-și dorește acest lucru. Declarația aparține președintelui Igor Dodon, lider...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:37

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Vladimir Voronin o sfătuiește pe Maia Sandu să nu aibă încredere în Dodon

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, îi recomandă Maiei Sandu să nu aibă încredere în Igor Dodon. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:30

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

FOTO /// Andrei Năstase – ironizat de internauți din cauza felului în care o privește pe Ivanka Trump

Nastase are privirea aplecata, iar internautii n-au ezitat sa faca gluma la acest subiect. “Andrei, nu strange mana prea tare si ridica ochii in sus!”, “Domnu vice-ministru se holbeaza la t**ele doamnei Trump?”, “Ce face Andrei Nastase, cauta cu ochii daca are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:17

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Mercedes, revoluție tehnologică: renunță la dezvoltarea motoarelor cu combustie internă și se concentrează pe electric

Șeful departamentului de dezvoltare al gigantului german Daimler a anunțat o decizie majoră: concernul auto abandonează investițiile în motoarele pe benzină și motorină și se concentrează pe dezvoltarea automobilelor electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 09:16

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii / Prima reacție - Nu mă apuc să dau cu pietre în judecători. Voi contesta decizia!

Curtea de Apel București a admis vineri acțiunea CNSAS și a constatat calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa fostului președinte Traian Băsescu, potrivit deciziei instanței.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Septembrie 2019, ora: 09:15

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 SEPTEMBRIE 2019. SĂGETĂTORII POT FI MARCAȚI DE O ÎNTÂLNIRE

Horoscopul zilei de 21 septembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 septembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 08:19

Asigurată de a deveni primul șef al Parchetului european, magistrata Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2019, ora: 07:56

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 18:53

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

WineTech Moldova: WINET - un nou proiect în domeniul comerțului și cooperării din sectorul vinicol din regiunea Bazinului Mării Negre

 WINET este primul proiect transfrontalier din regiunea Bazinului Mării Negre ce va cuprinde, inițial, trei țări: Moldova, România și Bulgaria. În cadrul acestui parteneriat vinicol, Republica Moldova este partener lider și implementator.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 13:04

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Jurnalist britanic despre Aeroportul Chișinău: promisa dezoligarhizare să nu se transforme în „dodonizare”

Atacurile directe și mai voalate ale președintelui Igor Dodon și Guvernului de la Chișinău asupra companiei a preluat contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău provoacă tot mai multe îngrijorări în mediul diplomatic, dar și în cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:56

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Cine este în realitate cetățeanul rus Alexander Rahr pe care presa lui Dodon îl laudă ca fiind un mare „expert german”

Alexander Rahr este unul dintre „picioarele de pod” ale propagandei ruse în Germania.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:36

opinie O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

O nouă mișcare de opoziție împotriva dodonizării

Scena politică de la Chișinău a fost marcată de plecarea lui Octavian Țîcu din fracțiunea Dreptate și Adevăr. Modul în care s-a produs, declarațiile actorilor politici provocate de această plecare ne arată că a existat, și în continuare există, o tensiune mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:15

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Dodonizme - Trebuie să avem relații foarte bune cu România ș Ucraina / Igor Nicolaevici n-a fost NICIODATĂ la București sau Kiev

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a acordat un interviu în exclusivitate RFI România.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

“Suntem mult mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unda de șoc ce se propagă în întreaga Europă

Deşi Brexitul domină agenda în prezent, Franţa este preocupată mai mult de impactul încetinirii creşterii economice a Germaniei, principalul său partener comercial, conform unei analize publicate de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 12:11

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

FLASH /// Nistor Grozavu a fost REȚINUT / Procurorii îl acuză de depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul viceprimar al Capitalei Nistor Grozavu a fost reţinut în această dimineaţă. Informaţia a fost confirmată de şeful Procuraturii Municipale, Ştefan Şaptefraţi. Acesta a declarat că Grozavu este cercetat penal pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2019, ora: 10:57

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Drumurile europene ale alianței ACUM-PSRM /// Un miliardar rus ar putea construi șoseaua de centură a Chișinăului

Igor Bukato, președintele grupului de companii Vozrojdenie din Sankt Petersburg, Rusia ar fi să construiască oi șosea de centură în jurul Chișinăului, care ar corespunde tuturor standardelor internaționale, anunţă Preşedinţia Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)